Wintergroentesoep

Wintergroentesoep

30 min.
Deze wintergroentesoep is perfect voor koude dagen. Hij zit vol met seizoensgroenten en krijgt extra smaak door knapperige bacon. Een beetje crème fraîche maakt de soep heerlijk romig, en kruiden en knoflook geven een fijne, verwarmende smaak. Lekker om te serveren met wat brood erbij voor een gezellige winteravond.
https://www.arla.nl/recepten/wintergroentesoep/

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en wortelgroenten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Doe de groenten en uien in een blender of keukenmachine en meng ongeveer 10 seconden.
  • Breng water en bouillon aan de kook en voeg de helft van de gemengde groenten toe. Kook ze op middelhoog vuur en onder de deksel ongeveer 5 minuten.
  • Doe de soep terug in de blender en meng op de hoogste snelheid ongeveer 30 seconden of tot de soep glad is. Vul de blenderkan slechts voor de helft.
  • Roer de crème fraîche met de bloem tot een gladde massa.
  • Doe de soep terug in de pan samen met de rest van de groenten, crème fraîche-mengsel en kruiden. Breng de soep aan de kook en kook ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur onder voortdurend roeren.
  • Breng op smaak met zout en peper.
Om te serveren
  • Doe bacon en knoflook in een koude pan. Zet het vuur hoog en laat de bacon ongeveer 4 minuten bakken, af en toe roerend.
  • Zet het vuur lager naar middelhoog en laat de bacon ongeveer 8 minuten bakken of tot het knapperig en goudbruin is. Laat de bacon uitlekken op absorberend papier.
  • Serveer de soep direct met baconsnippers en verse kruiden erbovenop en brood aan de zijkant.
Eet smakelijk!
Geheimen voor een smakelijke wintergroentesoep

Ontdek hoe je het meeste uit je wintergroentesoep haalt met onze handige tips hieronder.

Verken seizoensvariatie met verschillende wortelgroenten

Je kunt de soep maken met de klassieke wortelgroenten zoals aardappelen, knolselderij, wortels en pastinaken, maar ook andere wintergroenten werken goed. Probeer bijvoorbeeld koolraap of raapjes voor een zoetere smaak, of voeg bloemkool, pompoen of flespompoen toe voor wat extra zoetheid. Elke groente geeft de soep een andere smaak en textuur, waardoor het lekker gevarieerd wordt. Gebruik gewoon wat je in huis hebt voor een lekkere, winterse maaltijd.

Mix voor een gladde textuur

Pureer de gekookte groenten goed voor een romige, gladde soep. Als je de soep liever wat dikker hebt, pureer dan alleen een deel van de groenten en laat de rest in stukjes voor wat extra bite. Een staafmixer is handig, omdat je zo de textuur meteen in de pan kunt controleren en de dikte kunt aanpassen naar wens.

FAQ: Vragen over wintergroentesoep

Wil je het beste uit je wintergroentesoep halen? Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen zodat je soep perfect lukt. Lees hieronder verder!

Kan ik wintergroentesoep van tevoren bereiden?
Ja, je kunt de soep prima van tevoren maken. Bewaar hem in de koelkast tot 5 dagen, of in de vriezer tot 6 maanden. Bewaar de bacon en kruiden apart voor een frissere smaak bij het serveren. Verwarm de soep rustig op het fornuis of in de magnetron en roer af en toe goed door.
Hoe lang kan ik de wintergroentesoep bewaren?
De soep kun je tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat hij goed afgesloten is in een luchtdichte bak. Wil je hem langer bewaren? Dan kun je hem invriezen. Verwarm de soep rustig op zodat de textuur en smaak mooi blijven. Voeg wat bouillon of water toe als de soep bij het opwarmen wat dikker is geworden.
Kan ik de wintergroentesoep invriezen?
Ja, je kunt de soep invriezen! Laat de soep eerst afkoelen tot kamertemperatuur en doe hem dan in vriezerbestendige bakjes. In de vriezer blijft hij tot 6 maanden goed. Als je de soep wilt eten, laat hem dan een nacht ontdooien in de koelkast. Voeg tijdens het opwarmen eventueel wat bouillon of water toe om de soep weer op de juiste dikte te krijgen, zodat hij net zo lekker is als de dag dat je hem maakte.

Ingrediënten

Wortelgroente, bijvoorbeeld aardappelen, knolselderij, wortel en pastinaak
1 kg
Ui, gesnipperd (ongeveer 75 g)
1
Water
1 L
Geconcentreerde kippenbouillon
2 el
Crème fraîche
200 ml
Speciale tarwebloem
1 el
Kruiden, gehakt, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en bieslook
20 g
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper
Garnering
Bacon, in kleine blokjes
150 g
Knoflook, fijngehakt
2 teentjes
Vers gehakte kruiden
Om te serveren
Volkorenbrood
300 g

Verwelkom de kou met een eenvoudige wintergroentesoep

Deze wintergroentesoep is perfect voor koude dagen. Het maakt gebruik van de beste seizoensgroenten. Het recept is simpel, met een paar basisproducten en verse groenten, maar toch vullend en smaakvol.

Wortelgroenten zoals knolselderij, pastinaken en aardappelen passen goed bij de bacon en de kruiden. De crème fraîche voegt een romigheid toe aan de soep, wat het een ideaal gerecht maakt voor winterse avonden. Serveer de soep met volkorenbrood voor een makkelijke, maar lekkere maaltijd.

Gemengde wortelgroenten met crème fraîche

De combinatie van wortelgroenten zoals aardappelen, knolselderij, wortelen en pastinaken zorgt voor een balans van aardse, zoete en hartige smaken. De crème fraîche maakt de soep romig en voegt een licht zuurtje toe die de smaken versterkt zonder de groenten te overheersen.

Kroon op het werk met knapperige bacon en verse kruiden

De finishing touch van deze soep is krokante bacon en verse kruiden. De bacon geeft een lekkere hartige bite, en de verse kruiden brengen een frisse smaak. Bak de bacon lekker krokant en strooi hem er net voor het serveren overheen. Een beetje groen erbij zorgt voor extra kleur en smaak, zo maak je de soep helemaal compleet!

Een eenvoudig recept om je door de kille wintermaanden te helpen

Deze soep is makkelijk en lekker, en na het proeven wil je ’m zeker vaker maken. Met simpele, verse ingrediënten uit het seizoen krijg je een smaakvolle maaltijd. Wortelgroenten, crème fraîche, knapperige bacon en verse kruiden zorgen samen voor een rijke smaak. Terwijl de soep kookt verspreidt de heerlijke geur door je huis heen, precies wat je wilt op een koude dag. Serveer met een stuk brood, en je hebt een perfecte, gezellige maaltijd.

Probeer enkele van onze andere verwarmende soepen, zoals geroosterde pompoensoep, pittige linzensoep, wortel-gembersoep, goulashsoep of taco soep.

Experimenteer met het recept

Onze wintergroentesoep is perfect om mee te experimenteren! Wil je wat extra smaak? Probeer dan boerenkool of prei voor een licht bittere twist die mooi past bij de wortelgroenten. Voor een beetje pit kun je wat gerookte paprikapoeder of kurkuma toevoegen.

Liever meer textuur? Voeg parelgort of linzen toe, die maken de soep lekker stevig en geven een fijne bite. Een lepel pesto of een schepje yoghurt zorgen voor een romige afwerking. Speel ook gerust met kruiden zoals salie, of voeg een beetje gember toe voor wat extra warmte op koude winterdagen.