Wafels met opgeklopte frambozen-panna cotta en dropsaus
  • Arla
  • Recepten
  • Wafels met opgeklopte frambozen-panna cotta en dropsaus

Wafels met opgeklopte frambozen-panna cotta en dropsaus

45 min.
Hemelse frambozencrème op krokante wafels! De dropliefhebber maak het helemaal af met een milde, verrukkelijke dropsaus. In plaats van gelatine wordt geleisuiker gebruikt voor de panna cotta. Dit is een vegetarische optie die in de meeste supermarkten kan worden gekocht.
https://www.arla.nl/recepten/wafels-met-opgeklopte-frambozen-panna-cotta-en-dropsaus/

Bereidingswijze

Panna cotta
  • Maak de frambozen fijn in de blender en doe met de room en geleisuiker in een steelpan.
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 30 seconden borrelen. Giet het mengsel in een kom en laat afkoelen.
  • Dek af met plasticfolie en laat minstens vijf uur in de koelkast staan, het liefst een nacht.
Dropsaus
  • Hak de drop fijn en doe deze in een pan met dikke bodem met de room, melk, suiker, siroop en het zout.
  • Kook op middelhoog vuur en roer af en toe tot de drop gesmolten is.
  • Breng aan de kook en laat roerend 5-10 minuten doorkoken tot de saus begint in te dikken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg, als je wilt dat de saus helemaal zwart is, een paar druppels zwarte voedingskleurstof toe.
Wafels
  • Klop de bloem, het water, het bakpoeder en het zout tot een glad beslag.
  • Laat het beslag ongeveer een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Klop de room behoorlijk stijf en meng deze door het beslag.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in met boter. Bak de wafels tot ze goudbruin van kleur zijn.
Voor het serveren
  • Klop de panna cotta met een elektrische garde tot het een beetje luchtig wordt. Smeer of spuit het op de wafels. Giet de dropsaus voorzichtig over de wafels.
  • Garneer met dropjes en verse frambozen.
Eet smakelijk!

Wafels met opgeklopte frambozen-panna cotta en dropsaus

Hoe maak je gluten- of zuivelvrije wafels?
Voor glutenvrije wafels gebruik je gewoon een ander soort meel: onze top drie van soorten die heel goed werken in dit recept zijn haver, boekweit of bruine rijstmeel. Voor een zuivelvrije optie kun je de room vervangen door kokosroom. Dit geeft de wafel een kokosachtige smaak, maar dat past goed bij de overige smaken van deze lekkernij. Een andere mogelijkheid is om kikkererwtenwater te gebruiken: giet de vloeistof gewoon af uit een blik kikkererwten, voeg een klein beetje wijnsteenbakpoeder toe (ongeveer 1/8 van een theelepel) en klop met een mixer tot er stijve pieken ontstaan (ongeveer drie tot vier minuten).
Welke variaties of twists zijn er verder voor dit recept?
Vervang je frambozen-panna cotta door een combinatie van gember en munt, die verrassend lekker is bij de sterke smaak van drop. Maak met een stamper en vijzel een pulp van twee grote bosjes muntblaadjes fijn en ongeveer vijf centimeter (of meer, afhankelijk van je smaak) gember en knijp de pasta door een vaatdoek. Doe de vloeistof in een pan en volg daarna hetzelfde recept.
Wanneer moet ik mijn wafelijzer omdraaien?
Draai je ijzer om zodra je het deksel hebt gesloten. Dit zorgt ervoor dat het beslag zich gelijkmatig verspreidt en dat is het geheim van een perfect gebakken wafel die van binnen zo luchtig is dat hij in je mond smelt en prachtig knapperig is aan de buitenkant.
Moeten wafels hard of zacht zijn?
De perfecte wafel moet van binnen altijd zo luchtig zijn als een wolk en van buiten knapperig tot gouden perfectie. De contrasterende texturen, gecombineerd met toppings die variëren van eenvoudig tot decadent, maken deze lekkernij voor veel mensen een onbetwiste favoriet.

Ingrediënten

Panna cotta
Frambozen
150 g
Slagroom
300 ml
Geleisuiker
150 ml
Dropsaus
Zachte drop
40 g
Slagroom
60 ml
Melk
60 ml
Bruine suiker
45 g
Lichte siroop
50 ml
Een snufje zout
Een paar druppels zwarte voedingskleurstof (optioneel)
Wafels
Algemeen bloem
120 g
Bakpoeder
2 el
Water
150 ml
Een snufje zout
Slagroom
200 ml
Boter
25 g

Zoek niet verder voor een unieke en heerlijke versie van traditionele wafels

Je hebt wafels en je hebt onze wafels met frambozen-panna cotta en dropsaus. Deze combinatie is qua smaak en textuur al net zo opvallend als qua uiterlijk, waardoor deze goudkleurige traktatie zijn zachtroze panna cotta pieken en inktzwarte saus een feest is voor alle zintuigen.

De perfecte wafel voor een brunch of diner

Of het nu gaat om een informeel samenzijn of een officiëlere aangelegenheid, overdag of 's avonds, dit recept is een gegarandeerde blikvanger. Maak voor de brunch een minibuffet voor elke gast, door losse porties panna cotta, verse frambozen, gehakte dropjes en dropsaus in mooie kommetjes te doen. Leg op ieder bord een gloeiendhete wafel en laat je gasten hun eigen perfecte smaakcombinatie kiezen. Voor officiëlere etentjes is het een goed idee om de wafels in kleinere stukjes te snijden voordat je de toppings toevoegt. Serveer ze op spiesjes en je hebt een fingerfood-dessert dat het gesprek van de dag zal zijn.

De beste drankcombinaties voor framboos en drop

Een verfrissende gember-munt- of fruitiger framboos-rabarbermocktail zijn beide een geweldige combinatie met dit dessert. Beide vormen een tegenhanger voor de dropsmaak, maar op totaal verschillende manieren.

Doe voor de gember-muntmocktail eenvoudig wat dungesneden gember, verse munt (kneus de bladeren lichtjes om die muntachtige smaken vrij te geven), limoensap, gemberbier en sodawater in een kan met vergruisd ijs.

Maak voor de meer fruitige versie een eenvoudige siroop van frambozen, rabarber, water en suiker (kook vijf minuten, laat nog eens vijf minuten trekken en zeef). Meng nu een ½ dl van de siroop met drie eetlepels limoensap, bruiswater en vergruisd ijs.

Bewaar het gerecht als volgt

Vers gebakken wafels moeten idealiter binnen twee uur na het maken in de koelkast worden gelegd. Zorg ervoor dat ze zijn afgekoeld en doe ze in hersluitbare plastic zakjes, een luchtdichte bus of doos of beide. Het is niet aan te raden om ze langer dan drie dagen te bewaren, omdat ze dan beginnen uit te drogen en zich bacteriën kunnen gaan vormen. Dit dessert is ook heel goed in te vriezen: wikkel de restjes gewoon in vershoudfolie en vries ze maximaal drie maanden in.