Zout
|
½ tl |
---|---|
Komkommer
|
½ |
Griekse yoghurt
|
200 ml |
Knoflookteentje
|
1 |
Zwarte peper naar smaak
|
Het spreekt voor zich dat het land van de filosofie, democratie en mythologie een al even inspirerende keuken heeft, en tzatziki is een van de helderste sterren aan het Griekse firmament. Deze beroemde saus vind je op elke mezzeschotel terug en kun je makkelijk thuis maken met vijf eenvoudige ingrediënten.
Met een Turkse naam afgeleid van het woord cacik (een koude soep gemaakt met soortgelijke ingrediënten) gaat de geschiedenis van tzatziki helemaal terug tot het Ottomaanse Rijk. Een van de theorieën is dat het uit India werd meegebracht als een aangepaste versie van raita, terwijl anderen zeggen dat de oorsprong ervan puur Grieks is, omdat er al in 1469 melding werd gemaakt van yoghurt met groenten.
Tzatziki wordt meestal gebruikt als dip (denk aan warme pitabroodjes, souvlaki en verse groenten) of saus (uitstekend bij gyros, wraps of zelfs broodjes). Het is ook interessant als dressing bij koolsla, op een hamburger of op een gebakken aardappel.
Doe eventuele restjes in een luchtdichte doos en bewaar ze tot vier dagen in de koelkast.