Ons recept voor worteltaart met roomkaasglazuur kan ook worden gebruikt om heerlijk smeuïge worteltaartmuffins te bakken. Die zijn perfect als ontbijt, als zoete snack of voor onderweg, omdat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Giet gewoon ongeveer ½ dl beslag in een met bakpapier bekleed of ingevet muffinblik of siliconen muffinvormpjes en bak de muffins ongeveer 15 minuten in het midden van de oven op 200 °C (gewone oven). Decoreer de worteltaartmuffins met glazuur, net zoals de taart. Eet smakelijk!
Voor zowel deze muffins als de taart kunt je met de satéprikkertest controleren of ze gaar zijn. Steek de satéprikker in het midden om te zien of de kruimel gaar is. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is de taart of muffin gaar. Als er vloeibaar beslag of kruimels aan de satéprikker zitten, moet het gebak nog wat langer in de oven. Maar zorg dat je de muffins of taart niet te lang laat bakken. Baktijden kunnen variëren per oven, dus maak je geen zorgen als de baktijd iets langer is dan verwacht.
Met ons recept maak je gemakkelijk helemaal zelf een prachtig smeuïge worteltaart. Hieronder kun je meer te weten komen over deze klassieke taart door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over worteltaart.
Zachte boter
|
300 g |
---|---|
Bruine suiker (ongeveer 5 dl)
|
300 g |
Eieren
|
4 |
Algemeen bloem (ongeveer 5 dl)
|
300 g |
Kaneelpoeder
|
3 tl |
Bakpoeder
|
3 tl |
Fijn geraspte wortelen (ongeveer 450 g)
|
7 |
Gehakte walnoten
|
100 g |
Rozijnen
|
2 dl |
Roomkaas naturel
|
400 g |
---|---|
Poedersuiker (ongeveer 1 dl)
|
100 g |
Fijn geraspte citroenschil (onbespoten)
|
4 tl |
Versgeperst citroensap
|
4 tl |
Gehakte walnoten
|
|
---|---|
Fijn geraspte citroenschil (onbespoten)
|
Een zelfgemaakte worteltaart met roomkaasglazuur is niet voor niets bij de meeste mensen een succes – hij is gewoon heerlijk! Hij heeft een rijke en dichte textuur en het smaakt heerlijk met een licht zuur glazuur om de zoetheid van wortels en rozijnen te compenseren. Onze worteltaart met walnoten en rozijnen is gemakkelijk te maken en nog gemakkelijker om van te genieten. De gebruikte walnoten voegen een knapperige textuur toe en doorbreken de verder zachte consistentie van de taart, en hun nootachtige smaak werkt goed met de zoete kruidigheid van de bruine suiker en kaneel in de taart.
Worteltaart met roomkaasglazuur is een onverslaanbare klassieke combinatie. De een kan haast niet zonder de ander. De frisheid van het iets zure roomkaasglazuur past uitstekend bij een zoete taart zoals deze. Als het glazuur wordt gemaakt met versgeperst citroensap en vers geraspte citroenschil, zorgt de pit die het aan de zoete, smeuïge taart geeft voor een perfecte combinatie van goed afgeronde smaken. De texturen vullen elkaar ook prachtig aan, met het lichte en zijdeachtige roomkaasglazuur die de rijke volheid van de taart benadrukt.
Als je geen genoeg kunt krijgen van de combinatie van worteltaart en roomkaasglazuur, probeer dan ons recept voor roomkaasglazuur met andere soorten muffins en gebak zoals onze snelle en gemakkelijke bananenmuffins of intense koffiekoek.
Deze geliefde taart staat bekend om zijn smeuïgheid en heerlijk dichte textuur, en in ons recept laat dat perfect zien. De verse wortelen in het beslag zorgen voor een zachte en heerlijk smeuïge ervaring, die nog zoeter is door de toevoeging van stevige rozijnen die textuur toevoegen aan de taart. Deze worteltaart met rozijnen is dan ook een onweerstaanbare uitbarsting van zoete smaak en verschillende texturen die heerlijk is als dessert of snack en die alleen nog maar lekkerder wordt door de knapperige walnoten.
In de lijst met ingrediënten van de meeste worteltaarten staan al kruiden, zoals kaneel bij die van ons, maar je kunt de klassieke taart gemakkelijk aanpassen door andere kruiden toe te voegen aan het beslag. Een gekruide worteltaart met kardemom, nootmuskaat en gember heeft bijvoorbeeld een heerlijk warme smaak, die perfect in balans wordt gehouden door het zijdezachte roomkaasglazuur. De stevige smaak van de gember werkt vooral als een aangenaam contrast met de zoetheid van de wortels en het glazuur.
Voor een nog knapperigere textuur, kun je de walnoten mengen met karamel. Smelt gewoon wat basterdsuiker in een pan tot de suiker bruin is, voeg de walnoten toe en schud ze om tot ze helemaal bedekt zijn. Laat het geheel afkoelen, breek het vervolgens in stukjes en strooi die over het glazuur.
Een andere heerlijke variatie is een ananas-worteltaart. Fijngemalen ananas maakt de taart opvallend smeuïg en extra zoet, omdat de zoete vrucht de structuur malser maakt. De taart krijgt niet echt een ananassmaak, maar omdat ananas een natuurlijke zoete smaak heeft, wordt de taart nog zoeter dan met alleen wortels. Als je ananas gebruikt, weet je zeker dat de taart smeuïg wordt, terwijl je toch kunt genieten van de bekende smaken van een klassieke worteltaart met roomkaasglazuur.
Als het experiment met ananas voor dit klassieke recept je interesse heeft gewekt, vind je het misschien ook leuk om te weten dat we een recept hebben voor een luchtige ananasoufflé, voor als je een ander klassiek dessert wilt oppeppen met vers fruit.