Wanneer je het deeg maakt, kan de exacte hoeveelheid bloem die nodig is variëren, dus gebruik de textuur van het deeg als je leidraad. Voeg geleidelijk de resterende bloem toe totdat het deeg niet meer overdreven plakkerig is en een gladde, elastische consistentie bereikt. Het moet zacht en kneedbaar zijn, maar niet te nat of te plakkerig. Dit geeft je de perfecte balans tussen smeuïgheid en structuur, wat alles is waar je van kunt dromen in zelfgemaakt wortelbrood.
Arla Biologische Halfvolle melk
|
500 ml |
---|---|
Gist
|
50 g |
Boter (op kamertemperatuur)
|
25 g |
Zout
|
2 tl |
Honing
|
2 el |
Wortelen fijn geraspt
|
300 ml |
Volkoren bakmeel
|
130 ml |
Ei
|
1 |
Zonnebloempitjes
|
50 ml |
Kruiden zout
|
½ el |
Als je droomt van een smeuïg, versgebakken brood, dan zit je met ons wortelbrood helemaal goed. We transformeren nederige wortels tot een bakkerijmeesterwerk en versieren elk brood met zonnebloempitten voordat we het bakken. Met zijn smeuïge en smakelijke textuur, versterkt door de nootachtige crunch van de zaden bovenop, zorgt het voor een exquise mengeling van smaken en texturen - en alles wat je nodig hebt om het te maken zijn wat basis ingrediënten en ons eenvoudige recept.
Soms is decoratie meer dan alleen een visueel genot. De zonnebloempitten bovenop brengen niet alleen een decoratieve smaak, maar geven ook elke plak een subtiele knapperigheid. Deze zaden zijn meer dan alleen een versiering; ze voegen diepte en licht geroosterde smaaknoten toe.
Dit brood is veelzijdig genoeg om op elk moment van de dag te genieten. Of het nu voor het ontbijt is, een tussendoortje of als bijgerecht bij je diner geserveerd met koude boter, dit heerlijke brood met wortels en decoratieve zonnebloempitten is precies wat je nodig hebt. De smeuïgheid, dankzij de fijn geraspte wortels, maakt het een zoete traktatie die perfect is voor koude boter, chocoladepasta, jam en dikke plakken kaas.
Kun je geen genoeg krijgen van bakken met wortels? Ontdek meer recepten met deze veelzijdige groente, bijvoorbeeld onze op Pasen geïnspireerde wortel-chocoladetaart met roomkaasglazuur of deze mini wortelmuffins versierd met prachtige wortelrozen.
Je kunt het wortelbrood eenvoudig aanpassen aan je smaak. Overweeg om honing te vervangen door siroop voor een ander soort zoetheid. Voor een twist in textuur en smaak, vervang tarwemeel door roggekorrels. Dit creëert een brood met een heerlijk dichte en hartige textuur, vergezeld van een rijke, diepe smaak die kenmerkend is voor rogge, waardoor het een meer rustieke en smaakvolle ervaring wordt.
Voor degenen die graag experimenteren, probeer rozijnen toe te voegen voor een zoete kauwbaarheid of verschillende zaden voor een extra crunch. Je kunt ook zonnebloempitten aan het deeg toevoegen, zodat je het kauwgevoel en de nootachtige smaak zowel binnenin als bovenop het brood krijgt. Gehakte walnoten zullen ook een heerlijke, nootachtige en warme smaak toevoegen, evenals knapperigheid.
Voor een beetje zoetheid, probeer kaneel toe te voegen, wat perfect gaat met de wortels, waardoor het een zoet en vochtig brood wordt, perfect voor ontbijt en brunch.
En waarom niet het deeg vormen en bakken als broodjes voor een meer individuele portiegrootte? Afhankelijk van de grootte van de broodjes krijg je 35-45 broodjes voor drie broden. Je kunt ook een of twee broden wortelbrood maken en de rest in broodjes vormen.