Zelfgemaakte hotdogs

Zelfgemaakte hotdogs

30 min.
Er zijn heel wat recepten om uit te kiezen als je zelf hotdogs wilt maken. En hoewel je voor allemaal een hotdogbroodje en worst nodig hebt, is dat meestal waar de overeenkomsten eindigen, want er zijn duizend-en-een manieren om dit populaire gerecht af te werken. In dit recept hebben we een eigen accent gegeven aan de klassieke hotdog met gebakken uitjes, ketchup, mosterd en augurken door er bieslook en cottagecheese aan toe te voegen voor een frisse toets.
https://www.arla.nl/recepten/zelfgemaakte-hotdogs/

Bereidingswijze

Gebakken uitjes
  • Snij de ui flinterdun met een mandoline (een zeer scherpe rasp waarmee je ingrediënten ultradun kunt snijden).
  • Spoel de uischijfjes af onder koud water en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Breng een laagje bloem aan op de vochtige uitjes.
  • Giet de olie in een kleine steelpan en verwarm deze ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur. De temperatuur van de olie moet 140-160 °C zijn. Gebruik eventueel een kookthermometer om de temperatuur te controleren.
  • Doe telkens ¾ dl ui in de steelpan en bak 2-3 minuten tot de stukjes licht goudkleurig zijn.
  • Haal de gebakken uitjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  • Strooi zout over de knapperige uitje.
Hotdogs
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Meng de bieslook door de cottagecheese.
  • Bak de worstjes ongeveer 4 minuten aan elke kant in een grillpan op middelhoog vuur tot ze warm en goudbruin zijn.
  • Rooster de hotdogbroodjes ongeveer 4 minuten op een bakplaat in het midden van de oven.
  • De hotdogs maken. Leg eerst de worstjes tussen de broodjes, beleg ze dan met cottagecheese en de overige ingrediënten, en eindig met de gebakken uitjes.
Eet smakelijk!
Tips

De beste tips voor het maken van heerlijk knapperige hotdoguitjes zijn ervoor te zorgen dat de frituurolie heet genoeg is en de temperatuur ervan constant te houden.

Tips

Als je geen kookthermometer hebt om te controleren of de temperatuur van de olie 140-160 °C heeft bereikt, kun je een houten stokje gebruiken. Steek het uiteinde van het stokje in de olie en bekijk de reactie. Als er kleine belletjes rond het uiteinde verschijnen, is de olie klaar om perfect gebakken hotdoguitjes te maken. Als er geen belletjes verschijnen, moet je nog even wachten.

Tips

Het is heel belangrijk om slechts kleine hoeveelheden ui tegelijk te bakken. Als je te veel gesneden uitjes in de olie doet, zal de temperatuur ervan dalen. Als dit gebeurt, is het mogelijk dat de gebakken uitjes wat klef en vettig zijn in plaats van heerlijk knapperig.

Vragen over hotdogs

Met ons hotdogrecept maak je in een handomdraai een heerlijke maaltijd met veel verschillende smaken en texturen. Bekijk hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over hotdogs om meer te weten te komen over dit gerecht.

Waarvan is een hotdog gemaakt?
Een hotdog (letterlijk: warme hond) bestaat uit een opengesneden geroosterd hotdogbroodje gevuld met een gekookte worst die belegd wordt met verschillende soorten toppings, zoals gebakken uitjes, mosterd, ketchup en augurken. Er komen zeker geen honden aan te pas! Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag waarom dit gerecht een hotdog wordt genoemd, wordt vaak gesuggereerd dat de worsten die door Duitse geïmmigreerde slagers in de VS werden verkocht 'dachshund sausages' (of teckelworstjes) werden genoemd vanwege hun lange en dunne uiterlijk dat aan dit hondenras deed denken. Er wordt aangenomen dat deze naam in de loop der tijd is verbasterd tot 'hot dog'.
Hoe maak je een hotdog?
Zelf hotdogs maken is snel en makkelijk. Begin met het bereiden van de gebakken uitjes, want dit is de meest tijdrovende stap. Meng daarna de bieslook door de cottagecheese en gril de worsten in een pan. Wanneer de worsten warm en goudbruin zijn en je de hotdogbroodjes in de oven geroosterd hebt, steek je de worsten tussen de broodjes en voeg je ketchup, mosterd, cottagecheese, augurken en gebakken uitjes toe. Nu je weet hoe een hotdog wordt gemaakt, houdt niets je meer tegen om ons recept eens uit te proberen!
Hoe lang blijft een hotdog goed in de koelkast?
Het is geen goed idee om gemaakte hotdogs in de koelkast te bewaren, omdat het brood en de knapperige uitjes zacht zullen worden door de vloeibare toppings. Bewaar de verschillende bestanddelen daarom apart in luchtdichte bakjes of zakjes. Bewaar de broodjes in een zak in de voorraadkast om te voorkomen dat ze uitdrogen. De worsten blijven na het koken 3-4 dagen goed in de koelkast. Hetzelfde geldt voor de zelfgemaakte gebakken uitjes. Als je de broodjes opnieuw wilt opwarmen, leg je ze een paar minuten in de oven terwijl je de worsten opwarmt in de magnetron.
Hoe maak je gebakken uitjes voor hotdogs?
Zelf knapperige gebakken uitjes voor hotdogs maken is heel eenvoudig. Gebruik eerst een mandoline om een ui in zeer dunne schijfjes te snijden. Spoel de uischijfjes daarna af, laat ze uitlekken en breng er een laagje bloem op aan. Verhit de frituurolie op middelhoog vuur in een kleine pan. De temperatuur van de olie moet 140-160 °C zijn, dus gebruik eventueel een kookthermometer om die te meten. Wanneer de olie heet genoeg is, doe je een deel van de gesneden ui in de olie en bak je de stukjes tot ze net goudbruin zijn. Strooi zout over de gebakken uitjes en geniet van deze knapperige hotdogtopping.
Kun je hotdogs invriezen?
Deze zelfgemaakte hotdogs kun je niet invriezen, maar je kunt wel de hotdogbroodjes en -worsten apart invriezen. Je kunt zowel gekookte als ongekookte hotdogworsten tot 3 maanden invriezen. Wikkel afgekoelde, gekookte worsten in huishoudfolie voordat je ze in diepvrieszakjes doet. Zo verliezen ze hun vocht niet. Ongekookte worsten moet je niet in folie wikkelen, maar in beide gevallen is het aan te raden zoveel mogelijk lucht uit de zakjes te verwijderen. Hetzelfde geldt voor de broodjes: die moet je ook in huishoudfolie wikkelen. In de vriezer zijn ze 2-3 maanden houdbaar.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 10,2 gram vezels
eiwit 79 gram eiwit
koolhydraten 156,3 gram koolhydraten
vet 517,1 gram vet

