Zalmrillettes

Dit recept voor lichte en heerlijke gerookte zalmrillettes smaakt ongelooflijk op roggebrood en smaakt ook heerlijk op een klassieke sandwich. In slechts een paar stappen kun je iets prachtigs tevoorschijn toveren dat kan worden aangepast met vrijwel elke extra smaak die je lekker vindt. Je kunt het zelfs serveren als onderdeel van een veelzijdige tapasavond.

Ingrediënten
Gravlax (gebruik als alternatief warm gerookte zalm) | 300 g |
---|---|
Citroensap | 1 el |
Citroenschil | 1 tl |
Fijngesneden bieslook | 20 g |
Versgemalen peper naar smaak | |
Zachte boter | 50 g |
Zure room, 18% | 100 ml |
Serveren met
Roggebroden | |
---|---|
Augurk | |
Partjes citroenen | |
Bieslook |
Bereidingswijze
Vragen over zalmrillettes
Hoelang blijven zalmrillettes goed in de koelkast?
Moet ik zalm gebruiken voor rillettes?
Hoe worden traditionele rillettes gemaakt?
Wat is het verschil tussen paté en rillettes?
Voedingswaarde
Energie-inhoud:
vezels | 0,4 gram vezels |
eiwit | 60 gram eiwit |
koolhydraten | 22,2 gram koolhydraten |
vet | 82,4 gram vet |
De oorsprong van zalmrillettes
Rillettes zijn ontstaan in het Middellandse Zeegebied als langzaam gegaard vlees met kruiden, opgeslagen in potten om het langer te bewaren. Tegenwoordig omvat de term een breed scala aan alternatieven, waaronder op vis gebaseerde versies zoals deze, en het wordt meer gedaan voor de smaak dan voor praktische doeleinden.
De kunst van de perfecte rillette
Het mooie van rillettes is dat het bereiken van het perfecte resultaat bijna uitsluitend afhangt van de kwaliteit van het vlees. Zolang je begint met gravlax van goede kwaliteit, moet je gerecht slagen.
Waarom je rillettes altijd moet serveren met augurken erbij
Wat je ook doet, sla de augurken niet over: deze smakelijke, knapperige groenten hebben een zure, scherpe smaak die de vettigheid van de zalm doorbreekt en de perfecte balans in het recept brengt. Een geweldig alternatief zijn kappertjes die een even welkome citroenachtige en zilte smaak aan het gerecht geven.
Zo presenteer je je zalmrillettes
Om de rillettes goed te presenteren, verpak je het vlees en de smaakmakers in een kleine vorm of pot. Zet deze ondersteboven op een bord om een kleine toren te creëren. Deze zal niet lang blijven staan, want je gasten zullen gegarandeerd snel aan deze heerlijk luxe maaltijd gaan beginnen, maar dat beetje extra inspanning tilt de presentatie naar een hoger niveau.