Varkensstoofschotel

Varkensstoofschotel

30 min.
Deze romige varkensstoofschotel, die ook wel paprika- of Vikingstoofschotel genoemd wordt, zal bij iedereen in de smaak vallen. Dankzij ons snelle recept kun je deze heerlijke combinatie van varkenshaas, spek, cocktailworstjes en champignons in een romige tomatensaus bovendien verrassend eenvoudig en snel bereiden. De stevige ovenschotel is dan ook perfect voor drukke doordeweekse avonden. Garneer met peterselie en serveer met rijst voor een lekkere avondmaaltijd.
ga naar een {groener} alternatief
https://www.arla.nl/recepten/varkensstoofschotel/

Bereidingswijze

  • Laat de boter op hoog vuur smelten in een grote steelpan met dikke bodem, maar zorg ervoor dat hij niet bruin begint te worden. Braad de stukjes varkenshaas en de spekblokjes ongeveer 3 minuten op hoog vuur aan.
  • Voeg de champignons en de uien toe en bak nog 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Doe de gepelde tomaten, het zout en het paprikapoeder erbij en laat het gerecht ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen, met het deksel erop.
  • Voeg de cocktailworstjes en de room toe aan de stoofschotel, laat alles goed warm worden en breng op smaak.
  • Garneer met platte peterselie en serveer met vers gekookte rijst.
Eet smakelijk!
Tips

Vind je je varkensstoofschotel ondanks de room toch niet dik genoeg? Dan kun je een mengsel van gelijke delen maïzena en koud water toevoegen. Doe het mengsel geleidelijk aan bij de pruttelende varkensstoofschotel. Blijf roeren en voeg bindmiddel toe tot de saus dik genoeg is.

Tips

Het is slim om deze varkensstoofschotel een poos vooraf te maken. Hoe langer het gerecht kan sudderen, hoe beter het zal zijn. Zorg er wel voor dat je de schotel niet te lang meer op het vuur laat staan als je de worstjes hebt toegevoegd, anders kunnen ze openspringen. Laat de stoofschotel enkele uren sudderen en serveer wanneer je er klaar voor bent.

Vragen over varkensstoofschotel

Lees hieronder onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen en kom alles te weten over ons eenvoudige recept voor varkensstoofschotel.

Hoe maak je een varkensstoofschotel?
Een eenvoudige stoofschotel met varkensvlees en champignons is perfect voor drukke avonden, wanneer je zin hebt in een stevige maaltijd, maar geen uren in de keuken wilt staan. Braad eerst de varkenshaas en het spek aan en voeg daarna de champignons en de uien toe. Doe vervolgens de gepelde tomaten in de pan en breng op smaak met zout en paprikapoeder. Laat 10 minuten sudderen voordat je als laatste ingrediënten de cocktailworstjes en de room toevoegt, alles goed laat verhitten en op smaak brengt. Garneer met peterselie, serveer met rijst en geniet van een stevige, zelfgemaakte maaltijd.
Kun je varkensstoofschotel invriezen?
Varkensstoofschotel mag je zeker invriezen! Laat het gerecht eerst afkoelen, doet het in luchtdichte bakjes en zet die in je vriezer. Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat, zodat de vloeistof kan uitzetten bij het bevriezen. Varkensstoofschotel blijft tot 3 maanden goed in de vriezer. De beste manier om van een diepvriesportie te smullen, is het gerecht een nacht in de koelkast te laten ontdooien en vervolgens op te warmen in de pan of de magnetron. Hoe langzamer je de stoofschotel opwarmt, hoe beter de smaak behouden blijft.
Mag ik varkensstoofschotel opnieuw verhitten?
Varkensstoofschotel opwarmen is geen enkel probleem. Als je de kliekjes die je in je koelkast hebt bewaard, wilt opwarmen, kun je het best alles in een pan doen die je dan op het vuur zet. Verwarm het eten langzaam op een laag vuurtje om zo veel mogelijk smaak te behouden. Warm je slechts één portie op? Dan is het wellicht makkelijker om de stoofschotel enkele minuten in de magnetron op te warmen.
Wat serveer je bij varkensstoofschotel?
Rijst past echt heel goed bij varkensstoofschotel. De rijst neemt de smaak van de romige tomaten- en paprikasaus goed op, maar bewaart daarbij zijn specifieke textuur. Varkensstoofschotels kun je ook serveren met gekookte aardappelen, puree, couscous, brood of een verfrissende en knapperige salade. Door te variëren blijft het gerecht onweerstaanbaar, waardoor het telkens weer smullen geblazen is.
Welk vlees gebruik je het best voor varkensstoofschotel?
Sommige recepten voor varkensstoofschotel gebruiken andere stukken vlees, zoals varkensschouder of lendenstuk, maar varkenshaas is altijd een goede keuze. Voor een snelle varkensstoofschotel zoals in ons recept heb je een mals stuk vlees nodig, omdat het niet lang wordt gekookt. Varkenshaas is zoals je misschien weet een van de meest malse stukken varkensvlees. Perfect dus voor een snelle stoofschotel op een drukke avond tijdens de week.

