Worteltaart

Worteltaart

1 u 25 min.
Bereidingstijd 25 min.
Geniet van een smeuïge worteltaart met roomkaasglazuur als zin hebt in iets zoets boordevol smaak. Deze klassieker, die taartliefhebbers van alle leeftijden verleidt, is perfect als dessert, een zoete snack of een tussendoortje voor gasten. Voor nog meer smaak en textuur hebben we walnoten en rozijnen toegevoegd en de taart overgoten met roomkaasglazuur met citroen en gehakte walnoten, waardoor hij gewoon onweerstaanbaar is geworden. Ontdek samen met je kinderen hoe gemakkelijk deze taart is – en hoe heerlijk. Probeer ons recept voor worteltaart met roomkaasglazuur de volgende keer dat je iets overheerlijks wilt bakken en serveren om jezelf, je familie of gasten te verwennen!
https://www.arla.nl/recepten/worteltaart/

Bereidingswijze

Worteltaart:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Klop de boter, de bruine suiker en de eieren goed door elkaar.
  • Meng de bloem, de kaneel en het bakpoeder door elkaar en spatel het geheel door het botermengsel, afgewisseld met de wortel, de walnoten en de rozijnen.
  • Doe het beslag in een met bakpapier beklede taartvorm (ca. 20x20 cm) en bak de taart ongeveer 1 uur in het midden van de oven.
Roomkaasglazuur:
  • Snijd de roomkaas in kleinere stukjes en meng die goed met de poedersuiker, de citroenschil en het citroensap. Meet de poedersuiker nauwkeurig af. Als je te veel toevoegt, wordt het glazuur dun.
  • Verdeel het glazuur over de koude worteltaart en garneer met walnoten en citroenschil.
Eet smakelijk!
Tip

Ons recept voor worteltaart met roomkaasglazuur kan ook worden gebruikt om heerlijk smeuïge worteltaartmuffins te bakken. Die zijn perfect als ontbijt, als zoete snack of voor onderweg, omdat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Giet gewoon ongeveer ½ dl beslag in een met bakpapier bekleed of ingevet muffinblik of siliconen muffinvormpjes en bak de muffins ongeveer 15 minuten in het midden van de oven op 200 °C (gewone oven). Decoreer de worteltaartmuffins met glazuur, net zoals de taart. Eet smakelijk!

Tip

Voor zowel deze muffins als de taart kunt je met de satéprikkertest controleren of ze gaar zijn. Steek de satéprikker in het midden om te zien of de kruimel gaar is. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is de taart of muffin gaar. Als er vloeibaar beslag of kruimels aan de satéprikker zitten, moet het gebak nog wat langer in de oven. Maar zorg dat je de muffins of taart niet te lang laat bakken. Baktijden kunnen variëren per oven, dus maak je geen zorgen als de baktijd iets langer is dan verwacht.

Vragen over worteltaart

Met ons recept maak je gemakkelijk helemaal zelf een prachtig smeuïge worteltaart. Hieronder kun je meer te weten komen over deze klassieke taart door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over worteltaart.

