Turkse pastasalade

Turkse pastasalade

30 min.
Een heerlijke pastasalade waar risoni arpa şehriye vervangt, een soort pastarijst die populair is in Turkse salades en soepen. De rode granaatappelpitjes maken van deze salade een lust voor het oog en de smaakpapillen.
https://www.arla.nl/recepten/turkse-pastasalade/

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Voeg de boter toe aan een pan en fruit de helft van de ui en knoflook. Voeg de risoni, een liter water en een theelepel zout toe. Laat ongeveer 10 minuten koken.
  • Giet het water af en roer de olie erdoor. Laat afkoelen.
  • Snijd de komkommer in de lengte door. Verwijder de kern en snijd in dikke plakken.
  • Voeg de komkommer, peterselie, zout, peper en de rest van de ui en knoflook toe aan de risoni. Verkruimel de kaas erbij.
  • Roer voor het serveren de granaatappelpitjes erdoor.
Eet smakelijk!

Vragen over turkse pastasalade

Hoe bewaar je Turkse pastasalade het beste?
Deze salade kan maximaal vier dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je een luchtdichte bak gebruikt of een laag plasticfolie over de salade legt voordat je deze in een standaardcontainer doet.
Kun je van tevoren Turkse pastasalade maken?
Zeker. In feite zullen de smaken van de salade zich in de loop van de tijd blijven ontwikkelen en verdiepen en velen vinden dan ook dat de salade nog beter smaakt als deze een dag van tevoren wordt bereid.
Wat kun je serveren met Turkse salade?
Hoewel deze salade bij bijna alles past, is het aan te raden om het traditioneel te houden. Klassieke Turkse bijgerechten zoals lahmacun (pizza met gehakt, ui, peterselie, paprika en kruiden), börek (filodeeg gevuld met kaas, vlees en groenten) of köfte (runder- of lamsgehaktballetjes, bereid boven een houtvuur). Meze is ook een klassieker in Turkije en deze salade kan gemakkelijk in elke schotel worden opgenomen, naast andere salades, augurken, geroosterde groenten en spiesjes van kip, lam en zelfs gedroogd fruit.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 13,4 gram vezels
eiwit 69,2 gram eiwit
koolhydraten 94,3 gram koolhydraten
vet 82,3 gram vet

Ingrediënten

Gele ui
1
Risoni
95 g
Knoflookteentjes
2
Boter
1 el
Olijfolie
1 el
Komkommer
1
Gehakte blaadjes peterselie
25 g
Zout naar smaak
Zwarte peper naar smaak
Kaas met knoflook en peterselie, in blokjes
200 g
Granaatappel
Pitjes van ½

Een all-time favoriet in de Turkse keuken

Makaronya, zoals pasta voor het eerst werd genoemd in Turkije, kwam eind jaren 1700 op het Ottomaanse menu. Dit ingrediënt, oorspronkelijk geïmporteerd uit Italië, werd als snel enorm populair en tegen de jaren 1830 begon het land zijn eigen variant te produceren in de eerste makarna-fabriek in Üsküdar, Istanbul. Dit is het recept voor een van de favorieten van Turkije en je vindt daar veel kleurrijke pastasalades, doordrenkt met verse ingrediënten en eenvoudige dressings op de meeste restaurantmenu's en keukentafels.

Probeer deze verschillende dressings

In plaats van een volledige dressing vraagt ons recept om een eenvoudige scheut olijfolie als finishing touch die de salade samenbrengt zonder de smaken te overweldigen. Het herhalen van enkele ingrediënten van de salade in een dressing is ook een goede manier om extra smaak toe te voegen en een combinatie van knoflook, citroen, munt, peterselie en olijfolie is een van onze favorieten.

Voeg dit toe aan je Turkse pastasalade

Het toevoegen van een bladgroente zoals babyspinazie geeft een subtiele nieuwe smaak aan de salade. Capsicum, in zijn brede scala aan felle kleuren, is ook een veel voorkomend ingrediënt dat in veel Turkse recepten te vinden is en hun zoete, licht bittere smaak past bijzonder goed bij de mildere smaken van deze salade.