Ingrediënten

Stoofschotel met varkenshaas
Boter
25 g
Vetvrije varkenshaas (ca. 400 g), in kleine stukjes
1
Spekblokjes
150 g
Afgespoelde champignons gehalveerd
400 g
Grote rode ui (ca. 100 g), in dunne partjes
1
Gepelde tomaten (ca. 400 g)
1 blikje
Grof zout
1 tl
Paprikapoeder
1 tl
Cocktail worsten
200 g
Volvette room
150 ml
Garnering
Platte peterselie grof gehakt
Serveren met
Rijst gekookt
320 g

Varkenshaas met champignons en worstjes

Met varkenshaas, spekblokjes, cocktailworstjes en champignons zit deze ovenschotel boordevol heerlijke umamismaken. Doordat zo de nadruk wordt gelegd op umami als kernsmaak, is dit een vol en hartig gerecht met veel intensiteit.

De romige tomatensaus doet hier nog een schepje bovenop en voegt ook pittige, rokerige en zoete accenten toe aan de schotel. De peperige frisheid van de peterselie als garnering zorgt voor de finishing touch. Op zoek naar meer van deze heerlijke recepten? Bekijk dan zeker ook onze recepten voor coq au vin, pittige rundvleesstoofschotel en pittige chili con carne.

Maak een stoofschotel met varkenshaas van topkwaliteit

Een stoofschotel met varkenshaas is een ideale keuze als je een lekker gerecht wilt serveren met een heerlijk romige saus, maar geen tijd hebt voor slow cooking. Varkenshaas is vlugger gaar dan andere populaire stukken vlees, zoals varkensschouder en lendenstuk. De perfecte keuze dus voor een snelle en gemakkelijke varkensstoofschotel. Dit zacht smakende kwaliteitsvlees blijft sappig tijdens de bereiding, waardoor je een gerecht krijg met malse stukjes varkenshaas vol smaak.

De volle smaak van tomaat en zout spek

De zoete en rinse tomatensaus in deze romige varkensstoofschotel contrasteert fantastisch met de zoute spekblokjes. Deze saus vol textuur, die we verrijken door er room aan toe te voegen, wordt in evenwicht gehouden door het paprikapoeder, dat met zijn natuurlijke bitterheid de zoetheid tempert en het gerecht zijn kenmerkende, subtiele rokerigheid geeft.

Heerlijk romig comfortfood

Onze traditionele varkensstoofschotel met rijst is rijk zonder zwaar te zijn. De combinatie van de gekookte gepelde tomaten en room geeft het gerecht een heerlijk ronde smaak en een geweldig mondgevoel, waardoor het een stevige en deugddoende maaltijd is voor elk seizoen.

Omdat je de ingrediënten heel gemakkelijk kunt verdubbelen of verdriedubbelen, is het een goed idee om nu je toch bezig bent, wat meer te bereiden en in te vriezen voor later. Zo heb je altijd een lekkere maaltijd bij de hand als je eens geen tijd of zin hebt om aan het fornuis te staan. Je hoeft dan enkel wat rijst te koken om in een handomdraai deze hartige varkensstoofschotel te kunnen serveren.

Experimenteer met een pittige varkensstoofschotel

Zet de intense smaak van paprika kracht bij met rokerige cayennepeper en pittige rodepepervlokken en maak je varkensstoofschotel heerlijk pikant. Ook aardse specerijen als komijn of peperige kruiden als basilicum kunnen voor meer intensiteit en diepgang zorgen.

Of vervang een aantal van de zacht smakende cocktailworstjes door lekkere chorizo. Deze bekende Spaanse worst zorgt zeker voor wat extra vuur in je gerecht!

Natuurlijk kun je ons recept ook een eigen toets geven door wilde paddenstoelen te gebruiken. Trek je het bos in om ingrediënten te verzamelen voor je romige varkensstoofschotel? Ga dan op zoek naar smakelijke, gemakkelijk herkenbare paddenstoelen zoals de zogenaamde 'fool-proof four': morielje, zwavelzwam, reuzenbovist en cantharel.