Volkorenbrood

Volkorenbrood

1 u 1 min.
Met ons gemakkelijke recept voor volkorenbrood krijg je twee heerlijke broden die lekker smaken met jam of kaas of perfect geschikt zijn als bijgerecht bij een avondmaaltijd. Dit is echter geen typisch brood van volkorenmeel. Door te kiezen voor gebroken tarwe krijg je bruin brood met een unieke textuur en een lekkere nootachtige smaak.
https://www.arla.nl/recepten/volkorenbrood/

Bereidingswijze

  • Breng het water in een pan aan de kook en voeg de gebroken tarwe toe. Kook de gebroken tarwe met het deksel op de pan op laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Doe de gebroken tarwe in een kom en smelt de boter op de warme gebroken tarwe. Voeg de melk en de kwark toe.
  • Los de gist op in het mengsel en voeg de overige ingrediënten toe (houd wat bloem apart). Meng het deeg goed met een houten lepel.
  • Dek de kom af, bijvoorbeeld met een deksel, en zet het deeg ongeveer 1,5 uur op een warme plek om te rijzen.
  • Leg het deeg op een bebloemde tafel en kneed het goed door. Voeg eventueel de resterende bloem toe.
  • Verdeel het deeg in twee stukken en vorm er twee ronde broden van. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze afgedekt nog ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Bestrijk de broden met water en bestrooi ze met bloem.
  • Bak het volkorenbrood in het midden van de oven, eerst 15 minuten op 200 °C (gewone oven), daarna ongeveer 10 minuten op 225 °C (gewone oven).
Eet smakelijk!
Tips

Om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte volkorenbrood met gebroken tarwe een licht en zachte kruim heeft, moet het goed rijzen. Het is belangrijk om het brood te laten rijzen in een kom of bak die voldoende ruimte biedt om het deeg tijdens de eerste rijzing flink groter te laten worden. Het gebruik van een met bloem bestoven en met doek beklede rijsmand van bijvoorbeeld riet of terracotta helpt het brood zijn vorm te behouden en kan zelfs decoratieve markeringen geven. Dek het deeg tijdens het rijzen altijd af om te voorkomen dat het oppervlak een vel vormt of uitdroogt.

Tips

Twee keer rijzen geeft de gist in het deeg nog meer tijd om zijn werk te doen. De tweede en laatste rijzing zorgt voor een complexer, smaakvoller brood met een luchtigere, kauwbaardere textuur.

Tips

Vergeet naast het goed laten rijzen van het brood met gebroken tarwe ook niet om de gebroken tarwe te weken. Hoe langer die weekt, hoe zachter hij wordt. Als je meer textuur in het brood wilt, bewaar dan een handvol tarwe die je niet weekt en voeg die toe met de rest van de ingrediënten, waardoor het brood met gebroken tarwe een knapperigere en complexere structuur krijgt.

Vragen over volkorenbrood

Met dit recept voor volkorenbrood met gebroken tarwe wil je altijd zo'n brood bij de hand hebben. Lees hieronder meer over het heerlijke bruine brood in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over deze populaire broodsoort.

Wat is volkorenbrood?
Volkorenbrood is een broodsoort die wordt gemaakt van volkorenmeel. Met dit type meel maak je een donker brood en het geeft ook een complexe en milde smaak die perfect is voor ontbijt, lunch en diner met zoet of hartig broodbeleg of toppings.
Hoe maak je volkorenbrood met gebroken tarwe?
Het is gemakkelijk om dit volkorenbrood te maken en een zacht en smaakvol brood te krijgen. Vergeet niet om de gebroken tarwe in kokend water te laten weken voordat je die toevoegt. Hierdoor worden de korrels zachter en krijgen ze toch wat textuur in het zachte bruine volkorenbrood. Na het mengen van alle ingrediënten is het belangrijk om het brood twee keer te laten rijzen om voldoende lucht en smaak in het brood te laten ontstaan. Bak het brood in de oven en geniet ervan!
Hoe bak je volkorenbrood?
Bak het volkorenbrood met gebroken tarwe ongeveer 15 minuten op 200 °C (gewone oven) en bak het daarna nog eens 10 minuten op 225 °C (gewone oven). Deze hogere temperatuur zorgt ervoor dat de korst van het brood mooi bruin en krokant wordt terwijl het kruim verder gaart. De hele baktijd op zo'n hoge temperatuur bakken zou echter resulteren in een verbrande buitenkant of een niet-gare binnenkant. Daarom begin je met meer dan de helft van de baktijd op een lagere temperatuur.
Wat smaakt er lekker op volkorenbrood?
Dit heerlijke brood van volkorenmeel en gebroken tarwe kan op verschillende manieren worden gegeten tijdens verschillende momenten van de dag. Geniet ervan met boter, kaas, jam of ander broodbeleg als een snel ontbijt of een middagtraktatie. Gebruik het om een koude of geroosterde sandwich te maken met vleeswaren, groente en kaas. Of eet het 's avonds bij een warme soep of stoofpot.
Hoe lang blijft volkorenbrood goed?
Zelfgemaakt volkorenbrood met gebroken tarwe is 4-5 dagen houdbaar als je het op kamertemperatuur bewaart. Als je het in de koelkast bewaart, droogt het uit en wordt het sneller oudbakken (meestal binnen 2-3 dagen). Bewaar het brood gewoon op het aanrecht, verpakt in huishoudfolie of aluminiumfolie, in een zak of luchtdichte bak. Je kunt het volkorenbrood ook invriezen - gebruik dan wel een diepvrieszak. Op die manier kun je het tot 3 maanden bewaren.

