Door gesneden appels te mengen met een zure vloeistof zoals citroensap of zure room, mayonaise of slagroom wordt het oxidatieproces, waardoor ze bruin en zacht worden, voorkomen. Daarom is een belangrijke stap bij het maken van dit populaire bijgerecht dat je de blokjes groene appel door de dressing schept en zorgt dat ze daar helemaal door worden bedekt.
Schep de appels en de dressing voorzichtig door elkaar om te voorkomen dat de Granny Smith-appels gekneusd worden, omdat ze dan ook zachter en minder knapperig worden. Met een flexibele rubberen spatel gaat het door elkaar scheppen heel gemakkelijk.
Met een gemakkelijk recept voor waldorfsalade als het onze is het maken van een heerlijke salade met een romige dressing en veel knapperigheid heel eenvoudig. Hieronder kun je meer te weten komen over het gerecht door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.
Zure room, 18% of 38%
|
350 ml |
---|---|
Suiker
|
1 el |
Grof zout
|
¼ tl |
Groene appels bijvoorbeeld Granny Smith (ca. 250 g)
|
2 |
Bleekselderij in dunne plakjes gesneden
|
4 stengels |
Pitloze groene druiven gehalveerd
|
300 g |
Walnoten grof gehakt
|
50 g |
Bleekselderij bladeren
|
|
---|---|
Walnoten
|
|
Druiven
|
Met ons recept voor waldorfsalade maak je een decoratief bijgerecht met veel verschillende groennuances. In ons klassieke recept vormen verse Granny Smith-appels, groene druiven en bleekselderij deze heerlijke salademix met veel bite.
Hun zoete en pittige smaken worden samengebonden door de fluwelen dressing met zure room die het hapklare fruit en de groente bedekt en ervoor zorgt dat ze vers blijven. Gegarneerd met bleekselderijblad ziet dit verfrissende gerecht er prachtig uit naast veel verschillende hoofdgerechten.
Door de stukjes walnoot die in de salade zijn verwerkt en ook als garnering worden gebruikt, heeft dit klassieke bijgerecht veel knapperigheid, ook door de appel en bleekselderij. Een waldorfsalade met dressing op basis van zure room is ook heerlijk romig, en de textuur wordt wat verzacht door de druiven.
Afhankelijk van of je de dressing voor waldorfsalade zowel verfrissend als romig wilt maken of juist meer de natuurlijke rijkdom ervan wilt benutten, kun je kiezen voor zure room 18% of 38%. Je kunt ook een combinatie van de twee gebruiken voor het beste van beide werelden in deze smakelijke, iets zoete dressing.
Een traditionele waldorfsalade met druiven, bleekselderij, appel en walnoten is heerlijk knapperig. Hoewel alle ingrediënten voor waldorfsalade een knapperige textuur hebben, zijn ze wel verschillend genoeg zodat het eten ervan verre van saai is. Van de iets zachte druiven en knapperige Granny Smith-appels tot de boogjes bleekselderij, elke hap van het gerecht zit boordevol verse smaken en verschillende onweerstaanbare texturen.
Als je je afvraagt wat je bij een waldorfsalade moet serveren als je hem als bijgerecht serveert in plaats van als lichte maaltijd of voorgerecht, vind je enkele mogelijkheden in onze uitgebreide collectie recepten, waaronder favorieten als in de oven gebakken kip met citroen, knoflook en rozemarijn, varkenshaas met spek en tijm, of een decadente chateaubriand, afhankelijk van het soort vlees dat je het lekkerst vindt.
Experimenteer met het gerecht door vlees toe te voegen naast de traditionele ingrediënten van de salade. Milde kipfilet past goed bij de frisse en knapperige combinatie van fruit en groente van de salade. Snijd de kipfilet in hapklare stukjes of gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te trekken zoals bij pulled pork om de kip gemakkelijker door het gerecht te kunnen scheppen. Een waldorfsalade met kip is onweerstaanbaar door de combinatie van een favoriete vleessoort van het gezin en een romige, knapperige, smaakvolle salade.
Als je verder wilt experimenteren met de ingrediënten voor dit klassieke gerecht of de kipvariant, zijn er nog andere dingen die je kunt proberen. Gebruik bijvoorbeeld pecannoten in plaats van walnoten en maak de salade kleurrijker en minder monochroom van uiterlijk door blauwe druiven te gebruiken en te experimenteren met rode appels zoals Pink Lady, die toch wat wrangheid aan het gerecht toevoegen.