Yoghurtijs

Yoghurtijs is een geweldige manier om te genieten van een smakelijk alternatief voor ijs op warme dagen. Dit recept is heerlijk, maar je kunt het ook gemakkelijk aanpassen met je favoriete smaken.
Ingrediënten
Skyr, vanille
|
2½ dl |
---|---|
2½ dl | |
Vanillepeultje
|
½ |
Bruine suiker
|
¾ dl |
Eidooiers
|
2 |
Bereidingswijze
Vragen over yohurtijs
Waarin verschilt yoghurtijs van gewoon ijs?
De naam verraadt het al: yoghurtijs gebruikt yoghurt als basis, terwijl bij ander ijs water of room wordt gebruikt. Hoewel beide zuivelproducten zijn, is yoghurt scherper en pittiger van smaak.
Kan ik yoghurt gewoon invriezen om yoghurtijs te maken?
Technisch gezien wel, maar je krijgt dan een harde, vaste baksteen die zeer waarschijnlijk niet de consistentie heeft waarnaar je op zoek was. Gelukkig is het makkelijk om die gladde, schepbare, smelt-in-je-mondtextuur wel te verkrijgen: voeg een zoetstof toe (alles van honing tot gewone witte suiker) om de vorming van ijskristallen te vertragen en de yoghurt te helpen een zachtere consistentie te behouden, zelfs na het invriezen.
Hoe lang moet je yoghurt invriezen om yoghurtijs te maken?
Dit hangt grotendeels af van hoeveel ijs je wilt maken en hoe diep je bak is. Over het algemeen duurt het bereiken van de juiste consistentie tussen de zes uur tot een overnachting in de vriezer.
Wat is de beste yoghurt om in te vriezen?
Elke volle melkyoghurt met een hoog vetgehalte is perfect om yoghurtijs mee te maken. Dat komt omdat de vetten een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van ijskristallen, dus hoe hoger het vetgehalte, hoe gladder en romiger je ijs wordt.
Hoe voorkom je dat yoghurtijs ijskristallen bevat?
Onze eerste tip is om een zoetstof toe te voegen om de vorming van ijskristallen te vertragen (alles van honing, suiker, ahornsiroop, glucosestroop of zelfs agave is hiervoor geschikt). Het toevoegen van een ander romig ingrediënt (zoals slagroom, mascarpone of zelfs labneh) heeft hetzelfde effect, maar het resulteert je ermee een rijker, fluweelachtiger en luxer yoghurtijs krijgt.
Voedingswaarde
Energie-inhoud:
vezels | 0 gram vezels |
eiwit | 29,1 gram eiwit |
koolhydraten | 53,7 gram koolhydraten |
vet | 9,3 gram vet |
Een prachtig alternatief voor ijs
Niet naar het ijsschap lopen en in plaats daarvan dit recept volgen is geen straf. Of het nu gaat om ontbijt, een snack of iets zoets op een warme zomerdag, dit recept is een heerlijk alternatief voor elk ander bevroren dessert.
Verschillende smaken yoghurtijs en toppings om te proberen
De vanillebasis van dit recept maakt het superveelzijdig en je kunt er bijna elke smaak aan toevoegen. De bevroren frambozen kunnen worden vervangen door elk ander soort bevroren fruit (onze topkeuzes zijn bosbessen, mangoblokjes, gesneden druiven en ananasstukjes). Gehakte noten, met name pistachenoten, walnoten en amandelen, zijn ook een geweldige toevoeging en geven elke hap een welkome crunch en smaak.
Andere manieren om yoghurtijs te eten: ijslolly's en smoothies
Door yoghurtijs in je smoothie te doen, krijg je een steviger ontbijt. Maak een grotere hoeveelheid en vries dit in als afzonderlijke blokjes in een ijsblokjeshouder. Als je ze wilt gaan gebruiken, doe je gewoon een paar blokjes in de blender, samen met je andere ingrediënten, en binnen enkele seconden heb je een romig, bevroren ontbijt-on-the-go.
Voor de kinderen (en laten we eerlijk zijn, ook voor volwassenen) zijn yoghurtijslolly's een leuke manier van serveren. Gebruik ijslolly- of andere ijsvormen en doe eerst wat gemalen frambozen (of een andere topping naar keuze) in de onderkant van de vorm. Volg hetzelfde recept, maar meng een zoetstof door de yoghurt voor een gladder, niet-ijzig dessert. Voeg nu een ijslollystokje toe, vries in en geniet ervan!
