Om witte kool goed te fermenteren heb je de juiste hoeveelheid zout nodig. De perfecte fermentatieverhouding is ten minste 2,5% zout. Zorg dat je minstens gedurende een paar minuten in de fijngehakte kool knijpt nadat je de groente met zout hebt bestrooid, om het proces op gang te brengen.
Je hebt je misschien al afgevraagd of je de kool na de fermentatie moet afgieten. Het antwoord daarop is duidelijk: nee. De pekel voorkomt namelijk oxidatie en verkleuring en houdt de kool goed. Giet je de pekel af, dan zal de kool zonder twijfel bederven. Afgieten verlengt de houdbaarheid dus niet, maar heeft net het omgekeerde effect.
Gebruik ook zeker een schone kom om de kool in te doen. Anders bestaat het risico dat de kool bederft door de aanwezige bacteriën. Je kunt het bijvoorbeeld steriliseren met kokend water.
Met een snel recept kun je in enkele dagen zonder veel inspanning zuurkool maken. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen en kom alles te weten over gefermenteerde kool.
vezels | 26 gram vezels |
eiwit | 11 gram eiwit |
koolhydraten | 47 gram koolhydraten |
vet | 1 gram vet |
Grof zout (2,5% van de hoeveelheid kool)
|
25 g |
---|---|
Witte kool, fijngehakt
|
1 kg |
Om zelf zuurkool te maken heb je slechts twee ingrediënten nodig: witte kool en zout. En een beetje geduld, want een perfecte fermentatie duurt 2 tot 3 dagen. Zuurkool is heerlijk bij gerechten die een smaakboost en wat knapperigheid kunnen gebruiken.
Gefermenteerde kool ontwikkelt van nature een heerlijk zuur smaakprofiel met veel pittigheid en zoute ondertonen. Bovendien wordt de kool steeds zuurder, wat leuke experimenteermogelijkheden biedt terwijl je probeert uit te zoeken op welk moment je er het meest van geniet. Zuurkool maken gaat gepaard met veel ruiken en proeven. Zo is het een interessante manier om je ervaring en zelfvertrouwen in de keuken op te bouwen.
De mens maakt al duizenden jaren gefermenteerd eten, zoals gefermenteerde kool, ingelegde groenten en yoghurt. Groenten zouten en laten rijpen in een luchtdichte omgeving is een geweldige conserveringsmethode die naast een lange houdbaarheid ook de karakteristieke, pittige smaak geeft die zo herkenbaar is, zoals van bijvoorbeeld zuurkool.
Wanneer je zelf zuurkool maakt, wordt de natuurlijke suiker in de witte kool tijdens het fermentatieproces omgezet in melkzuur wat de kool zijn kenmerkende zure smaak geeft.
Er zijn heel veel lekkere toepassingen voor zuurkool. Het bijgerecht is een ideale manier om wat zuur, zout en textuur toe te voegen aan zowat elke bereiding. Hoewel zuurkool vaak als bijgerecht wordt geserveerd bij warme bereidingen zoals gebraad of roerbakgerechten, vormen ook salades een interessante optie. Doordat van varkensvlees met zuurkool een echte klassieker is, gaan we nu wat dieper in op deze heerlijke combinatie.
De pittige en zoute smaken van gefermenteerde witte kool passen heel goed bij varkensvlees, dat van nature een rijk, mild en eerder zoet smaakprofiel heeft. Echte aanraders zijn dan ook karbonades met zuurkool, sappige varkenshaas met zuurkool of zuurkool met worst, in de vorm van heerlijke zelfgemaakte hotdogs.
Zuurkool op hotdogs is misschien wel een van de beste manieren om gefermenteerde kool te gebruiken, omdat de zuurkool veel pit en textuur toevoegt aan het gerecht. Of vervang bij een broodje pulled pork de traditionele koolsla, die dankzij azijn een rinse, ingelegde smaak krijgt, door zuurkool om de volle smaak van het langzaam gegaarde vlees in evenwicht te brengen.
Dit recept kun je eigenlijk bereiden met om het even welke kool. De beste kool voor zuurkool hangt van je persoonlijke smaak: hou je meer van een intense en knapperige versie (witte/groene kool, rode kool, paksoi) of een mildere versie die zachter is van textuur (savooikool, Chinese kool)? Zuurkool op basis van rode kool, die prachtig donkerroze kleurt, is misschien iets zoeter dan de klassieke zuurkool.
Welke soort je uiteindelijk ook kiest, ga altijd voor een dichte, zware kool die stevig aanvoelt. Dergelijke soorten bevatten veel water, waardoor ze ook veel pekel produceren tijdens het fermentatieproces.
Hoewel een eenvoudig zuurkoolrecept maar twee ingrediënten telt, loont het de moeite om te experimenteren met diverse extra smaken. In traditionele recepten worden vaak geurige smaakmakers toegevoegd, zoals jeneverbessen, karwijzaad of mosterdzaad.
Denk je dat een pittigere versie misschien meer je ding is? Probeer dan rodepepervlokken of stukjes jalapeño voor een lekker pikante versie. Een andere manier om wat extra pit toe te voegen, is door verse, fijngeraspte gember, knoflook en gemalen komijn te gebruiken. Je zuurkool is dan ook heel intens, maar zal minder branden op de tong.
Tot slot is de citrusachtige en aromatische combinatie van klassieke smaken zoals knoflook, dille en citroen ook altijd een goede keuze. Deze ingrediënten zullen de kool een verfrissende toets en nog meer intensiteit geven.