Witbrood

Witbrood

2 u 40 min.
Bereidingstijd 40 min.
Geniet van ons eenvoudige recept voor heerlijk zelfgemaakt witbrood. Het is een prachtig luchtig brood dat 's ochtends, 's middags en 's avonds - en natuurlijk ook tussendoor wanneer je trek krijgt - heerlijk smaakt. Met een heerlijke korst, bestrooid met maanzaad en een vleugje zoetigheid is elke hap heerlijk. Je hebt maar een paar basisingrediënten nodig voor een zacht en lekker brood.
https://www.arla.nl/recepten/witbrood/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Smelt de boter in een pan en voeg de melk, de kwark, de suiker en het zout toe. Verwarm tot het warm aanvoelt - test met je vingertop.
  • Giet de melk in een kom en verkruimel de gist erin. Roer tot de gist is opgelost.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe - hou wat van de bloem apart. Strooi wat bloem op een schone keukentafel en kneed het deeg goed door.
  • Doe het deeg terug in de kom en dek het af met een theedoek. Laat het deeg op een warme plaats ongeveer 40 minuten rijzen.
  • Stort het deeg op een met bloem bestrooide keukentafel, kneed het goed door en vorm er een langwerpig brood van. Doe het in een ingevette broodvorm (ongeveer 1½ liter).
  • Laat het deeg afgedekt gedurende ca. 35 minuten rijzen. Bestrijk met melk en bestrooi met maanzaad. Bak het brood op het onderste rooster van de oven gedurende ongeveer 45 minuten op 200 °C.
  • Haal het brood uit de vorm en leg het op een rooster. Bestrijk het brood met water terwijl het nog warm is. Leg er een theedoek op en laat het brood afkoelen.
Eet smakelijk!
Tips

Witbrood moet een luchtige en zachte textuur hebben. Als je het deeg te veel kneedt, krijg je een taai kruim. Als het deeg glad is en terugveert als je er met je vingers op drukt, is het klaar om te rusten. Als er een kuiltje achterblijft, moet je nog wat langerr kneden. Gebruik je handen om de textuur te voelen zodat je de juiste consistentie krijgt.

Tips

Voeg niet teveel bloem ineens toe. Het deeg kan eerst wat plakkerig lijken, maar het wordt mooi glad als je eenmaal begint te kneden. Als het moeilijk wordt om het deeg uit te rekken, heb je het te veel gekneed, wat resulteert in een harde en taaie textuur.

Vragen over witbrood

Een handvol eenvoudige ingrediënten omtoveren in heerlijk brood is heel eenvoudig en simpel met ons recept voor witbrood. Hieronder kun je er meer over te weten komen door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over dit mooie brood.

Wat is witbrood?
Witbrood verwijst naar een broodsoort die wordt gemaakt van witte tarwebloem dat een fijne textuur heeft. Vergeleken met ander brood heeft dit brood een bijzonder zacht kruim met een mild zoete smaak. De ingrediënten voor dit brood variëren, maar wij hebben kwark aan ons recept toegevoegd om het brood wat extra vocht te geven en een lichte wrangheid toe te voegen aan de zoete smaak.
Hoe maak je een witbrood?
Maak een heerlijk witbrood door gesmolten boter te mengen met melk, kwark, zout en suiker. Verwarm het mengsel en roer er gist door. Voeg beetje bij beetje de bloem toe, kneed het deeg goed door en laat het afgedekt rijzen op een warme plaats. Vorm het deeg tot een brood en leg het in een broodvorm voordat je het opnieuw laat rijzen. Bestrijk het brood met melk, bestrooi het met maanzaad en bak het ongeveer 45 minuten op 200 °C. Als het brood is gebakken, bestrijk je het met water en laat je het afkoelen onder een theedoek.
Hoe lang blijft witbrood goed?
Versgebakken witbrood blijft doorgaans 3-4 dagen goed bij kamertemperatuur. Zorg ervoor dat je het goed bewaart om de smaak en textuur van het brood te behouden. Bewaar het niet op een vochtige of warme plaats, want dan kan het brood bederven en beschimmelen. Als je een vreemde smaak of geur opmerkt, kun je het brood het beste weggooien en in plaats daarvan een vers brood bakken.
Kun je witbrood invriezen?
Witbrood invriezen is een goede manier om de houdbaarheid te verlengen en het vers te houden. Als je je brood wilt invriezen, is het belangrijk dat je het eerst voorbereidt. Laat het brood helemaal afkoelen, wikkel het dubbel in huishoudfolie en aluminiumfolie, en leg het vervolgens in de vriezer. Als je het brood in plakken snijdt en elke snee afzonderlijk inpakt voordat je het invriest, kun je altijd het aantal sneetjes dat je nodig hebt uit de vriezer halen zonder het hele brood te hoeven ontdooien.
Hoe houd je witbrood vers?
Witbrood is kort houdbaar, dus als je niet van plan bent het in te vriezen, is het essentieel dat je het goed bewaart. Je kunt overwegen een broodtrommel te kopen als je die nog niet hebt. Een broodtrommel schept de perfecte omstandigheden voor het brood. Hoewel hij luchtdicht is, circuleert er toch voldoende lucht om een zachte binnenkant en een knapperige korst te behouden. Een andere mogelijkheid is om het brood in een diepvrieszak te doen en het op kamertemperatuur te bewaren, maar daar wordt de korst wel zachter van.

