Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, want dan kunnen de ingrediënten makkelijker gemengd worden. Als je koude eieren aan de warme boter toevoegt, gaan ze schiften. Daarom moeten de eieren ook op kamertemperatuur zijn. De eieren houden de vier-vierdencake vochtig en zorgen samen met het bakpoeder voor luchtbellen die de cake helpen rijzen. Om klonten te voorkomen, kun je de bloem, de vanillesuiker en het bakpoeder door een zeef in het mengsel gieten voor je alles mengt.
Er is een goede reden waarom je deze klassieke vier-vierdencake 10 minuten moet laten afkoelen. Als je de cake uit de oven haalt, is hij nog te delicaat om meteen uit de vorm te halen. Maar laat de cake niet langer dan de 10 minuten in de broodvorm staan, want dan ontstaat er condens en wordt hij nat en klef. Wanneer je de cake uit de vorm hebt gehaald en hij volledig afgekoeld is, kun je hem bewaren in een luchtdichte doos of bedekken met huishoudfolie om hem smeuïg te houden.
Dit oudje is een echte klassieker! Tover een glimlach op het gezicht van vrienden en familie door hen een stukje vier-vierdencake voor te schotelen. Dit gebak is erg makkelijk te maken en je hebt er maar een paar eenvoudige ingrediënten voor nodig. Hieronder lees je meer over deze elegante, eenvoudige cake en hoe je hem maakt.
Zachte boter
|
250 g |
---|---|
Suiker (ongeveer 3 dl)
|
250 g |
Eieren
|
4 |
Speciale tarwebloem (ongeveer 4½ dl)
|
250 g |
Vanillesuiker
|
3 tl |
Bakpoeder
|
1 tl |
Boter voor het invetten van de pan
|
De vier-vierdencake is het zwarte jurkje onder de desserts. De cake is met zijn dikke, vaste textuur die toch zacht en boterig is perfect in evenwicht en onweerstaanbaar. De traditionele vier-vierdencake wordt meestal gemaakt met slechts vier ingrediënten, maar we hebben een beetje vanillesuiker toegevoegd aan het recept om de cake een zoetere smaak te geven. Een bescheiden maar overheerlijke cake die zonder iets bij of met slagroom en vers fruit kan worden geserveerd.
Klinkt dit makkelijke recept voor vier-vierdencake je als muziek in de oren? Probeer dan ook eens een van onze andere recepten voor klassieke desserts, zoals zachte en kleverige kaneelbroodjes met een warme kop koffie of een heerlijke appelgalette geserveerd met zure room of ijskoude slagroom. Een andere tijdloze klassieker, die ook erg op dit recept lijkt, is onze marmercake met vanille en chocolade.
Het leven is beter met een stukje cake. De vier-vierdencake is iedereens favoriete lekkernij en is perfect als heerlijk tussendoortje of ’s middags bij de thee. Hij past bij elke gelegenheid en kan worden gemaakt in een brood- of tulbandvorm. Als je een eenvoudige, tijdloze look wilt, bak de cake dan in een broodvorm en laat de rijke, boterige smaak voor zich spreken.
Als je voorkeur echter uitgaat naar een meer opvallende lekkernij, kies dan voor de tulbandvorm. Deze voegt aan om het even welke desserttafel een vleugje klasse en glamour toe. Met zijn ribbels en rondingen valt de tulbandvormige cake op een desserttafel meteen op.
Deze tijdloze cake dateert uit de jaren 1700 en werd traditioneel een 'vier-vierdencake' genoemd, omdat hij wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden van de vier hoofdingrediënten: bloem, boter, eieren en suiker. In ons recept voor vier-vierdencake hebben we ervoor gekozen om van elk
ingrediënt 250 g te nemen. Je kunt uiteraard ook van elk ingrediënt een grotere hoeveelheid nemen om een grotere cake of twee cakes te bakken. We hebben ook vanillesuiker en bakpoeder aan ons recept toegevoegd om de cake een zoete smaak en een lichte, luchtige textuur te geven.
Als je de cake een frisse smaak wilt geven, vervang dan de vanille door citroen. Door de citrussmaak krijgt elke hap een zomers accent. Je kunt de cake ook versieren met wit citroenglazuur. Zo wordt het gebak het ultieme dessert voor citroenliefhebbers. Bovendien past de smaak perfect bij de zachte, smeuïge textuur.
Je kunt ook een handvol bosbessen of andere zoete of zurige bessen aan het beslag toevoegen. Vergeet niet om ze voorzichtig door het beslag te spatelen, zodat ze niet kapot gaan. Kies bessen die niet te veel vocht aan het beslag toevoegen.
Chocolade is ook altijd een goed idee. Doe er een handvol stukjes pure chocolade bij voor een heerlijk intense smaak.