Vanille-ijs met gebakken pruimen en boekweitkrokantjes

Vanille-ijs is het hele jaar door en bij mensen van alle leeftijden een echte hit. De zoete, intense vanillesmaak combineert perfect met een ijskoude en zachte sensatie. Hier hebben we ervoor gekozen om het ijs te combineren met een licht zurige vrucht en een knapperig element, wat resulteert in een combinatie die perfect is voor de late zomer en vroege herfst, wanneer rijpe pruimen overal te vinden zijn. De pruimen smaken heerlijk met zelfgemaakt vanille-ijs en onze verrassende boekweitkrokantjes zijn perfect als knapperige topping op ijs met vanillesmaak.
Ingrediënten
Vanille-ijs (ca. 1 liter)
Volvette room
|
½ L |
---|---|
Eidooiers
|
3 |
Suiker
|
60 g |
Vanillestokje - zaden
|
1 |
Gebakken pruimen
Appelsap
|
200 ml |
---|---|
Suiker
|
3 el |
Pruimen doormidden gesneden
|
300 g |
Boekweitkrokantjes
Suiker
|
3 el |
---|---|
Boekweitgrutten
|
100 g |
Bereidingswijze
Vanille-ijs
Gebakken pruimen
Boekweitkrokantjes
Tips
Als je geen kleine vormpjes hebt, kun je ook een grotere vorm (ca. 1 liter) gebruiken om een heerlijk vanille-ijsdessert te maken. Je moet nog steeds het recept volgen, maar vergeet niet het ijs 4-5 keer te roeren tijdens het invriezen.
Tips
Voor een chiquere look bij het serveren van je vanille-ijs uit een grotere vorm, kun je het ijs als quenelle serveren. Een quenelle is een langwerpig bolletje ijs dat je met twee lepels maakt. Dit is de restaurantstandaard voor het serveren van ijs. Dompel de lepels onder in heet water en gebruik ze om een gepaste hoeveelheid ijs te scheppen. Breng het ijs van de ene lepel naar de andere tot je een driezijdig 'ovaal' hebt om op je dessertborden te leggen. Om de quenelles makkelijker te kunnen serveren, kun je ze van tevoren maken. Leg de quenelles gewoon op een plastic snijbord dat in je vriezer past en haal ze er 5 minuten voor het serveren uit.
Vragen over vanille-ijs
Genieten van een heerlijk, elegant uitziend dessert van vanille-ijs, pruimen en boekweitkrokantjes is erg eenvoudig met ons makkelijke recept en onze tips voor het zelf maken van vanille-ijs en hoe je er een eigen accent aan kunt geven. Hieronder kun je meer te weten komen over deze lekkernij door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over dit soort ijs, bijvoorbeeld hoe je het maakt en serveert.
Waar is vanille-ijs van gemaakt?
Vanille-ijs bestaat uit slechts 4 verschillende ingrediënten: slagroom, eierdooiers, suiker en vanillezaadjes. Het smaakprofiel ervan is eenvoudig en puur, dus zijn er maar weinig ingrediënten nodig om van een zelfgemaakt, vers en zoet dessert te kunnen genieten. Zorg ervoor dat je vanillestokjes van hoge kwaliteit gebruikt om een heerlijke vanillesmaak met een optimaal smaakprofiel te garanderen.
Hoe maak je vanille-ijs?
Om dit overheerlijke vanille-ijsdessert te bereiden, begin je met het maken van het ijs en dit zet je in de vriezer. Terwijl het hard wordt, maak je de appelsiroop, kook je de verse pruimen en bak je de boekweitkrokantjes. Als het ijs klaar is, kun je het dessert samenstellen. Leg de pruimen op een bord, haal het ijs uit de vormpjes en leg het naast de pruimen, garneer met de boekweitkrokantjes en besprenkel alles vlak voor het serveren met wat appelsiroop.
Bevat vanille-ijs eieren?
De meeste ambachtelijke recepten voor ijs vragen om eieren. Er zijn twee goede redenen om eieren aan ijs toe te voegen: het geeft de koude lekkernij een veel romiger textuur en het verbetert de stabiliteit ervan, wat betekent dat het minder snel smelt. Het gebruik van eieren in vanille-ijs maakt het dus zowel makkelijker als lekkerder om te eten.
Welke kleur heeft vanille-ijs?
