Zoeteaardappeldip
Bereidingswijze
Zoeteaardappeldip
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 3,6 gram vezels |
eiwit | 28,3 gram eiwit |
koolhydraten | 34 gram koolhydraten |
vet | 50,9 gram vet |
Ingrediënten
Citroensap
|
1 el |
---|---|
Zoete aardappelen
|
Ca. 150 g |
Kookolie
|
1½ el |
Knoflookteentje, geperst
|
1 |
Roomkaas, naturel
|
150 g |
Gehakte verse tijm
|
1 el |
Zout
|
½ tl |
Zwarte peper
|
1 snufje |
Een smakelijke aanvulling voor elke gelegenheid
Dit zoeteaardappelgerecht is perfect voor je volgende cocktailparty of lui avondje thuis. Het is een veelzijdig gerecht dat je makkelijk kunt transformeren van een dip naar een bijgerecht of een fluweelzachte spread. Waarvoor je het ook gebruikt, je zult elke keer opnieuw versteld staan van de heerlijk volle smaak die het toevoegt.
Zoeteaardappeldip, een heerlijk bijgerecht
Maak in plaats van de standaardaardappelpuree eens dit recept: een zoeter en romiger alternatief dat zelfs de meest kieskeurige fijnproevers zal bevallen. De dip past bijzonder goed bij gebraden kip, als topping op de klassieke shepherd's pie of als bijgerecht bij een vegetarische maaltijd.
Waarom zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen?
Deze wortelgroente is technisch gezien geen aardappel en komt uit een heel andere plantenfamilie dan zijn hartige 'neefje'. Met meer dan 1000 variëteiten zit het grootste verschil in de smaak. Zoete aardappelen zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, van nature zoeter zijn dan de gewone aardappel. Dit smaakprofiel werkt bijzonder goed in dit recept en past perfect bij de aardse, nootachtige en romige smaken van de rest van de ingrediënten.
De beste manier om ze te serveren
Het mooie van dit recept is dat het een van onze meest veelzijdige is en dat het de ster van bijna elke gelegenheid kan zijn. Gebruik het als een dip op een elegante charcuterieplank met olijven, kaas en vleeswaren, of bied het aan als een spread bij vers brood, crackers of toastjes. Op een doordeweekse dag kun je aardappelpuree vervangen door dit romigere (en durven we zeggen lekkerdere?) alternatief.
Bewaren en invriezen
Zoete aardappelen – of ze nu gepureerd of in hun geheel gekookt zijn – kunnen maximaal vijf dagen in een luchtdichte doos in de koelkast worden bewaard. Om ze in te vriezen, laat je ze volledig afkoelen voordat je ze in diepvriesdoosjes of -zakjes doet. Bewaar ze maximaal zes maanden in de diepvries.