Zuurdesembrood

Zuurdesembrood

1 u 5 min.
Zuurdesembrood is niet zo moeilijk met het juiste recept en goede tips. Ons recept voor zuurdesembrood is heerlijk, knapperig, sappig en ideaal voor beginners. Als je altijd al eens met zuurdesem hebt willen werken, begin dan met dit brood dat wordt gemaakt met een zuurdesemstarter. Je kunt de starter zelf maken of een actieve, kant-en-klare zuurdesem kopen. Hoe dan ook, bereid je voor op een traktatie!
https://www.arla.nl/recepten/zuurdesembrood/

Bereidingswijze

  • Roer het water en de zuurdesem door elkaar in een mengkom. Voeg de bloem en het zout toe.
  • Laat het deeg 1 uur rusten. Dit wordt fermentolyse genoemd, dat wil zeggen een autolyseproces waarbij starter en zout in het begin worden toegevoegd. Het helpt om een sterker glutennetwerk te maken, en dat is vooral goed bij het bakken met zuurdesem.
  • Kneed het deeg in een keukenmachine op de hoogste snelheid gedurende ongeveer 10 minuten - of tot het deeg van de zijkanten van de kom glijdt en zich rond de deeghaak verzamelt. Het deeg moet glanzend en elastisch zijn.
  • Doe het deeg in een schone, met olie ingevette kom met een deksel.
  • Rek en vouw het deeg uit door een deel van het deeg naar boven te rekken en over de zijkanten van het deeg te vouwen. Herhaal dit vier keer en draai het deeg telkens een beetje, zodat de vouwen gelijkmatig over het deeg verdeeld zijn. Gebruik je handen of een deegschraper.
  • Herhaal het vouw- en strekproces vier keer - om de 30 minuten of één keer per uur.
  • Doe een deksel op de kom of dek hem af met een theedoek en laat het deeg 12-24 uur rijzen in de koelkast.
  • Zet de oven voor op 250 °C (gewone oven) en verhit een bakplaat op het middelste rooster van de oven.
  • Stort het brood op een stuk bakpapier en laat het ongeveer 1 uur rusten.
  • Schuif het brood op de hete bakplaat door aan het bakpapier te trekken. Bestrooi met nog wat tarwebloem en snijd het brood in de lengte in met een klein scherp mes.
  • Bak het zuurdesembrood in het midden van de oven op 250 °C gedurende ongeveer 15 minuten. Verlaag de temperatuur naar 200 °C en bak het nog eens 30 minuten.
Eet smakelijk!
Tips

Als je als beginner in de grote wereld van zuurdesem bakken niet zeker weet of je zuurdesem actief genoeg is, voeg dan 5 g gist toe. Dit zorgt ervoor dat het brood mooi rijst en de karakteristieke zuurdesemsmaak krijgt. Je kunt het brood ook laten rijzen in een rijsmandje, waardoor het deeg een mooie vorm behoudt tijdens het rusten. Vergeet niet het rijsmandje goed met bloem te bestrooien voordat je het brood erin legt.

Tips

Je kunt testen of de zuurdesemstarter geschikt is om te bakken door een kopje te vullen met water op kamertemperatuur en er een lepel zuurdesem in te laten vallen. Als de starter drijft, is hij klaar voor gebruik; anders heeft hij waarschijnlijk meer tijd nodig om zich te ontwikkelen. Hoewel de test eenvoudig is, is hij niet zo betrouwbaar als het bijhouden van het volume. De beste manier om te controleren of de starter klaar is om te bakken, is dus om de hoogte van de starter met een stift of een elastiekje op de pot te markeren wanneer je hem voedt.

Tips

Laat het brood afkoelen voordat je het in plakken snijdt. Zo komt de stoom langzaam vrij en worden het vocht en de versheid ingesloten, waardoor het brood een heerlijke textuur krijgt. Leg het zuurdesembrood op een koelrek tot het op kamertemperatuur is, en snijd het dan in plakken.

Vragen over zuurdesembrood

Wie heeft brood uit de winkel nodig als je thuis een heerlijk en aromatisch brood kunt maken met ons gemakkelijke recept voor zuurdesembrood? Wij hebben wat interessante feiten en informatie voor je om je te helpen bij het maken van smaakvol brood met een knapperige korst. Hier lees je er alles over!

