Door de springvorm goed in te vetten, wordt het verwijderen van het zonnebloempittenbrood een fluitje van een cent. Je kunt boter of bakspray gebruiken. Als je voor de bakspray kiest, zorg er dan voor dat je een smaakneutrale spray kiest, omdat die anders smaak aan het brood kan toevoegen. Als je ervoor kiest boter te gebruiken om in te vetten, hoef je die niet eerst te smelten. Wrijf gewoon met een stuk boter langs de bodem en de rand van de springvorm.
De met boter ingevette vorm met bloem bestrooien en de overtollige bloem afschudden voordat je het deeg erin doet, is ook een optie. Deze oude truc voorkomt dat het zonnebloempittenbrood aan de vorm plakt en aangezien je al boter en bloem bij de hand hebt, is dat geen probleem.
Met ons recept voor zonnebloempittenbrood is het bakken van een snel brood dat even lekker als decoratief is niet moeilijk of tijdrovend. Lees hieronder verder voor meer informatie over brood met zonnebloempitten.
Speltmeel
|
400 g |
---|---|
Bakpoeder
|
1 el |
Zonnebloempitten
|
2 dl |
Grof zout
|
1 tl |
Water
|
3 dl |
Gesmolten boter
|
50 g |
Kwark 0,3%
|
250 g |
Zonnebloempitjes
|
1 dl |
---|
Dit decoratieve ronde brood, met zonnebloempitten aan de buitenkant en in het brood zelf, heeft een mooie goudbruine korst en een zacht en mals kruim met een beetje toegevoegde textuur door de pitjes. Het zonnebloempittenbrood wordt gemaakt met speltmeel, het type volkorenmeel dat het meest lijkt op gewoon wit tarwemeel. Het heeft het voordeel dat het zonnebloempittenbrood veel smaak krijgt zonder dat het droog of dicht wordt. Speltbrood heeft een licht pittige, nootachtige smaak met zoute en zure tonen die mooi samengaat met mild zoete en nootachtige zaden, zoals zonnebloempitten.
Als je je afvraagt wat je bij dit zonnebloempittenbrood kunt eten, raden we je aan een paar van onze snelle en gemakkelijke recepten voor bramenjam en aardbeienjam te bekijken. Het zonnebloempittenbrood smaakt even heerlijk met boter, kaas en zelfgemaakte jam - of welke combinatie van de drie je ook kiest.
Dit brood is om verschillende redenen snel en gemakkelijk te bakken. Ten eerste is het gemakkelijk om het brood na het bakken uit de vorm te halen, omdat je de springvorm gewoon losklikt en de ring verwijdert zonder dat je moeite hoeft te doen om het hete brood om te keren. Ten tweede maakt het feit dat het zonnebloempittenbrood geen gist bevat, maar bakpoeder als rijsmiddel gebruikt, het ook snel te bereiden, omdat je niet hoeft te wachten tot het gerezen is. Dit soort zogenaamd snel brood - een categorie waartoe ook klassiekers als bananenbrood en scones behoren - is gemakkelijk te bakken omdat je je geen zorgen hoeft te maken over kneed- of rijstijd en temperaturen.
Het gebruik van zonnebloempitten in brood voegt zowel smaak als textuur toe. De subtiele nootachtige smaak van het speltmeel in dit recept wordt versterkt door de toevoeging van zonnebloempitjes, die het brood een aardse smaak geven. In een zacht, luchtig kwarkbrood als dit zorgt een beetje textuur in het kruim voor een interessantere eetervaring omdat het een beetje knapperigheid toevoegt. En door er zonnebloempitten op te strooien ziet het er aantrekkelijk uit. Dit mooie, ronde brood met zonnebloempitjes ziet eruit als iets dat je zou kunnen vinden in een luxe ambachtelijke bakkerij.
Je kunt ook experimenteren door andere soorten zaden zoals lijnzaad, pompoenzaad of hennepzaad toe te voegen aan ons recept voor zonnebloempittenbrood. Zo krijgt je zelfgebakken brood nog meer textuur. Het is ook een lekkere optie om de nootachtige smaak te benadrukken door walnoten, pecannoten of amandelen aan het deeg toe te voegen. Grof gehakte noten werken goed als knapperig element en geven het zachte brood veel textuur.