Varkensgehaktballetjes

Gebakken varkensgehaktballetjes zijn een hit! Dit smakelijke dagelijkse hoofdbestanddeel is populair bij gezinnen omdat het geweldig is voor het diner, maar ook voor lunchpakketten of koude spreads in het weekend en het kan goed worden ingevroren. Lichte, malse varkensgehaktballetjes kunnen worden geserveerd met een breed scala aan bijgerechten en zowel warm als koud worden gegeten, dus ze zijn perfect om in grote aantallen te maken en te genieten van de restjes. Probeer ons recept voor gebakken gehaktballen met varkensgehakt, ui en dunne havervlokken eens om te ontdekken waarom ze zo'n klassieker zijn geworden in onder andere Scandinavië en Duitsland.
Ingrediënten
Varkensgehakt, 6% vet
|
600 g |
---|---|
Fijn zout
|
1 tl |
Ui (ca. 75 g), fijngehakt of geraspt
|
1 |
Eieren
|
2 |
Versgemalen peper
|
|
Melk
|
100 ml |
Dunne havervlokken
|
40 g |
Boter voor het bakken
|
25 g |
Bereidingswijze
Tips
Er is een goede reden waarom de ingrediënten voor ons recept voor varkensgehaktballetjes in een bepaalde volgorde moeten worden gemengd. Als het varkensgehakt eerst wordt gemengd met zout, zul je gemakkelijker de juiste consistentie bereiken, omdat zout de textuur losmaakt, waardoor het vlees malser en sappiger kan worden. Dit zorgt voor de beste varkensgehaktballetjes met een lichte in plaats van dichte textuur.
Vragen over varkensgehaktballetjes
Voor meer informatie over varkensgehaktballetjes, lees je hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen.
Hoe maak je varkensgehaktballetjes?
Gehaktballetjes met varkensgehakt zijn een klassiek gerecht in Noord- en Midden-Europa en gezien hun heerlijke hartige smaak, lichte textuur en knapperige, gebruinde korst is dat geen wonder. Meng gehakt met zout voordat je ui, eieren en zwarte peper toevoegt. Voeg de melk beetje bij beetje toe en vervolgens de dunne havervlokken om de juiste consistentie te garanderen. Laat het gehakt rusten voordat je de gehaktballetjes vormt. Bak ze ongeveer 15 minuten in boter en serveer ze direct of bewaar ze voor later.
Hoe lang moet je varkensgehaktballetjes bakken?
Varkensgehaktballetjes moeten al met al ongeveer 15 minuten worden bakken om ervoor te zorgen dat het vlees gaar is. Het wordt aanbevolen om varkensgehakt te bereiden tot het een interne temperatuur van 71 °C heeft. Je kunt een vleesthermometer gebruiken om dit bij te houden. Wanneer je de rauwe varkensgehaktballetjes in de pan doet, moet het sissen, dus verwarm de pan van tevoren grondig en zet dan het vuur lager. Om te zorgen voor een goudbruine korst met een knapperige textuur, gebruik je veel boter of half boter, half bakolie.
Wat serveer je bij varkensgehaktballetjes?
Er zijn veel heerlijke opties om bij gebakken varkensgehaktballetjes te serveren die zowel warm als koud kunnen worden genoten. Favorieten zijn gekookte aardappelen en jus of koude aardappelsalade. Je kunt ze ook gebruiken om broodjes mee te beleggen. In dit geval worden ze vaak geserveerd op roggebrood met ingelegde rode biet, gekookte rode kool of ingelegde komkommers. Ten slotte smaken ze ook geweldig op andere broodjes waarin je deze traditionele conserven ook kunt gebruiken of dingen kunt combineren met een verse, knapperige koolsla.
Kun je varkensgehaktballetjes invriezen?
Jazeker! Zodra je gebakken varkensgehaktballetjes iets zijn afgekoeld, kun je ze invriezen in een luchtdichte bak of diepvrieszak. In de vriezer zijn ze tot 3 maanden houdbaar. Ze kunnen een beetje aan elkaar plakken in de vriezer, dus overweeg om ze zo te portioneren dat het handig voor je is. Ontdooi ze een nacht in de koelkast en warm ze op in de magnetron, de oven of een pan. Vries ze niet opnieuw in als ze eenmaal zijn ontdooid.
Hoe lang zijn varkensgehaktballetjes houdbaar?
