Vier-vierdencake

Vier-vierdencake

1 u 15 min.
Bereidingstijd 15 min.
Een vier-vierdencake, in al zijn eenvoud, smaakt gewoon overheerlijk. Deze cake met smeuïge textuur en delicate smaak is gemaakt van eenvoudige ingrediënten die altijd in de voorraadkast te vinden zijn. Dit gebak bestaat uit gelijke hoeveelheden van vier ingrediënten: boter, suiker, bloem en eieren (in dit recept telkens 250 g). Serveer deze cake ’s middags bij een rustgevend kopje thee.
https://www.arla.nl/recepten/vier-vierdencake/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Klop de boter en suiker tot een licht en luchtig mengsel.
  • Voeg een voor een de eieren toe en blijf goed kloppen.
  • Meng de bloem, de vanillesuiker en het bakpoeder. Spatel ze door het botermengsel.
  • Vet een langwerpige bakvorm met antiaanbaklaag (inhoud ca. 1½ liter) in met boter. Giet het deeg in de vorm en bak ongeveer 50 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de cake ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake er voorzichtig uit en laat hem volledig afkoelen.
Eet smakelijk!
Tips

Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, want dan kunnen de ingrediënten makkelijker gemengd worden. Als je koude eieren aan de warme boter toevoegt, gaan ze schiften. Daarom moeten de eieren ook op kamertemperatuur zijn. De eieren houden de vier-vierdencake vochtig en zorgen samen met het bakpoeder voor luchtbellen die de cake helpen rijzen. Om klonten te voorkomen, kun je de bloem, de vanillesuiker en het bakpoeder door een zeef in het mengsel gieten voor je alles mengt.

Tips

Er is een goede reden waarom je deze klassieke vier-vierdencake 10 minuten moet laten afkoelen. Als je de cake uit de oven haalt, is hij nog te delicaat om meteen uit de vorm te halen. Maar laat de cake niet langer dan de 10 minuten in de broodvorm staan, want dan ontstaat er condens en wordt hij nat en klef. Wanneer je de cake uit de vorm hebt gehaald en hij volledig afgekoeld is, kun je hem bewaren in een luchtdichte doos of bedekken met huishoudfolie om hem smeuïg te houden.

Vragen over vier-vierdencake

Dit oudje is een echte klassieker! Tover een glimlach op het gezicht van vrienden en familie door hen een stukje vier-vierdencake voor te schotelen. Dit gebak is erg makkelijk te maken en je hebt er maar een paar eenvoudige ingrediënten voor nodig. Hieronder lees je meer over deze elegante, eenvoudige cake en hoe je hem maakt.

Wat is een vier-vierdencake?
Een vier-vierdencake is een vaste gele cake die gebakken wordt in een brood- of tulbandvorm. Deze cake werd oorspronkelijk gemaakt met precies één pond van elk hoofdingrediënt (boter, suiker, eieren en bloem), waardoor het een van de eenvoudigste cakerecepten is. Hoewel het originele recept nog steeds erg populair is, hebben wij er vanille aan toegevoegd om de cake wat zoeter te maken. De smeuïge textuur en eenvoudige smaak zijn echter wel gelijk gebleven.
Hoe maak je een vier-vierdencake?
Dit recept voor vier-vierdencake is erg eenvoudig: je hebt slechts zes ingrediënten nodig, die je waarschijnlijk allemaal al in huis hebt. Begin met het opkloppen van de boter en suiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en blijf goed kloppen. Meng vervolgens alle droge ingrediënten en spatel ze voorzichtig door het botermengsel. Giet het deeg in een brood- of tulbandvorm en bak het in de oven. Als de cake klaar is, laat je hem ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake er tot slot uit en laat hem volledig afkoelen.
Vanwaar de naam vier-vierdencake?
Ooit afgevraagd waarom deze klassieker een vier-vierdencake of in het Engels ‘pound cake’ heet? Dit heeft te maken met de hoeveelheid van elk ingrediënt. Voor een traditionele vier-vierdencake hebben we een pond (of 500 gram) bloem, boter, suiker en eieren nodig. Het resultaat is een perfecte, smeuïge, boterige cake. Je kunt ook telkens 250 gram of meer dan 500 gram gebruiken, zolang de hoeveelheid van elk hoofdingrediënt maar gelijk blijft.
Kun je vier-vierdencake invriezen?
Je kunt vier-vierdencake makkelijk invriezen om er later van te genieten. Om de cake in te vriezen en toch de textuur en het vocht erin te behouden, laat je de cake na het bakken eerst afkoelen. Zodra de cake volledig is afgekoeld, wikkel je hem in huishoudfolie en daarna in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg de verpakte cake in een luchtdichte doos in de vriezer. Vries de cake niet langer dan 3 maanden in om de smaak optimaal te houden.
Hoe bewaar je een vier-vierdencake?
Het belangrijkste bij het bewaren van vier-vierdencake is dat hij zijn smeuïge en zachte textuur behoudt. Bewaar de cake in een luchtdichte doos of andere luchtdichte verpakking op kamertemperatuur. Je kunt de cake ook in de koelkast bewaren om de houdbaarheid ervan te verlengen, maar dit kan de smaak en textuur van de cake beïnvloeden.
Hoe lang is vier-vierdencake houdbaar?
Als je hem correct bewaart, is een vers gebakken cake die afgedekt is met aluminiumfolie of huishoudfolie tot een week houdbaar in de koelkast of ongeveer 4-5 dagen op kamertemperatuur. Als je de cake op de juiste manier in of buiten de koelkast bewaart, voorkom je dat hij uitdroogt en blijft de heerlijk verse smaak behouden.