Wat zit er in worteltaart?
Volgens het traditionele, klassieke recept bevat de taart verse, geraspte wortelen en walnoten. Fruit, zoals rozijnen of ananas, wordt vaak toegevoegd om de natuurlijke zoetheid van de taart te versterken. Als contrast met deze zoetheid wordt de taart meestal geglazuurd met een heerlijk en iets zuur glazuur met roomkaas – de beroemde en onweerstaanbare combinatie van worteltaart met roomkaasglazuur.
Hoe maak je worteltaart?
Je maakt gewoon een nat beslag van boter, suiker en ei en daar spatel je de droge ingrediënten doorheen, afwisselend heerlijke wortel, walnoten en rozijnen. Bak de taart totdat een tandenstoker of mes schoon uit het midden komt en laat hem helemaal afkoelen. Als de taart koud genoeg is, glazuur je hem met zelfgemaakt roomkaasglazuur. Garneer de heerlijk smeuïge taart voor het serveren met walnoten en citroenschil.
Kun je worteltaart met roomkaasglazuur invriezen?
Het invriezen van een worteltaart, al dan niet geglazuurd, is heel goed mogelijk. Laat de taart gewoon volledig afkoelen, glazuur hem of laat hem ongeglazuurd, zet hem twee uur in een onbedekte bak in de vriezer, haal de bevroren taart eruit en wikkel hem eerst in huishoudfolie en vervolgens in aluminiumfolie voordat je hem in een luchtdichte bak in de vriezer zet. Met deze stappen voorkom je vriesbrand en blijft de textuur van de taart behouden. Een niet geglazuurde taart is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Laat de taart een nacht ontdooien in de koelkast en laat hem voor het serveren even op kamertemperatuur komen.
Hoe versier je een worteltaart?
De decoraties – dus het roomkaasglazuur en gehakte walnoten waarmee je de worteltaart garneert – zijn vrij eenvoudig, maar ze zorgen dat de taart er prachtig uitziet en voegen bovendien een smakelijke extra laag toe. Als je wilt experimenteren met leuke decoratie voor je taart kun je ook fruitkleur toevoegen aan het glazuur, bijvoorbeeld kleine worteltjes in fel oranje en groen. Met verschillende spuitmonden en -technieken kun je ook indrukwekkende krullen, rozetten enz. maken.
Moet worteltaart in de koelkast worden bewaard?
Zonder glazuur hoeft de taart niet in de koelkast te worden bewaard als je van plan bent om hem binnen ongeveer 2 dagen te eten. Je kunt hem op een niet al te warme plek bewaren in een luchtdichte trommel. Zet de taarttrommel in andere gevallen in de koelkast. Een geglazuurde taart moet altijd in de koelkast worden bewaard. Anders kan het glazuur dunner worden, zijn zijdeachtige textuur verliezen en uiteindelijk bederven. Haal de taart ongeveer 1 uur voor het serveren uit de koelkast om er zeker van te zijn dat hij op kamertemperatuur is en het kenmerkende zachte mondgevoel heeft.
Hoe lang blijft worteltaart goed?
Hoe lang de taart houdbaar is, hangt af van hoe hij wordt bewaard en of hij al dan niet geglazuurd is. Een niet-geglazuurde taart is tot 7 dagen houdbaar in de koelkast en ongeveer 2 dagen op het aanrecht. Een geglazuurde taart moet 5 dagen goed blijven in de koelkast als hij op de juiste manier wordt bewaard. De eenvoudigste manier om een geglazuurde taart zoals deze te bewaren zonder de decoraties te verpesten, is door hem een grote, luchtdichte taartstolp te bewaren.
Hoe rasp je de wortels voor worteltaart?
De gemakkelijkste manier om wortels te raspen of te versnipperen voor een taart, is door de fijne kant van een torenrasp te gebruiken. Het is aan te bevelen om de wortels fijn te raspen en niet in grote stukken, omdat de fijn geraspte wortel gelijkmatiger door het taartbeslag wordt verdeeld. Dat geeft de taart uiteindelijk een meer gelijkmatige, smeuïge en dichte textuur. Het is het beste om verse wortels te gebruiken in plaats van kant-en-klaar geraspte wortels, omdat die meestal veel harder en droger zijn.
Welk glazuur voor worteltaart?
Het beste glazuur voor een zoete en dichte taart zoals deze is een zelfgemaakt roomkaasglazuur. De zijdezachte textuur en lichte zuurheid van een roomkaasglazuur met citroen vult de zoetheid en dichtheid van een worteltaart perfect aan, waardoor een match made in heaven ontstaat. Laat de roomkaas een tijdje op kamertemperatuur staan voordat je het glazuur maakt om te zorgen dat dat glad en klontvrij wordt.