Vanille-ijs heeft een roomwitte kleur die een lichtgele tint kan hebben. Deze tint komt van de eierdooiers. Door verse vanillezaadjes te gebruiken, heeft het ijs overal kleine donkere vlekjes. De kleur van zelfgemaakt vanille-ijs kan lijken op die van de delicate, mooie bloem van de vanilleplant.
Wat kan ik doen met vanille-ijs?
Net als alle andere soorten ijs kun je vanille-ijs uiteraard zonder iets bij eten. Maar de zoete, zachte, evenwichtige smaak zorgt ervoor dat dit type ijs goed past bij gebak en een scala aan vruchten en bessen, zoals in dit recept voor vanille-ijs met pruimen en boekweitkrokantjes. Hoe je van dit ijs wilt genieten, wordt alleen beperkt door je eigen fantasie.
Zelfgemaakt vanille-ijs
Met ons recept voor vanille-ijs maak je een elegant dessert dat met zijn smaak en verschillende texturen zeker indruk zal maken op vrienden en familie. De zoete, volle smaak van ons fluweelzachte vanille-ijs wordt in balans gehouden door de zurige gebakken pruimen, en de boekweitkrokantjes geven textuur aan het verder zachte gerecht. De gekarameliseerde boekweittopping maakt het dessert knapperig en vult de romige textuur van het ijs en het smeuïge van de gebakken pruimen ongelooflijk goed aan. Als je dit heerlijk zachte ijs lekker vindt, bekijk dan ook eens onze recepten voor lekker zoet aardbeienijs of een klassiek Frans parfait-ijs.
Gebruik vanillestokjes van hoge kwaliteit
Het beste vanille-ijs heeft een intens vanille-aroma. Vanillestokjes van hoge kwaliteit gebruiken is de beste manier om ijs met een zuivere en intense vanillesmaak te krijgen. Zoek vanillestokjes met een donkere buitenkant die loodrecht en strak zijn. Dit zijn de meest verse, en die hebben de meeste smaak. Na verloop van tijd beginnen vanillestokjes, net als andere kruiden, hun smaak en geur te verliezen.
Als aan je de vanillestokjes kunt ruiken voordat je ze koopt, kies dan de exemplaren met de sterkst geur. Er moet een onmiskenbaar vanille-aroma zijn. Gangbare soorten vanille zijn Bourbon, Mexicaanse en Tahitiaanse vanillebonen. Al deze soorten zijn prima geschikt voor vanille-ijs. Houd je dus van een vanillesmaak die zoet en romig is zoals Bourbon, kruidig en houtachtig zoals Mexicaans, of fruitig en bloemig zoals Tahitiaans, je kunt zeker vanillestokjes vinden die van hoge kwaliteit zijn.
Een snel en heerlijk dessert
Een mooi dessert serveren zoals in een restaurant hoeft niet moeilijk te zijn. Met ons recept voor vanille-ijs met pruimen en boekweitkrokantjes maak je in een handomdraai een heerlijk dessert vol verschillende smaken en texturen. Nadat je het huisgemaakte vanille-ijs bereid hebt en in de vriezer geplaatst hebt, kun je de pruimen beginnen te koken in de appelsiroop. Bak daarna de pruimen en de boekweitkrokantjes in de oven.
Geen van de elementen duurt lang om te bereiden in vergelijking met hoe geweldig ze smaken. Omdat zowel de pruimen als boekweitkrokantjes gekoeld worden voor het opdienen, is het mogelijk alles van tevoren te maken en het heerlijke dessert vlak voor het opdienen samen te stellen.
Vanille-ijs een twist geven door andere smaken toe te voegen
Je kunt een heerlijk zelfgemaakt vanille-ijs op talloze manieren aanpassen, omdat vanille met heel wat andere smaken goed samengaat. Benadruk de warme natuurlijke smaak van vanille en maak dit dessert nog lekkerder door het te combineren met onze zachte en pittige chai latte. Voeg kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs toe aan ons vanille-ijsrecept voor een kruidigere versie die je zowel warme als koele sensaties bezorgt.
Een andere smaak die heel goed samengaat met zowel vanille als pruim is zoethout. Voeg wat zoethoutpoeder toe aan ons vanille-ijsrecept om het een kruidig accent te geven. De natuurlijke, lichtbruine kleur van het zoethoutijs ziet er ook geweldig uit naast de purperrode kleur van de pruimen.
