Vind je je varkensstoofschotel ondanks de room toch niet dik genoeg? Dan kun je een mengsel van gelijke delen maïzena en koud water toevoegen. Doe het mengsel geleidelijk aan bij de pruttelende varkensstoofschotel. Blijf roeren en voeg bindmiddel toe tot de saus dik genoeg is.
Het is slim om deze varkensstoofschotel een poos vooraf te maken. Hoe langer het gerecht kan sudderen, hoe beter het zal zijn. Zorg er wel voor dat je de schotel niet te lang meer op het vuur laat staan als je de worstjes hebt toegevoegd, anders kunnen ze openspringen. Laat de stoofschotel enkele uren sudderen en serveer wanneer je er klaar voor bent.
Lees hieronder onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen en kom alles te weten over ons eenvoudige recept voor varkensstoofschotel.
Boter
|
25 g |
---|---|
Vetvrije varkenshaas (ca. 400 g), in kleine stukjes
|
1 |
Spekblokjes
|
150 g |
Afgespoelde champignons gehalveerd
|
400 g |
Grote rode ui (ca. 100 g), in dunne partjes
|
1 |
Gepelde tomaten (ca. 400 g)
|
1 blikje |
Grof zout
|
1 tl |
Paprikapoeder
|
1 tl |
Cocktail worsten
|
200 g |
Volvette room
|
150 ml |
Platte peterselie grof gehakt
|
---|
Rijst gekookt
|
320 g |
---|
Met varkenshaas, spekblokjes, cocktailworstjes en champignons zit deze ovenschotel boordevol heerlijke umamismaken. Doordat zo de nadruk wordt gelegd op umami als kernsmaak, is dit een vol en hartig gerecht met veel intensiteit.
De romige tomatensaus doet hier nog een schepje bovenop en voegt ook pittige, rokerige en zoete accenten toe aan de schotel. De peperige frisheid van de peterselie als garnering zorgt voor de finishing touch. Op zoek naar meer van deze heerlijke recepten? Bekijk dan zeker ook onze recepten voor coq au vin, pittige rundvleesstoofschotel en pittige chili con carne.
Een stoofschotel met varkenshaas is een ideale keuze als je een lekker gerecht wilt serveren met een heerlijk romige saus, maar geen tijd hebt voor slow cooking. Varkenshaas is vlugger gaar dan andere populaire stukken vlees, zoals varkensschouder en lendenstuk. De perfecte keuze dus voor een snelle en gemakkelijke varkensstoofschotel. Dit zacht smakende kwaliteitsvlees blijft sappig tijdens de bereiding, waardoor je een gerecht krijg met malse stukjes varkenshaas vol smaak.
De zoete en rinse tomatensaus in deze romige varkensstoofschotel contrasteert fantastisch met de zoute spekblokjes. Deze saus vol textuur, die we verrijken door er room aan toe te voegen, wordt in evenwicht gehouden door het paprikapoeder, dat met zijn natuurlijke bitterheid de zoetheid tempert en het gerecht zijn kenmerkende, subtiele rokerigheid geeft.
Onze traditionele varkensstoofschotel met rijst is rijk zonder zwaar te zijn. De combinatie van de gekookte gepelde tomaten en room geeft het gerecht een heerlijk ronde smaak en een geweldig mondgevoel, waardoor het een stevige en deugddoende maaltijd is voor elk seizoen.
Omdat je de ingrediënten heel gemakkelijk kunt verdubbelen of verdriedubbelen, is het een goed idee om nu je toch bezig bent, wat meer te bereiden en in te vriezen voor later. Zo heb je altijd een lekkere maaltijd bij de hand als je eens geen tijd of zin hebt om aan het fornuis te staan. Je hoeft dan enkel wat rijst te koken om in een handomdraai deze hartige varkensstoofschotel te kunnen serveren.
Zet de intense smaak van paprika kracht bij met rokerige cayennepeper en pittige rodepepervlokken en maak je varkensstoofschotel heerlijk pikant. Ook aardse specerijen als komijn of peperige kruiden als basilicum kunnen voor meer intensiteit en diepgang zorgen.
Of vervang een aantal van de zacht smakende cocktailworstjes door lekkere chorizo. Deze bekende Spaanse worst zorgt zeker voor wat extra vuur in je gerecht!
Natuurlijk kun je ons recept ook een eigen toets geven door wilde paddenstoelen te gebruiken. Trek je het bos in om ingrediënten te verzamelen voor je romige varkensstoofschotel? Ga dan op zoek naar smakelijke, gemakkelijk herkenbare paddenstoelen zoals de zogenaamde 'fool-proof four': morielje, zwavelzwam, reuzenbovist en cantharel.