Wat is zuurdesembrood?
Zuurdesembrood is een natuurlijk gezuurd brood dat wordt gemaakt met een zuurdesemstarter. De starter wordt gemaakt door water en bloem te mengen en dit te laten gisten terwijl het mengsel voortdurend met water en bloem wordt gevoed. Het gefermenteerde mengsel bevat melkzuurbacteriën (lactobacilli) en wilde gist die de smaak en textuur van het brood beïnvloeden, het een zurige smaak geven en het laten rijzen.
Hoe maak je zuurdesembrood met een starter?
Maak zuurdesembrood door de natte ingrediënten te mengen met de zuurdesemstarter en vervolgens bloem en zout toe te voegen. Laat het rusten zodat het fermentolyseproces kan plaatsvinden. Kneed het deeg in een keukenmachine tot het van de zijkanten van de kom glijdt. Zodra het deeg glanzend en elastisch is, leg je het in een met olie ingevette kom en vouw en rek je het vier keer uit. Dat herhaal je vier keer. Doe een deksel op de kom en laat het deeg 12-24 uur rijzen in de koelkast. Vorm het deeg tot een broodvorm en laat het ongeveer 1 uur rusten alvorens het met bloem te bestrooien en in de lengte in te snijden. Bak het brood ongeveer 45 minuten in de oven.
Hoe bewaar je zuurdesembrood?
Als je niet in het brood hebt gesneden en het is nog heel, kun je het 1-2 dagen bewaren in een papieren zak of theedoek. Dit voorkomt dat het te snel uitdroogt. Maar het is belangrijk om het zuurdesembrood te laten afkoelen voordat je het inpakt of in een zakje doet. Als het eenmaal gesneden is, leg het dan met de gesneden kant naar beneden op een broodplank met een theedoek erover; het blijft ongeveer 2 dagen goed zonder dat de smaak of textuur worden aangetast. Bewaar het zuurdesembrood daarna in een broodtrommel of -zak. Je kunt het brood in een diepvrieszak doen, maar de korst wordt zachter als het vocht in de zak wordt opgesloten.
Hoe lang blijft zuurdesembrood goed?
Zuurdesembrood blijft langer vers omdat het een hogere zuurgraad heeft. Als je het goed verpakt en bewaart, is het ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar bij kamertemperatuur. Voor de beste smaak raden wij aan het brood binnen de eerste 2 dagen te eten terwijl het nog een knapperige korst en een zachte en luchtige binnenkant heeft.
Kun je zuurdesembrood invriezen?
Zuurdesembrood invriezen is een goede manier om de houdbaarheid te verlengen. Je kunt het in zijn geheel of in plakken 2-3 maanden invriezen. Wikkel het hele brood of de plakken strak in huishoudfolie of aluminium folie en doe het brood in een diepvrieszak voordat je het in de vriezer legt. Je kunt tussen de plakken een vel bakpapier leggen, zodat je het brood gemakkelijker kunt ontdooien als je een sneetje brood wilt. Als je klaar bent om ervan te genieten, laat je het zuurdesembrood op kamertemperatuur ontdooien voordat je het ongeveer 10-15 minuten in de oven opwarmt.
Waarom is mijn zuurdesembrood rubberachtig?
Als je zuurdesembrood rubberachtig is, kan dat komen doordat de zuurdesemstarter nog niet gerijpt, ondergist of gewoon inactief is. Om dit te voorkomen, moet je de starter voldoende tijd geven om te rijpen en hem regelmatig voeden met water en bloem. Wanneer de gisting is voltooid, moet de starter in omvang zijn verdubbeld en een glad oppervlak en veel luchtbellen hebben; dit is een teken dat de starter klaar is voor het maken van zuurdesembrood.
Hoe smaakt zuurdesembrood?
De smaken van zuurdesembrood komen meer tot hun recht dan die van andere broodsoorten, omdat een starter wordt gebruikt in plaats van commerciële gist. De zuurdesemstarter bevat azijnzuur en melkzuur die het brood een zure en wrange smaak geven. Als je de zurige smaak wilt versterken, kun je de hoeveelheid zuren in de starter verhogen door meer zuurstof in de starter te laten komen of de starter langer te laten gisten.
Hoeveel starter voor zuurdesembrood?
Bij het maken van zuurdesembrood moet je letten op de verhouding tussen meel en starter. Je kunt de hoeveelheid zuurdesemstarter berekenen op basis van de totale hoeveelheid bloem die in het deeg wordt gebruikt. De vuistregel is 10-20% zuurdesemstarter voor het bereide deeg. Wij gebruiken echter 150 g starter en 500 g bloem voor ons recept voor zuurdesembrood, waardoor het deeg meer vocht krijgt en sneller rijst.
Video Zuurdesembrood

Ingrediënten

Water
350 ml
Zuurdesem
150 g
Speciale tarwebloem
300 g
Italiaans tarwemeel bijv. Tipo 00
200 g
Grof zout
1 el

Ambachtelijk zuurdesembrood - knapperig en luchtig

Wie zegt dat je thuis geen ambachtelijk brood kunt maken? De meeste mensen denken dat het onmogelijk is om lekker en mooi zuurdesembrood te maken zonder ingewikkelde kneedtechnieken en duur en ingewikkeld keukengereedschap. Maar het is zoveel eenvoudiger. Wij hebben het beste recept voor zuurdesembrood voor beginners met een knapperige korst, een zacht kruim met grote luchtige gaten, en veel heerlijke smaak. Alles wat je nodig hebt: een zuurdesemstarter, een handvol keukengerei en een mixer.