Ingrediënten

Volkorenbrood
Water
300 ml
Gebroken tarwekorrels
200 g
Boter
25 g
Arla Biologische Halfvolle melk
400 ml
Kwark 0,3%
200 ml
Gist
25 g
Suiker
1 tl
Grof zout
2 tl
Volkorenmeel
700 g
Bestrijken
Water
Garnering
Fijn volkorenmeel
700 g

Volkorenbrood met gebroken tarwe

Met ons recept voor volkorenbrood met gebroken tarwe bak je een prachtig, met meel bestoven ambachtelijk brood dat zeker indruk zal maken op vrienden en familie. De korst van het smaakvolle brood is knapperig en het kruim is lekker zacht. Het kruim krijgt een complexe textuur door de toevoeging van gebroken tarwe. Het gebruik van zowel volkorenmeel als gebroken tarwe maakt van

dit rustieke brood een heerlijke traktatie waarvan je op vele manieren kunt genieten, zowel voor zoete als hartige snacks en maaltijden.

Waarom je brood met gebroken tarwe moet maken

Gebroken tarwe, die wordt gemaakt door hele, rauwe tarwekorrels te breken, is vol van smaak, waardoor een brood met gebroken tarwe een duidelijke maar milde notensmaak krijgt. Het geeft het brood niet alleen een heerlijke smaak, het maakt het zachte kruim ook interessanter omdat het een lekkere kauwbare textuur krijgt. Een recept voor brood met gebroken tarwe en volkorenmeel zoals het onze levert een heerlijk brood op met een stevige bite dat u steeds opnieuw zult willen bakken.

Geniet van een zacht en mild brood

Het beste recept voor volkorenbrood levert een heerlijk en zeer veelzijdig brood op. Gelukkig is dat van ons geen uitzondering. Het zachte maar stevige kruim en de milde smaak van dit volkorenbrood met gebroken tarwe maken de broden perfect voor meerdere doeleinden. Zo kun je op elk moment van de dag genieten van je volkorenbrood met gebroken tarwe.

's Ochtends kun je genieten van een sneetje met boter, kaas of zelfgemaakte jam, zoals onze mooie en levendige pruimenjam of bramenjam. Bij de lunch kun je met sneetjes volkorenbrood met gebroken tarwe een heerlijke sandwich met vleeswaren of groente maken, bijvoorbeeld een lekkere clubsandwich. En 's avonds kun je van het brood genieten als bijgerecht bij stevige maaltijden zoals stoofschotels en soepen; onze aardappelsoep is bijvoorbeeld een klassieker die perfect samengaat met bruin volkorenbrood.

Nog lekkerder met zaden en noten

Je kunt gemakkelijk experimenteren met ons recept voor zacht volkoren door verschillende zaden en noten toe te voegen om het nog meer textuur te geven. Een klassieke zadenmix met pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad en lijnzaad is bijvoorbeeld perfect. Door een deel ervan aan het deeg zelf toe te voegen en de rest erop te strooien, krijgen je broden nog meer heerlijke notensmaken, een extra knapperige textuur en een aantrekkelijk uiterlijk.

Als je besluit noten toe te voegen aan dit volkorenbrood met gebroken tarwe, zijn noten als walnoot, hazelnoot, amandel, pecannoot of een combinatie van die vier heel lekker. De noten geven het kruim een stevige knapperigheid en een lichte zoetheid of bitterheid, afhankelijk van welke noten je kiest. Je kunt ook rozijnen toevoegen, want die zijn ook lekker bij de noten, het volkorenmeel en de gebroken tarwe.

Met toegevoegde zaden en noten is dit volkorenbrood met gebroken tarwe nog steeds geschikt voor zowel hartig als zoet beleg, dus er is geen reden om niet te experimenteren met het toevoegen van beide smaken aan het deeg en het beleg!