Zoeteaardappelsoep

Zoeteaardappelsoep

Zoeteaardappelsoep is een stevige soep met een rijke smaak en wat extra pit door knoflook en chili. Voeg wat bonen en verfrissende limoen toe voor de variatie.
https://www.arla.nl/recepten/zoeteaardappelsoep/

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, uien en knoflook. Snijd ze in stukjes. Verwijder de pitjes en zaadlijsten van de chilipeper en snijd in plakjes.
  • Bak de ui en knoflook in boter & koolzaadolie in een pan. Voeg de aardappelen, de chilipepers, de bouillon, het water en de room toe.
  • Laat de soep ongeveer 15 minuten zacht koken.
  • Mix de soep grof. Spoel de bonen af in koud water. Roer de bonen, de limoenzeste en het limoensap erdoor. Serveer met blokjes avocado, koriander en tortillachips.
  • Klaar!
Eet smakelijk!
Tip

Zin in een Mexicaans accent? Voeg dan tijdens het bakken van de uien en het knoflook wat komijnpoeder toe.

Zoeteaardappelsoep

Hoe kan ik mijn zoeteaardappelsoep indikken?
Als je soep wat dun aanvoelt, probeer hem dan te pureren met een staafmixer. Als hij daarna nog steeds te dun is, laat hem dan op een laag vuurtje koken tot een deel van het water verdampt is.
Kun je de schil van de zoete aardappelen in de soep doen?
Absoluut! Maar als je ervoor kiest om de schil te gebruiken, moet je de aardappelen eerst goed schoonmaken. Knarsend zand in je soep is funest voor het romige gevoel!
Welke kruiden passen goed bij zoeteaardappelsoep?
Zoete aardappelen zijn erg veelzijdig. Je kunt met dit recept alle kanten uit door verschillende smaakcombinaties te gebruiken. Probeer eens kippenbouillon, kokosmelk (in plaats van room), chili en koriander voor een Aziatisch accent. Of roer er natuurlijke pindakaas doorheen en voeg gember, piment en chili toe voor een West-Afrikaanse toets. Verse salie, boter, kippenbouillon en room zorgen voor een continentale versie. En vergeet de verse tijm niet. Dit kruid wordt niet voor niets de universele smaakmaker genoemd. Je kunt ook verse peterselie of dragon toevoegen voor een meer Frans geïnspireerde soep.

Ingrediënten

Zoete aardappel
400 g
Gele uien
2
Knoflook
3 teentjes
Rode chilipepers
2
Boter en koolzaadolie
1 el
Groentebouillon
3 el
Water
700 ml
Kookroom
250 ml
Gekookte witte bonen
1 blikje
Limoen (onbehandeld), schil en sap
1
Serveren met:
Tortillachips
Avocado's, in blokjes gesneden
Korianderpoeder

Op een gure herfstavond, wanneer de regen tegen de ramen slaat, zal deze romige, verwarmende soep de kou wegnemen en je een onverwachte oppepper geven. Combineer de soep met een groene salade en wat knapperig brood voor een eenvoudige maaltijd die elegant genoeg is om te delen.

Tips voor een intensere zoeteaardappelsoep

De uien bakken in pure boter tot ze goudbruin zijn is een goede manier om de smaak te verdiepen. En voordat je de soep serveert, kun je de glamourfactor ervan wat opkrikken door hem te garneren met een toefje zure room en wat geroosterde pompoen- of zonnebloempitten.