Ingrediënten

Gebakken uitjes
Gele ui
1
Speciale tarwebloem
1 dl
Frituurolie
½ L
Fijn zout
¼ tl
Hotdogs
Cottagecheese, 4%
250 g
Bieslook fijngesneden
1 el
Worsten
4
Volkoren hotdog broodjes
4
Tomatenketchup
2 el
Mosterd
2 el
Augurk grof gehakt
50 g

Hotdogs met zelfgemaakte gebakken uitjes

Het beste hotdogrecept is er een waarmee je heerlijke hotdogs met veel verschillende smaken en texturen kunt maken. Gelukkig is dit zo'n recept!

Door de zachte broodjes en malse worstjes te combineren met krokant gebakken uitjes, romige cottagecheese met verse bieslook en knapperige stukjes augurk krijg je smaakvolle hotdogs waaraan niemand kan weerstaan. Bij elke hap proef je de heerlijke combinatie van deze verschillende texturen en – uiteraard – de knapperige worst. Het resultaat is een heerlijke variatie op de klassieke hotdog met alles erop en eraan.

Heerlijke hotdogtoppings

Hoewel we in ons hotdogrecept verschillende soorten ongewone en zelfgemaakte hotdogtoppings gebruiken, zoals gebakken uitjes en een cottagecheesedressing, mogen normale hotdogtoppings zoals mosterd en ketchup natuurlijk ook niet ontbreken.

De romige, bitterzoete combinatie van ketchup en mosterd gaat goed samen met de knapperige uitjes. Om een heerlijk fris accent toe te voegen, hebben we ervoor gekozen de hotdogs te serveren met cottagecheese en bieslook. Door de friszure, smakelijke cottagecheese met bieslook kun je de hotdogs als volwaardige maaltijd serveren.

Een snelle maaltijd die tegelijk zoet, zuur en zout is

Hoewel zelfgemaakte hotdogs erg eenvoudig te maken zijn, kunnen ze toch uitpakken met alle vijf de hoofdsmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Je kunt de populairste hotdogtoppings dus perfect combineren tot een harmonieuze maaltijd.

In ons recept zorgen de geroosterde hotdogbroodjes en ketchup voor een zoete toets, terwijl die laatste ook wat zurig smaakt. De belangrijkste bron van zuurheid zijn echter de augurken. Die zijn niet alleen zuur, maar hebben een complex smaakprofiel met zoete en zoute tonen. Dat geldt ook voor de cottagecheese en gebakken uitjes. De mosterd zorgt voor de nodige bitterheid en de beste hotdogworsten zitten boordevol umami en brengen alles in evenwicht.

Gebruik je fantasie

Het mooie van hotdogs is dat je er oneindig mee kunt experimenteren. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft het al geprobeerd. Wees dus creatief in je zoektocht naar de beste hotdogtopping. Als je vooral van zure en zoute smaken houdt, raden we je aan de mosterd te pakken en een partij zuurkool te maken om je hotdogs mee te garneren. Zoete honingmosterd contrasteert perfect met de scherpe smaak van de zuurkool. Houd je meer van pittig? Kies dan voor een pikante hotdogworst en beleg die met een restje chili con carne en wat koolsla voor een knapperig accent. Deze zogenaamde 'chili dog' is erg populair bij iedereen die houdt van iets pittigs met verse koolsla erop.

Een ander leuk idee is om bijvoorbeeld een smaakmaker zoals een zoete zelfgemaakte hotdogrelish te combineren met gekarameliseerde rode ui en een smaakvolle mangochutney.