Zoeteaardappeldip

30 min.
(0)
Zoeteaardappeldip

Geroosterde zoete aardappelen met knoflook, citroen en roomkaas leveren een heerlijke, nootachtige smaak en een romige textuur op. Perfect als bijgerecht bij een buffet of een goed stuk brood.

https://www.arla.nl/recepten/zoeteaardappeldip/

Ingrediënten

4 porties
Citroensap
1 el
Zoete aardappelen
Ca. 150 g
Kookolie
1½ el
Knoflookteentje, geperst
1
Roomkaas, naturel
150 g
Gehakte verse tijm
1 el
Zout
½ tl
Zwarte peper
1 snufje
Direct in je mandje bij:

Bereidingswijze

  • Zet de oven op 200 °C.
  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Giet er de olie, geperste citroen en geplette knoflook over.
  • Bak ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.
  • Meng de zoete aardappelen met de roomkaas en tijm tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
Beoordeel dit recept
1
2
3
4
5

Zoeteaardappeldip

Waarom is mijn zoeteaardappelpuree waterig?

Waarom is mijn zoete aardappel hard na het koken?

Wat gebeurt er als je een zoete aardappel te lang bakt?

Hoe dik moet je een zoete aardappel schillen?

Voedingswaarde

Energie-inhoud:

vezels 3,6 gram vezels
eiwit 28,3 gram eiwit
koolhydraten 34 gram koolhydraten
vet 50,9 gram vet

Een smakelijke aanvulling voor elke gelegenheid

Dit zoeteaardappelgerecht is perfect voor je volgende cocktailparty of lui avondje thuis. Het is een veelzijdig gerecht dat je makkelijk kunt transformeren van een dip naar een bijgerecht of een fluweelzachte spread. Waarvoor je het ook gebruikt, je zult elke keer opnieuw versteld staan van de heerlijk volle smaak die het toevoegt.

Zoeteaardappeldip, een heerlijk bijgerecht

Maak in plaats van de standaardaardappelpuree eens dit recept: een zoeter en romiger alternatief dat zelfs de meest kieskeurige fijnproevers zal bevallen. De dip past bijzonder goed bij gebraden kip, als topping op de klassieke shepherd's pie of als bijgerecht bij een vegetarische maaltijd.

Waarom zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen?

Deze wortelgroente is technisch gezien geen aardappel en komt uit een heel andere plantenfamilie dan zijn hartige 'neefje'. Met meer dan 1000 variëteiten zit het grootste verschil in de smaak. Zoete aardappelen zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, van nature zoeter zijn dan de gewone aardappel. Dit smaakprofiel werkt bijzonder goed in dit recept en past perfect bij de aardse, nootachtige en romige smaken van de rest van de ingrediënten.

De beste manier om ze te serveren

Het mooie van dit recept is dat het een van onze meest veelzijdige is en dat het de ster van bijna elke gelegenheid kan zijn. Gebruik het als een dip op een elegante charcuterieplank met olijven, kaas en vleeswaren, of bied het aan als een spread bij vers brood, crackers of toastjes. Op een doordeweekse dag kun je aardappelpuree vervangen door dit romigere (en durven we zeggen lekkerdere?) alternatief.

Bewaren en invriezen

Zoete aardappelen – of ze nu gepureerd of in hun geheel gekookt zijn – kunnen maximaal vijf dagen in een luchtdichte doos in de koelkast worden bewaard. Om ze in te vriezen, laat je ze volledig afkoelen voordat je ze in diepvriesdoosjes of -zakjes doet. Bewaar ze maximaal zes maanden in de diepvries.