Zomerse salade
Bereidingswijze
Zomerse salade met aardbei
Dressing
Tips
Dit recept is niet compleet zonder een smaakvolle dressing. Om de perfecte vinaigrette te maken, gebruik je altijd ingrediënten van hoge kwaliteit. Hoe goed het smaakt hangt grotendeels af van de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt, dus kies voor goede olijfolie, balsamicoazijn en mosterd en gebruik versgeperst citroensap.
Tips
Zorg ervoor dat je de vinaigrette goed mengt, zodat alle ingrediënten goed samengaan en de smaken gelijkmatig worden verdeeld. Je kunt de vinaigrette bijvoorbeeld maken in een kleine shaker of een potje jam met een deksel om alles gemakkelijk door elkaar te schudden.
Vragen over zomersalade
Met een makkelijk zomers salade recept in je repertoire is het maken van een heerlijk hoofd- of bijgerecht dat perfect is voor warme zomeravonden snel en eenvoudig. Lees hieronder meer over zomerse salades waar we de meest gestelde vragen over hebben beantwoord.
Ingrediënten
Zomerse salade met aardbei
Gespoelde rucola
|
100 g |
---|---|
Afgespoelde babyspinazie leaves
|
100 g |
Gepelde, verse doperwt
|
200 g |
Rode en gele kerstomaten in helften gesneden
|
400 g |
Bos lente-ui (ongeveer 100 g), in plakjes gesneden
|
1 |
Witte kaas blokjes
|
200 g |
Dressing
Olijfolie
|
1 el |
---|---|
Witte balsamico-azijn
|
1 el |
Versgeperst citroensap
|
1 el |
Mosterd
|
1 tl |
Grof zout
|
¼ tl |
Peper
|
Frisse zomersalade met aardbei en verse kaas
Deze verfrissende zomerse salade met aardbei en groenten is een heerlijk lunch- of dinergerecht. Je kunt het serveren als een verfrissend voorgerecht voor een kleinere groep vrienden en familie of het gebruiken als een licht bijgerecht voor een menigte. Hoe je het ook serveert, het smaakt heerlijk. De combinatie van verse en knapperige groenten, verse aardbeien en zoute, pittige salade kaas met kruiden is watertandend lekker en verfrist je zeker na een warme dag in de zon.
Als je op zoek bent naar overig salade-ideeën voor je zomerse feestmenu of gezellige picknick, raden we je aan om een paar van onze andere zomerrecepten te bekijken. Als je graag fruit in je salades gebruikt, probeer dan eens onze [salade met meloen en komkommer]https://www.arla.nl/recepten/salade-met-meloen-en-komkommer/) of onze dorstlessende watermeloen salade.
Maak een makkelijke salade met verse zomerse ingrediënten
Een heerlijke zomerse salade maken voor het avondeten is gemakkelijk in de zomer wanneer er verse ingrediënten in overvloed zijn, en niet te vergeten barstensvol smaak. De zongerijpte producten die in deze zomerse spinazie salade met kerstomaatjes worden gebruikt, maken deze salade echt anders dan andere salades.
De combinatie van peperige rucola, aardse babyspinazie en doperwten, zoete aardbeien en heldere lente-uitjes is zowel heerlijk fris als complex. De rucola en spinazie vormen de robuuste basis van het gerecht, terwijl de decoratieve aardbeien het versterken met hun zoete smaak, zachte textuur en de geur van de zomer, terwijl de lente-uitjes een knapperige textuur introduceren en een subtiele uiensmaak met een beetje scherpte die op geen enkele manier overheerst.
Snelle vinaigrette met mosterd en citroensap
Het mengen van een vinaigrette is ongelooflijk eenvoudig. Een vinaigrette is een soort dressing die wordt gemaakt door olie, azijn en overig kruiden of smaakstoffen te mengen, in dit geval citroensap en mosterd. De beste zomerse saladedressing moet licht en helder zijn, waardoor deze vinaigrette de perfecte keuze is voor deze zomerse salade met aardbei en kaas, die de lichte maar complexe smaken perfect aanvult.
Omdat deze vinaigrette is gemaakt met rijke, zachte olijfolie, zoete en zure witte balsamico-azijn en pittig, zuur citroensap, krijg je een dressing die perfect aanslaat. De aromatische mosterd voegt een scherpe en licht kruidige smaak toe aan de dressing, verdiept de smaken en geeft het extra complexiteit. Het helpt ook bij het emulgeren van de olie en azijn om een goed gecombineerde dressing te maken met een afgeronde, licht pittige smaak om deze heerlijke zomerse salade op te fleuren.
Heerlijke manieren om zomerse salade te serveren
Een smakelijke manier om dit te serveren is met gegrild vlees. Een lichte zomerse salade met biefstukken, varkensvlees, ribben, kip of iets dergelijks dat perfect is gegaard op de grill is een geweldige combinatie. De knapperigheid en frisheid van de salade in combinatie met de rokerige smaken van het gegrilde vlees is het toppunt van zomer, dus probeer bijvoorbeeld eens onze gegrilde spareribs of gekruide lamsvleesspiesen.
Het is ook perfect met gegrilde vis en zeevruchten. Experimenteer met rijke, boterachtige gegrilde zalm, vlokkig heilbot, milde heilbot, vlezige tonijn of zoete en zoute garnalen, afhankelijk van welke soort zeevruchten je het lekkerst vindt.
Je kunt het ook serveren met sneetjes knapperig brood voor extra bite en textuur. Je kunt ook ons hartig olijf brood met tijm proberen, dat zowel smaak als textuur toevoegt aan de zomerse salade.
Experimenteer met verschillende bessen en verse kruiden
Deze zoete en smakelijke zomersalade kan gemakkelijk worden gevarieerd door te experimenteren met welke producten in het seizoen zijn, bijvoorbeeld zomerbessen, groenten en kruiden.
Een populaire variatie is een zomerse salade met bosbessen. Bosbessen hebben een licht zure en pittige smaak, met subtiele tonen van snoep en aarde. Hun complexe smaakprofiel doet het goed in deze zomerse salade. Bosbessen zijn niet alleen lekker, maar zijn ook een mooie aanvulling met hun opvallende, donkerblauwe kleur tegen een bed van helder groen.
Als je verse kruiden wilt gebruiken, raden we je aan om een eenvoudige zomerse salade met basilicum te maken. Dit zoete en licht pittige kruid is geweldig in salades zoals deze, omdat het de smaken van de verse groenten en aardbei zowel aanvult als compenseert.
Het smaakt ook heerlijk met verse kruiden zoals munt en citroenverbena. De eerste voegt een verfrissende en verkoelende smaak toe die mooi combineert met de peperige ondertonen van de rucola en de vinaigrette met mosterdsmaak. De tweede heeft een citrusachtige en bloemige smaak die de zoetheid van de aardbeien perfect in balans brengt en de zuurgraad van het versgeperste citroensap in de vinaigrette weerspiegelt.