Kies een ananas met een goudbruine schil – hoe donkerder de kleur, hoe zoeter en rijper de vrucht. Een rijpe ananas heeft een zoete, fruitige geur bij de basis. Vermijd ananassen met groene plekken, want die zijn nog niet helemaal rijp. Let ook op zachte plekken of teveel bruine vlekken, dit kan wijzen op overrijpheid. Een ander teken dat de ananas klaar is om te eten, is als de bladeren makkelijk uit de kroon trekken.
Geef je zwarte bonensalade een upgrade door de ananas eerst te grillen. Het grillen karamelliseert de natuurlijke suikers, waardoor de ananas nog zoeter wordt met een rokerig randje. Dit geeft niet alleen meer smaak, maar ook een mooi contrast in textuur. Laat de ananas afkoelen nadat hij gekaramelliseerd is, snijd hem in stukjes en voeg hem toe aan je salade voor die extra speciale twist.
Het roosteren van de pinda’s haalt hun rijke, nootachtige smaak nog meer naar boven en zorgt voor een lekkere crunch in de salade. Rooster ze gewoon een paar minuten in een droge pan op middelhoog vuur, terwijl je ze af en toe roert, totdat ze goudbruin zijn. Het is een simpele truc die gewone pinda’s verandert in een heerlijke salade-topping.
Ontdek hoe je zwarte bonensalade maakt met onze antwoorden op de meest gestelde vragen.
Komkommers, zaadjes eruit geschept en in halvemaan stukjes gesneden
|
250 g |
---|---|
Ananas, in kleine stukjes gesneden (gegrild indien gewenst)
|
250 g |
Kerstomaatjes, gehalveerd
|
250 g |
Rode ui, dun gesneden
|
1 |
Gekookte zwarte bonen
|
250 g |
Limoen, sap en rasp
|
1 |
Zout
|
1 tl |
Versgemalen zwarte peper
|
Pinda's, grof gehakt
|
50 g |
---|---|
Apetina® Witte Kaas Blok met mango & chili
|
100 g |
Korianderpoeder
|
1 handenvol |
Onze zwarte bonensalade is lekker fris en zit vol met smakelijke groenten, fruit en extra's. Je vindt er zwarte bonen, komkommers, cherrytomaten en zoete ananas in. Het is afgemaakt met romige witte kaas en knapperige pinda's. Bovendien is het supergemakkelijk te maken in slechts 15 minuten!
Voor meer salade-ideeën, bekijk onze recepten voor een boerenkoolsalade met kikkererwten, quinoasalade met avocado en blauwe bessen, en een courgettepasta salade.
Zwarte bonen vormen de basis voor deze salade, die we hebben aangevuld met frisse, zoete smaken. Knapperige komkommers en sappige cherrytomaten zorgen voor een lekkere smaak en mooie kleur. We hebben ook stukjes ananas toegevoegd voor een zoete twist. Een beetje limoenrasp en -sap maken het af met een frisse touch.
De toppings maken deze zwarte bonensalade helemaal perfect voor familiediners. Voeg gewoon wat knapperige pinda's en witte kaas met mango en chili toe. De kaas geeft een zachte smaak die de zoetheid van de ananas en de frisheid van de groenten benadrukt. De salade wordt afgemaakt met verse koriander, wat het zowel lekker als mooi maakt.
Deze zwarte bonensalade is heerlijk als hoofdgerecht of bijgerecht. Het is een goede aanvulling op gegrild vlees, maar ook stevig genoeg om zo te eten. Serveer het bij een Mexicaans themadiner met tortillachips, in burrito's en quesadilla's, of op kaasnacho's. De frisse smaken passen perfect bij deze gerechten. Het gaat ook goed samen met pulled chicken, falafel of guacamole.
Dit recept is makkelijk aan te passen. Voeg wat pit toe met chilivlokken of verse jalapeños voor een lekker contrast met de zoete ananas. Wil je geen ananas? Vervang het dan door mango of gegrilde perziken. Beide geven een tropische zoetheid die goed samengaat met limoen. Het grillen van het fruit voegt een gekarameliseerde smaak toe.
Je kunt de knapperige pinda’s ook vervangen door geroosterde zaden, zoals zonnebloem- of pompoenpitten. Ze geven een subtiele crunch die goed past bij de salade.