Zeevruchtensoep met scampi-spiesjes

Zeevruchtensoep met scampi-spiesjes

1 u 5 min.
Een stevige zeevruchtensoep boordevol smaak, gemaakt met zelfgetrokken zeevruchtenbouillon en geserveerd met heerlijke scampi-spiesjes.... veel beter wordt het niet. Licht, fris en prachtig gepresenteerd, zodat deze kleur aan je eettafel geeft. Bereid de vissoep een dag van tevoren en warm hem alleen nog maar op voor het serveren, zodat je meer tijd hebt voor je gasten. Zeevruchtensoep met scampi-spiesjes is een perfecte keuze als voorgerecht, hoofdgerecht of onderdeel van een groter menu.
https://www.arla.nl/recepten/zeevruchtensoep-met-scampi-spiesjes/

Bereidingswijze

Zeevruchtenbouillon
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Voeg de schaaldieren, tomatenpuree, ui en wortel toe en kook ongeveer 1 minuut op hoog vuur. Voeg de bleekselderij, peterselie en de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook.
  • Dek de pan af en kook ongeveer 20 minuten op laag vuur. Giet de soep door een zeef (of een doek indien nodig).
  • Kook de zeevruchtenbouillon op matig vuur tot er ongeveer 500 ml overblijft.
  • Voeg room en zout toe en breng aan de kook.
  • Breng op smaak en serveer in een kan zodat je de soep zelf aan tafel kunt inschenken. Serveer met geroosterd brood.
Vulling voor de soep
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder het vruchtvlees met een theelepel en snijd de rest van de tomaten in blokjes.
  • Verdeel de veldsla, in blokjes gesneden tomaten, bosuitjes en zuring over zes kleine soepkommen voor het serveren.
Scampi-spiesjes
  • Prik de gepelde scampi's op bamboe spiesjes - twee op elke spies.
  • Laat de boter goudbruin worden en doe de scampispiesjes erin. Bak ongeveer 3 minuten op hoog vuur en draai de spiesjes af en toe.
  • Bestrooi met een scheutje citroenschil en breng op smaak met zout en peper. Doe een spiesje in elke soepkom.
Eet smakelijk!

Zeevruchtensoep met scampi-spiesjes

Hoe lang blijft zeevruchtensoep goed?
Zeevruchten moeten, wanneer ze in de koelkast worden bewaard, in het algemeen uiterlijk binnen 4-5 dagen na de eerste bereiding weer worden opgewarmd en geconsumeerd, en dat is voor zeevruchtensoep niet anders. Vertrouw net als altijd op je reukvermogen bij je beslissing om iets opnieuw op te warmen of te consumeren. De gebruikelijke risico's bij het opwarmen van zeevruchten gelden en het is belangrijk om te controleren of er tekenen zijn van bederf, zoals een verandering in geur. Bewaar de zeevruchtensoep in een afsluitbare bus of doos om te voorkomen dat de rijke smaak verloren gaat. Verwarm de soep langzaam en op laag vuur, zonder te koken, totdat deze gloeiend heet is en klaar om op te dienen.
Kun je garnalen te lang koken in soep?
Te lang gekookte garnalen kunnen gemakkelijk je urenlange inspanningen voor het bereiden van lekkere zeevruchtensoep ongedaan maken. Te lang gekookte garnalen zijn zowel moeilijk te kauwen als smakeloos, dus het is belangrijk om goed op de timing te letten bij het volgen van het recept - zorg ervoor dat je garnalen goed gekookt zijn, maar niet te gaar. Meestal moet je de garnalen ongeveer 2-3 minuten op laag vuur koken totdat ze hun gebruikelijke roze en witte kleur krijgen. Denk er ook aan dat je de je garnalen pas bij de allerlaatste stap toevoegt, zodat je garnalen zo goed mogelijk smaken.
Was je scampi's voordat je ze kookt?
Zoals met alle zeevruchten en vlees, is het belangrijk dat je garnalen en scampi grondig afspoelt onder koud water voordat je ze aanraakt, kookt of eet. Daarmee verwijder je niet alleen achtergebleven zand of vuil van de garnalen, maar, nog belangrijker, ook de meeste bacteriën die aanwezig zijn op de zeevruchten. Houd er echter rekening mee dat je hiermee niet alle bacteriën verwijdert en dat het steeds van belang blijft dat je de voedselveiligheidsrichtlijnen volgt, zowel wat betreft persoonlijke hygiëne als wat betreft het koken, bewaren en opwarmen van zeevruchten.
Hoe weet je wanneer scampi's lang genoeg zijn gekookt?
De beste manier om te bepalen wanneer scampi's, garnalen en tijgergarnalen lang genoeg hebben gekookt, is door goed op hun kleur, textuur en geur te letten. Eenmaal gekookt verandert de kleur van scampi's, garnalen en tijgergarnalen in dat typische roze en wit, maar voelen ze ook stevig aan en geven een zoet aroma af. Als je het nog steeds twijfelt en het zekere voor het onzekere wilt nemen, gebruik dan een thermometer om de temperatuur te controleren. De temperatuur in het dikste deel van de scampi of garnaal moet minstens 63 °C zijn.