Kun je niet wachten om je broodbakvaardigheden te testen? We hebben genoeg andere broodrecepten om uit te proberen. Bekijk onze recepten voor klassiek Deens roggebrood, zelfgemaakt luchtig witbrood voor bij de koffie en heerlijk zonnebloempittenbrood met boter en kaas.

Het populaire brood onder de knie krijgen

Het maken van dit populaire brood lijkt misschien ingewikkeld, maar met ons basisrecept voor zuurdesembrood heb je het snel onder de knie. Voor zuurdesembrood heb je maar weinig, eenvoudige ingrediënten nodig: water, twee soorten meel, zout en zuurdesem om de zurige smaak van het brood in evenwicht te brengen. Natuurlijk heb je ook een beetje geduld nodig om het perfecte brood te krijgen met mooie luchtbellen en een knapperige korst - maar het recept blijft eenvoudig en simpel als je het gewoon stap voor stap doet.

Zuurdesembrood rekken en vouwen

Het rekken en vouwen van het deeg helpt het te versterken zodat het zuurdesembrood zijn vorm kan behouden. Het verbetert ook het glutennetwerk, wat betekent dat het de luchtbellen beter vasthoudt, waardoor een mooier brood met grotere gaten ontstaat. Pak een deel van het deeg, rek het uit naar boven en vouw het naar het midden. Draai het deeg een beetje en rek weer uit naar boven en vouw het naar het midden. Herhaal dit tot het deeg vier keer is uitgerekt en gevouwen vanaf elke kant - denk aan noord, zuid, oost en west. Laat het dan rusten.

Je kunt dit proces 4 keer herhalen: om de 30 minuten (in totaal 2 uur) of één keer per uur (in totaal 4 uur). Het helpt de gluten te activeren zodat je, zoals gezegd, een deeg krijgt dat zijn vorm vasthoudt voor en tijdens het bakken - het maakt het ook veel gemakkelijker om mee te werken. Er komt ook meer lucht in het deeg, zodat je na het bakken de karakteristieke gaten krijgt.

Geniet van het zurige zuurdesembrood

Geniet van een knapperig brood met een luchtige textuur en een vleugje zuurheid. Het brood krijgt zijn aparte smaak door een actieve zuurdesemstarter die melkzuren bevat die een zure smaak geven en het brood langer vers houden. Het zurige aroma onderscheidt dit brood van andere broodsoorten en zorgt voor een onvergetelijke smaakervaring. Trakteer jezelf op een snee van dit heerlijke en versgebakken zuurdesembrood in de ochtend, voor de lunch of in de middag. De zurige smaak past bij bijna alles, of je het nu eet met een zoete aardbeienjam in de ochtend of in hartige sandwiches later op de dag.

Voeg een eigen accent toe

Geef het zuurdesembrood een zoete of hartige toets door enkele ingrediënten aan het deeg toe te voegen. Afhankelijk van wat je aan het recept toevoegt, mag dit niet meer zijn dan 20% van de totale hoeveelheid bloem (500 g) die nodig is voor het deeg. Als je bijvoorbeeld cheddar wilt toevoegen, gebruik je niet meer dan 100 g.

Voor een zoete variant voeg je kaneel, rozijnen en appels toe aan je brood. De appels en rozijnen vullen elkaar aan en zorgen voor een zoete en licht rinse smaak. Zorg ervoor dat je de rozijnen en appels tijdens het kneden toevoegt, zodat de ingrediënten in het brood blijven en niet aan de oppervlakte komen tijdens het bakken en mogelijk verbranden.

Wil je iets hartigs bij je soep? Dan is een geroosterd zuurdesembrood met knoflook en rozemarijn precies wat je zoekt. De geroosterde knoflook geeft het brood een prachtige diepe smaak die nog wordt versterkt door een vleugje verse rozemarijn. Rooster de knoflook in een met olijfolie besprenkelde pan en laat hem lichtjes afkoelen alvorens hem samen met de gehakte rozemarijn aan het rustende deeg toe te voegen. Vorm en bak het brood.