Turkse pastasalade

Een heerlijke pastasalade waar risoni arpa şehriye vervangt, een soort pastarijst die populair is in Turkse salades en soepen. De rode granaatappelpitjes maken van deze salade een lust voor het oog en de smaakpapillen.
Ingrediënten
Gele ui
|
1 |
---|---|
Risoni
|
95 g |
Knoflookteentjes
|
2 |
Boter
|
1 el |
Olijfolie
|
1 el |
Komkommer
|
1 |
Gehakte blaadjes peterselie
|
25 g |
Zout naar smaak
|
|
Zwarte peper naar smaak
|
|
Kaas met knoflook en peterselie, in blokjes
|
200 g |
Granaatappel
|
Pitjes van ½ |
Bereidingswijze
Vragen over turkse pastasalade
Hoe bewaar je Turkse pastasalade het beste?
Deze salade kan maximaal vier dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je een luchtdichte bak gebruikt of een laag plasticfolie over de salade legt voordat je deze in een standaardcontainer doet.
Kun je van tevoren Turkse pastasalade maken?
Zeker. In feite zullen de smaken van de salade zich in de loop van de tijd blijven ontwikkelen en verdiepen en velen vinden dan ook dat de salade nog beter smaakt als deze een dag van tevoren wordt bereid.
Wat kun je serveren met Turkse salade?
Hoewel deze salade bij bijna alles past, is het aan te raden om het traditioneel te houden. Klassieke Turkse bijgerechten zoals lahmacun (pizza met gehakt, ui, peterselie, paprika en kruiden), börek (filodeeg gevuld met kaas, vlees en groenten) of köfte (runder- of lamsgehaktballetjes, bereid boven een houtvuur). Meze is ook een klassieker in Turkije en deze salade kan gemakkelijk in elke schotel worden opgenomen, naast andere salades, augurken, geroosterde groenten en spiesjes van kip, lam en zelfs gedroogd fruit.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 13,4 gram vezels |
eiwit | 69,2 gram eiwit |
koolhydraten | 94,3 gram koolhydraten |
vet | 82,3 gram vet |
Een all-time favoriet in de Turkse keuken
Makaronya, zoals pasta voor het eerst werd genoemd in Turkije, kwam eind jaren 1700 op het Ottomaanse menu. Dit ingrediënt, oorspronkelijk geïmporteerd uit Italië, werd als snel enorm populair en tegen de jaren 1830 begon het land zijn eigen variant te produceren in de eerste makarna-fabriek in Üsküdar, Istanbul. Dit is het recept voor een van de favorieten van Turkije en je vindt daar veel kleurrijke pastasalades, doordrenkt met verse ingrediënten en eenvoudige dressings op de meeste restaurantmenu's en keukentafels.
Probeer deze verschillende dressings
In plaats van een volledige dressing vraagt ons recept om een eenvoudige scheut olijfolie als finishing touch die de salade samenbrengt zonder de smaken te overweldigen. Het herhalen van enkele ingrediënten van de salade in een dressing is ook een goede manier om extra smaak toe te voegen en een combinatie van knoflook, citroen, munt, peterselie en olijfolie is een van onze favorieten.
Voeg dit toe aan je Turkse pastasalade
Het toevoegen van een bladgroente zoals babyspinazie geeft een subtiele nieuwe smaak aan de salade. Capsicum, in zijn brede scala aan felle kleuren, is ook een veel voorkomend ingrediënt dat in veel Turkse recepten te vinden is en hun zoete, licht bittere smaak past bijzonder goed bij de mildere smaken van deze salade.