In de koelkast zijn gebakken varkensgehaktballetjes 2-3 dagen houdbaar. Bewaar ze in een luchtdichte bak of een grote diepvrieszak. Als je niet van plan bent om ze binnen dit tijdsbestek te eten, overweeg dan om ze in te vriezen om hun houdbaarheid te verlengen. Ze kunnen tot 3 maanden worden ingevroren. Omdat er veel manieren zijn om ervan te genieten - inclusief het warm of koud serveren - zou het eten ervan binnen een paar dagen echter geen probleem moeten zijn.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 5,9 gram vezels |
eiwit | 150,4 gram eiwit |
koolhydraten | 36,2 gram koolhydraten |
vet | 71,5 gram vet |
Makkelijke varkensgehaktballetjes
Varkensgehaktbal, frikadelle, pannbiff of kötbullar, kjøttkaker, kotlety, deze gehaktballetjes met platte onderkant van varkensgehakt zijn bekend onder veel verschillende namen. Hoe je ze ook noemt, ze zijn ongelooflijk lekker. Bekend om hun zachte textuur aan de binnenkant en hun knapperige bruine korst, zijn ze heerlijk sappig om in te bijten. Ze zijn snel te maken, waardoor ze geweldig zijn voor doordeweekse avonden wanneer je iets snels en makkelijks nodig hebt, maar je nog wel wilt genieten van een stevige, zelfgemaakte maaltijd met je gezin.
Klassieke gehaktballetjes met varkensvlees en havermout
Makkelijke varkensgehaktballetjes worden gemaakt met mild smakend varkensgehakt. Omdat varkensvlees een ietwat zoete smaak heeft, is het geweldig om ui toe te voegen om de hartige eigenschappen van het vlees te versterken en diepte toe te voegen. Het is natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het gehakt goed gekruid is met zout en een royale dosis versgemalen zwarte peper. De scherpte van de peper snijdt door de rijkdom van het vlees en geeft deze gebakken varkensgehaktballetjes een subtiel houtachtig aroma.
Havermout wordt toegevoegd om het gehakt goed te binden, de vloeistof op te laten nemen en ervoor te zorgen dat de gebakken varkensgehaktballetjes hun vorm behouden. Het is ook mogelijk om bloem,
paneermeel of gekookte aardappelpuree te gebruiken, maar dunne havervlokken voegen een beetje extra textuur toe zonder afbreuk te doen aan de malsheid van de gehaktballen.
Kies de beste bijgerechten
Je hebt je misschien afgevraagd wat er bij varkensgehaktballetjes past en het antwoord is: heel veel! Als dinergerecht kun je ze serveren met gekookte aardappelen, bruine jus, ingelegde rode biet, ingelegde komkommers of pittige vossenbessen. Het is ook traditie om ze te serveren met geroomde witte kool of geroomde erwten voor een stevige maaltijd.
Als je de voorkeur geeft aan rijst, pasta met tomatensaus of salade, kun je deze natuurlijk ook eten bij je zelfgemaakte varkensgehaktballetjes. Een andere populair bijgerecht is een koude, smaakvolle aardappelsalade. In Scandinavië is deze combinatie erg populair bij picknicks en koude lunchtafels, omdat beide gerechten gemakkelijk te bereiden en te vervoeren zijn voor een grote groep mensen.
Gebakken varkensgehaktballetjes kun je ook op brood eten. In een traditionele, open sandwich zoals de Deense smørrebrød, zouden ze worden geserveerd op Deens roggebrood met ingelegde rode biet, Duitse rode kool of ingelegde komkommers. Je kunt echter ook een modernere, hamburgerachtige versie maken door ze te serveren met pittige koolsla op een zacht, boterachtig briochebroodje.
Voeg je eigen touch toe
Als je onze klassieke, eenvoudige varkensgehaktballetjes een eigen draai wilt geven, kun je eenvoudig verse kruiden of specerijen toevoegen. Een beetje peterselie voegt bijvoorbeeld zeker een extra smaaklaag en wat frisheid toe.
Een andere smakelijke optie is om inspiratie op te doen in de mediterrane keuken en het gehakt op smaak te brengen met heerlijke verse of gedroogde kruiden als basilicum, tijm en salie. Dit geeft je varkensgehaktballetjes een heerlijke kruidachtige kwaliteit. Geperste knoflook, fijngehakte zongedroogde tomaten of fijngehakte zwarte olijven zijn ook geweldige manieren om met ons recept te spelen door een aromatische scherpte, een subtiele zoetheid of een rijke, zoute smaak toe te voegen.
Tot slot, als je het pittig wilt maken, dan kun je pittige varkensgehaktballetjes met chili maken. Je kunt verse chili, chilipoeder of zelfs gedroogde chili gebruiken. Als je van complexe rokerige smaken houdt, kunnen chipotles, rokerige paprika of cayennepeper je helpen het beste recept voor varkensgehaktballen te maken naar jouw smaak.