Ingrediënten

Zachte boter
250 g
Suiker (ongeveer 3 dl)
250 g
Eieren
4
Speciale tarwebloem (ongeveer 4½ dl)
250 g
Vanillesuiker
3 tl
Bakpoeder
1 tl
Boter voor het invetten van de pan

Traditionele vier-vierdencake met boter en vanille

De vier-vierdencake is het zwarte jurkje onder de desserts. De cake is met zijn dikke, vaste textuur die toch zacht en boterig is perfect in evenwicht en onweerstaanbaar. De traditionele vier-vierdencake wordt meestal gemaakt met slechts vier ingrediënten, maar we hebben een beetje vanillesuiker toegevoegd aan het recept om de cake een zoetere smaak te geven. Een bescheiden maar overheerlijke cake die zonder iets bij of met slagroom en vers fruit kan worden geserveerd.

Klinkt dit makkelijke recept voor vier-vierdencake je als muziek in de oren? Probeer dan ook eens een van onze andere recepten voor klassieke desserts, zoals zachte en kleverige kaneelbroodjes met een warme kop koffie of een heerlijke appelgalette geserveerd met zure room of ijskoude slagroom. Een andere tijdloze klassieker, die ook erg op dit recept lijkt, is onze marmercake met vanille en chocolade.

Een tijdloze langwerpige cake of tulbandcake

Het leven is beter met een stukje cake. De vier-vierdencake is iedereens favoriete lekkernij en is perfect als heerlijk tussendoortje of ’s middags bij de thee. Hij past bij elke gelegenheid en kan worden gemaakt in een brood- of tulbandvorm. Als je een eenvoudige, tijdloze look wilt, bak de cake dan in een broodvorm en laat de rijke, boterige smaak voor zich spreken.

Als je voorkeur echter uitgaat naar een meer opvallende lekkernij, kies dan voor de tulbandvorm. Deze voegt aan om het even welke desserttafel een vleugje klasse en glamour toe. Met zijn ribbels en rondingen valt de tulbandvormige cake op een desserttafel meteen op.

Hoe de vier-vierdencake zijn naam kreeg

Deze tijdloze cake dateert uit de jaren 1700 en werd traditioneel een 'vier-vierdencake' genoemd, omdat hij wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden van de vier hoofdingrediënten: bloem, boter, eieren en suiker. In ons recept voor vier-vierdencake hebben we ervoor gekozen om van elk

ingrediënt 250 g te nemen. Je kunt uiteraard ook van elk ingrediënt een grotere hoeveelheid nemen om een grotere cake of twee cakes te bakken. We hebben ook vanillesuiker en bakpoeder aan ons recept toegevoegd om de cake een zoete smaak en een lichte, luchtige textuur te geven.

Een klassieker met een twist

Als je de cake een frisse smaak wilt geven, vervang dan de vanille door citroen. Door de citrussmaak krijgt elke hap een zomers accent. Je kunt de cake ook versieren met wit citroenglazuur. Zo wordt het gebak het ultieme dessert voor citroenliefhebbers. Bovendien past de smaak perfect bij de zachte, smeuïge textuur.

Je kunt ook een handvol bosbessen of andere zoete of zurige bessen aan het beslag toevoegen. Vergeet niet om ze voorzichtig door het beslag te spatelen, zodat ze niet kapot gaan. Kies bessen die niet te veel vocht aan het beslag toevoegen.

Chocolade is ook altijd een goed idee. Doe er een handvol stukjes pure chocolade bij voor een heerlijk intense smaak.