Zoeteaardappelsoep
Zoeteaardappelsoep is een stevige soep met een rijke smaak en wat extra pit door knoflook en chili. Voeg wat bonen en verfrissende limoen toe voor de variatie.
Bereidingswijze
Tip
Zin in een Mexicaans accent? Voeg dan tijdens het bakken van de uien en het knoflook wat komijnpoeder toe.
Zoeteaardappelsoep
Hoe kan ik mijn zoeteaardappelsoep indikken?
Als je soep wat dun aanvoelt, probeer hem dan te pureren met een staafmixer. Als hij daarna nog steeds te dun is, laat hem dan op een laag vuurtje koken tot een deel van het water verdampt is.
Kun je de schil van de zoete aardappelen in de soep doen?
Absoluut! Maar als je ervoor kiest om de schil te gebruiken, moet je de aardappelen eerst goed schoonmaken. Knarsend zand in je soep is funest voor het romige gevoel!
Welke kruiden passen goed bij zoeteaardappelsoep?
Zoete aardappelen zijn erg veelzijdig. Je kunt met dit recept alle kanten uit door verschillende smaakcombinaties te gebruiken. Probeer eens kippenbouillon, kokosmelk (in plaats van room), chili en koriander voor een Aziatisch accent. Of roer er natuurlijke pindakaas doorheen en voeg gember, piment en chili toe voor een West-Afrikaanse toets. Verse salie, boter, kippenbouillon en room zorgen voor een continentale versie. En vergeet de verse tijm niet. Dit kruid wordt niet voor niets de universele smaakmaker genoemd. Je kunt ook verse peterselie of dragon toevoegen voor een meer Frans geïnspireerde soep.
Ingrediënten
Zoete aardappel
|
400 g |
---|---|
Gele uien
|
2 |
Knoflook
|
3 teentjes |
Rode chilipepers
|
2 |
Boter en koolzaadolie
|
1 el |
Groentebouillon
|
3 el |
Water
|
700 ml |
Kookroom
|
250 ml |
Gekookte witte bonen
|
1 blikje |
Limoen (onbehandeld), schil en sap
|
1 |
Serveren met:
Tortillachips
|
|
---|---|
Avocado's, in blokjes gesneden
|
|
Korianderpoeder
|
Op een gure herfstavond, wanneer de regen tegen de ramen slaat, zal deze romige, verwarmende soep de kou wegnemen en je een onverwachte oppepper geven. Combineer de soep met een groene salade en wat knapperig brood voor een eenvoudige maaltijd die elegant genoeg is om te delen.
Tips voor een intensere zoeteaardappelsoep
De uien bakken in pure boter tot ze goudbruin zijn is een goede manier om de smaak te verdiepen. En voordat je de soep serveert, kun je de glamourfactor ervan wat opkrikken door hem te garneren met een toefje zure room en wat geroosterde pompoen- of zonnebloempitten.