Ingrediënten

Worteltaart:
Zachte boter
300 g
Bruine suiker (ongeveer 5 dl)
300 g
Eieren
4
Algemeen bloem (ongeveer 5 dl)
300 g
Kaneelpoeder
3 tl
Bakpoeder
3 tl
Fijn geraspte wortelen (ongeveer 450 g)
7
Gehakte walnoten
100 g
Rozijnen
2 dl
Roomkaasglazuur:
Roomkaas naturel
400 g
Poedersuiker (ongeveer 1 dl)
100 g
Fijn geraspte citroenschil (onbespoten)
4 tl
Versgeperst citroensap
4 tl
Garnering:
Gehakte walnoten
Fijn geraspte citroenschil (onbespoten)

Klassieke en gemakkelijke worteltaart met walnoot

Een zelfgemaakte worteltaart met roomkaasglazuur is niet voor niets bij de meeste mensen een succes – hij is gewoon heerlijk! Hij heeft een rijke en dichte textuur en het smaakt heerlijk met een licht zuur glazuur om de zoetheid van wortels en rozijnen te compenseren. Onze worteltaart met walnoten en rozijnen is gemakkelijk te maken en nog gemakkelijker om van te genieten. De gebruikte walnoten voegen een knapperige textuur toe en doorbreken de verder zachte consistentie van de taart, en hun nootachtige smaak werkt goed met de zoete kruidigheid van de bruine suiker en kaneel in de taart.

Roomkaasglazuur voor worteltaart

Worteltaart met roomkaasglazuur is een onverslaanbare klassieke combinatie. De een kan haast niet zonder de ander. De frisheid van het iets zure roomkaasglazuur past uitstekend bij een zoete taart zoals deze. Als het glazuur wordt gemaakt met versgeperst citroensap en vers geraspte citroenschil, zorgt de pit die het aan de zoete, smeuïge taart geeft voor een perfecte combinatie van goed afgeronde smaken. De texturen vullen elkaar ook prachtig aan, met het lichte en zijdeachtige roomkaasglazuur die de rijke volheid van de taart benadrukt.

Als je geen genoeg kunt krijgen van de combinatie van worteltaart en roomkaasglazuur, probeer dan ons recept voor roomkaasglazuur met andere soorten muffins en gebak zoals onze snelle en gemakkelijke bananenmuffins of intense koffiekoek.

Smeuïg en zoet door wortelen en rozijnen

Deze geliefde taart staat bekend om zijn smeuïgheid en heerlijk dichte textuur, en in ons recept laat dat perfect zien. De verse wortelen in het beslag zorgen voor een zachte en heerlijk smeuïge ervaring, die nog zoeter is door de toevoeging van stevige rozijnen die textuur toevoegen aan de taart. Deze worteltaart met rozijnen is dan ook een onweerstaanbare uitbarsting van zoete smaak en verschillende texturen die heerlijk is als dessert of snack en die alleen nog maar lekkerder wordt door de knapperige walnoten.

Experimenteer met worteltaartkruiden en -smaken

In de lijst met ingrediënten van de meeste worteltaarten staan al kruiden, zoals kaneel bij die van ons, maar je kunt de klassieke taart gemakkelijk aanpassen door andere kruiden toe te voegen aan het beslag. Een gekruide worteltaart met kardemom, nootmuskaat en gember heeft bijvoorbeeld een heerlijk warme smaak, die perfect in balans wordt gehouden door het zijdezachte roomkaasglazuur. De stevige smaak van de gember werkt vooral als een aangenaam contrast met de zoetheid van de wortels en het glazuur.

Voor een nog knapperigere textuur, kun je de walnoten mengen met karamel. Smelt gewoon wat basterdsuiker in een pan tot de suiker bruin is, voeg de walnoten toe en schud ze om tot ze helemaal bedekt zijn. Laat het geheel afkoelen, breek het vervolgens in stukjes en strooi die over het glazuur.

Ananas-worteltaart

Een andere heerlijke variatie is een ananas-worteltaart. Fijngemalen ananas maakt de taart opvallend smeuïg en extra zoet, omdat de zoete vrucht de structuur malser maakt. De taart krijgt niet echt een ananassmaak, maar omdat ananas een natuurlijke zoete smaak heeft, wordt de taart nog zoeter dan met alleen wortels. Als je ananas gebruikt, weet je zeker dat de taart smeuïg wordt, terwijl je toch kunt genieten van de bekende smaken van een klassieke worteltaart met roomkaasglazuur.

Als het experiment met ananas voor dit klassieke recept je interesse heeft gewekt, vind je het misschien ook leuk om te weten dat we een recept hebben voor een luchtige ananasoufflé, voor als je een ander klassiek dessert wilt oppeppen met vers fruit.