Ingrediënten

Zeevruchtenbouillon
Koolzaadolie
2 el
Geconcentreerde tomatenpuree
1 el
Pantsers van schaaldieren, bijvoorbeeld garnalen, scampi's of tijgergarnalen
100 g
Bieslook (ongeveer 150 g)
2
Wortel, in blokjes (ongeveer 75 g)
1
Stengels bleekselderij, in stukjes (ongeveer 100 g)
2
Peterselie
5 takjes
Klein knoflookteentje, gepeld
1
Citroenschil (onbehandeld)
1 tl
Laurierblaadje
1
Zwartepeperkorrels
10
Korianderzaadjes
10
Water
1½ L
Vulling voor de soep
Cocktailtomaten
200 g
Veldsla
400 g
Lente-ui
100 g
Klaverzuring
30 g
Scampi-spiesjes
Bamboespiesen, medium - ongeveer 10 cm lang
6
Staart van noorse kreeft, gepeld en rauw
12
Boter
25 g
Citroenschil (onbehandeld)
1 tl
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper
Zeevruchtensoep
Volvette room
250 ml
Grof zout
1½ tl
Voor het serveren
Witbrood, geroosterd
6 plakjes

Beginnen bij het begin

Zeevruchtensoep is er in talloze varianten, met heel veel verschillende ingrediënten en soorten vis of schaal- en schelpdieren. Je moet dan ook eerst beslissen welke zeevruchtensoep voor jou de juiste is.

Als het gaat om combinaties van zeevruchten, is de lijst bijna eindeloos. Of je er nu voor kiest om schaaldieren te gebruiken zoals krab, kreeft, garnalen of scampi's, of schepdieren zoals mosselen, of vis zoals kabeljauw, schelvis of zalm. Uiteindelijk hangt het allemaal af van je persoonlijke smaak en de vraag welke ingrediënten beschikbaar zijn, in het seizoen of het meest betaalbaar voor je budget.

Lekkers op een stokje

Voor zowel volwassenen als kinderen zijn spiesjes perfect om een extra vleugje plezier en smaak aan een gerecht toe te voegen.

Ze zijn niet alleen snel, gemakkelijk en gezellig, maar ze bieden ook een culinaire wereld van verschillende smaakcombinaties - of je nu een combinatie maakt van verschillende groenten, vruchten, stukjes vlees of, zoals in dit geval, zeevruchten. Elk spiesje is uniek en kan zorgen voor een allesbehalve saaie maaltijd!

Een perfecte match van zeevruchten

Er is niet één ultieme zeevruchtensoep en elke combinatie is uniek. Populair zijn schaal- en schelpdieren zoals krab, kreeft, garnalen, scampi en mosselen, of grotere vissen zoals kabeljauw, schelvis en zalm. Hoewel bekend is dat een verse vangst de meeste smaak en voedingswaarde bevat, zijn ingevroren en verpakte alternatieven vaak makkelijker verkrijgbaar en vriendelijker voor je budget.

Een soep met een staartje

Scampi zijn inmiddels populaire zeevruchten, die in huizen en restaurants over de hele wereld op tafel komen.

Officieel bekend als de nephrops norvegicus, hebben scampi vele namen over de hele wereld - Noorse kreeft of Dublin Bay Prawn, om er maar een paar te noemen. Universeel is echter hun opmerkelijke zoete smaak en delicate textuur. Scampi zorgen in zeevruchtensoep voor een smaak en textuur die geliefd is onder liefhebbers van zeevruchten over de hele wereld.

Een zeereünie in een kom

Het is niet alleen de combinatie van zeevruchten en vis die smaak geeft aan je zeevruchtensoep, maar ook kruiden en smaakmakers kunnen een boost geven waardoor de smaak van andere ingrediënten beter uitkomt.

Enkele populaire kruiden en specerijen die goed passen bij zeevruchtensoep zijn tijm, basilicum en peterselie.

Degenen die houden van een vleugje pit kunnen eens proberen wat paprikapoeder, chilizaadjes of zelfs een scheutje hete saus aan de soep toe te voegen.