Ingrediënten

Deeg
Boter
25 g
Magere melk
200 ml
Kwark 0,3%
100 g
Grof zout
2 tl
Suiker
2 tl
Gist
25 g
Speciale tarwebloem
500 g
Bestrijken
Melk
2 el
Maanzaad
1 el

Zacht en heerlijk witbrood

Geniet van zacht en heerlijk witbrood met basisingrediënten. Laat het simpele uiterlijk je niet misleiden. Dit heerlijke brood heeft een vleugje zoetigheid. Kwark maakt het brood lekker vochtig en een beetje zuur, wat een mooi contrast vormt met de subtiel zoete smaak. Het brood wordt bestrooid met maanzaad om het af te maken. Geniet van een sneetje met boter en jam!

Heeft dit recept je in een broodfanaat veranderd? Probeer dan ook eens onze recepten voor zuurdesembrood gemaakt met een zuurdesemstarter, smaakvol Deens roggebrood met 3 soorten zaden, of volkorenbrood met gebroken tarwe.

Een klassiek brood met maanzaad

Een gemakkelijk zelfgemaakt witbrood met maanzaad is een smaakvol en decadent brood. Door maanzaad toe te voegen krijgt het brood een nootachtige smaak met subtiele fruitige toetsen en wordt de zachte textuur een beetje knapperig.

Je kunt verschillende soorten maanzaad gebruiken voor witbrood, afhankelijk van je smaakvoorkeur. Blauw maanzaad heeft een licht kruidig aroma, terwijl grijs maanzaad milder van smaak is. Gebruik wit maanzaad voor een maximale nootachtige smaak. De witte zaadjes zijn het meest nootachtig en zijn heel populair voor brood en gebak vanwege hun nootachtige, zoete smaak en bitterzoete rookaroma. Maak je keuze en geef het brood zijn bekroning.

Geniet van witbrood als lunch of ontbijt

Ons snelle en fantastische witbrood is perfect voor lunch en ontbijt. Sommige mensen zullen zelfs in de verleiding komen om het als avondeten op te dienen. Wij zeggen: ga je gang, het is te mooi om te laten liggen. Of je nu houdt van jam, kaas, Nutella of gewoon boter, het is de perfecte basis voor je favoriete beleg. Je kunt het brood zelfs roosteren om warme en knapperige sneetjes te krijgen waar de boter op smelt. Serveer ze met een heet kopje koffie of thee.

Geef de klassieker een eigen draai

Dit klassieke luchtige witbrood is kussenzacht, maar je kunt het wat meer bite geven door verschillende zaden aan je deeg toe te voegen, bijvoorbeeld lijnzaad, zonnebloempitten of sesamzaad. Volg ons gemakkelijke recept voor witbrood en voeg een handvol zaden toe aan het verwarmde melkmengsel voordat je gist toevoegt. Voor extra vocht kun je ook honing aan het mengsel toevoegen. Het is een geweldige smaak om aan je brood toe te voegen en brengt de smaak van de kwark in balans. Een perfecte mix van zoet en pittig maakt dit witte meerzadenbrood ongelooflijk lekker. Strooi als finishing touch wat zaden over het brood voordat je het in de oven bakt.