De smaak van tomaten in blik verschilt sterk afhankelijk van het merk of product dat je koopt. Kijk bij het kopen van ingeblikte tomaten naar het etiket. Je wilt zo weinig mogelijk ingrediënten en vrijwel geen conserveringsmiddelen, voor een frisse en rijke smaak.
Wil je de tomatensaus in een pot bewaren voor later? Maak de pot dan goed schoon en steriliseer hem met kokend water. Hierdoor worden eventuele bacteriën verwijderd, zodat de saus niet bederft en wat langer bewaard kan worden.
Afhankelijk van je bereiding wil je misschien een wat gladdere of dikkere textuur. Mix het mengsel daarom gedurende enkele seconden en controleer of het de gewenste consistentie heeft. Is dat niet zo, dan mix je wat langer.
Tomatensaus maken is heel eenvoudig als je ons recept volgt. Het enige wat je nodig hebt, zijn enkele basisingrediënten. Bovendien is de saus in een oogwenk klaar. Hieronder vind je meer informatie over deze lekkere klassieker en ontdek je hoe je de saus bereidt.
Geconcentreerde tomatenpuree
|
1 el |
---|---|
Gepelde tomaten (ca. 400 g)
|
1 blikje |
Kleine gele ui in grove stukken (ca. 50 g)
|
1 |
Klein teentje knoflook geplet
|
1 |
Grof gehakte rode chili's
|
1 el |
Gedroogde oregano
|
1 tl |
Suiker
|
½ tl |
Grof zout
|
½ tl |
Zelf een verse en lekkere tomatensaus bereiden is kinderspel met ons eenvoudige recept. Vergeet de sauzen uit de winkel. Onze zelfgemaakte versie met zijn intense, rijke smaken en kruidige aroma's is zo veel beter. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, koop je nooit meer kant-en-klare potten. In nauwelijks enkele minuten blenden we de ingrediënten tot een gladde en dikke textuur. Maak een vers voorraadje van deze heerlijke smaakmaker en geniet ervan bij je favoriete hartige gerechten. Wil je dit recept in actie zien? Probeer de saus dan met onze recepten voor heerlijke groentelasagne, makkelijke gehaktballetjes of eenvoudig pizzadeeg. Op die manier bereid je zowel het deeg als de saus voor je pizza helemaal zelf.
Onze pittige tomatensaus is een heerlijke combinatie van tomaten uit blik, tomatenpuree, knoflook, ui, chilipeper, gedroogde oregano, zout en suiker. Elk ingrediënt speelt een cruciale rol voor de uiteindelijke smaak van de saus. Tomaten in blik bieden een gemakkelijke en snelle oplossing als je geen verse tomaten in huis hebt. Ze hebben een zoete smaak met een zurige toets die goed samengaat met de intense en rinse smaak van de tomatenpuree. Een eetlepel grof gehakte chilipeper zorgt voor een subtiel pikant accent en contrasteert mooi met de zoete en pittige smaken.
Deze tomatensaus is een geweldige basis voor tal van verrukkelijke gerechten. Doordat de ingrediënten voor een eenvoudige en lekkere tomatensmaak zorgen, kun je deze saus voor vrijwel alles gebruiken. We reiken je dan ook graag enkele ideeën aan.
Een van de mogelijkheden is om de tomatensaus te gebruiken met gehaktballetjes. Rol de balletjes en bak ze tot ze gaar zijn. Giet de saus over de gehaktballetjes en laat enkele minuten pruttelen. Afwerken doe je met fijngehakte peterselie.
Iedereen is ook dol op pasta met een goede tomatensaus. Deze eenvoudige, maar heerlijke maaltijd bereid je in slechts enkele minuten. Kook de spaghetti en meng deze met de saus tot alles bedekt is met heerlijke tomatensaus. Voeg er wat verse basilicum en geraspte parmezaan aan toe.
Of gebruik de tomatensaus om lasagne een rijke en intense smaak te geven. Meng de saus met groenten of vlees en maak laagjes met lasagnevellen en witte saus. Strooi geraspte mozzarella op de bovenste laag en bak de lasagne in de oven. Comfortfood om met heel het gezin samen van te genieten!
Tomatensaus van topkwaliteit is ook hét geheim om een van de populairste gerechten ter wereld te maken: pizza! Verdeel de rode saus over de pizzabodem en voeg je favoriete toppings toe. Bestrooi met kaas en bak in de oven tot de korst goudbruin en de kaas gesmolten is. Eenvoudig, makkelijk en zalig.
Deze tomatensaus word je nooit moe. Je kunt immers allerlei groenten, specerijen en kruiden gebruiken om nieuwe varianten te maken.
Gebruik rijpe verse tomaten in plaats van tomaten uit blik. Tomaten uit je eigen tuin zijn natuurlijk een nog betere keuze! Verwijder het kroontje en snijd een x in de bodem van elke tomaat. Doe de tomaten in kokend water en blancheer ze ongeveer 1 minuut, totdat het velletje begint te rimpelen en te splijten. Leg ze in ijswater en ontvel ze met een klein mesje. Hak ze tot slot grof en meng ze met de andere ingrediënten.
Je kunt ook andere groenten toevoegen, zoals wortels of selderij. Hak ze gewoon in stukjes en bak ze tot ze zacht zijn voordat je ze samen met de rest van de ingrediënten in de blender doet. Experimenteer ook eens met basilicum, gember of tijm, voor een verfrissende toets. Komijn, met zijn warme, aardse aroma, is ook een prima optie, die mooi contrasteert met de zoete en pittige smaak.