Algemeen bloem
|
540 g |
---|---|
Pakje droge gist
|
|
Zeezout
|
1 tl |
Bruine suiker
|
90 g |
Gemalen kaneelpoeder
|
1 tl |
Gemalen gember
|
1 snufje |
Boter
|
50 g |
Melk
|
300 ml |
Ei
|
1 |
Rozijnen
|
100 g |
Gedroogde cranberry's
|
100 g |
Algemeen bloem
|
2 el |
---|---|
Water
|
2 el |
Geklopt ei
|
1 |
Dit fruitige broodje dateert al uit de 12e eeuw en is met zijn subtiele zoete smaak en unieke kruidenmix net zo kenmerkend Engels als afternoon tea. Ooit werd het te bijzonder gevonden om elke dag te eten (koningin Elizabeth I ging zelfs zo ver om de verkoop ervan te beperken tot Goede Vrijdag, Kerstmis en begrafenissen), maar tegenwoordig eet de gemiddelde Brit elk paasweekend 4 tot 5 warme kruisbroodjes.
Als het om gebakken producten gaat, is niets zo lekker als zelfgemaakte. Met warme kruisbroodjes is het niet anders. Ze zijn relatief makkelijk te bereiden, en het eerste voordeel van ze thuis te maken is de bedwelmende zoete en kruidige geur die elke kamer binnendringt. Daarna eet je ze zo uit de oven, gloeiend heet, heerlijk luchtig en besmeerd met boter: een niet te evenaren ervaring die je gewoon niet in de winkel kunt kopen.
Wacht tot ze volledig afgekoeld zijn voordat je ze in een luchtdichte doos doet. Daarna kun je ze maximaal drie dagen bewaren op een koele, droge plek. Als je er veel hebt gemaakt, kun je ze ook een maand in de vriezer bewaren. Om ze te ontdooien, leg je ze gewoon een uurtje op een rooster op kamertemperatuur.