Tomatensalade

Tomatensalade

15 min.
Onze verse tomatensalade met basilicum en saladekaas zit boordevol Griekse smaken en is onweerstaanbaar. Hij is snel en gemakkelijk te bereiden en past goed bij een groot aantal verschillende gerechten. Onze versie van deze Griekse klassieker bevat tomaten, rode ui, zwarte olijven en saladekaas voor een heerlijk zoute toevoeging. Probeer ons recept voor tomatensalade met een dressing met balsamicoazijn de volgende keer dat je een frisse en smakelijke salade wilt serveren bij de maaltijd.
https://www.arla.nl/recepten/tomatensalade/

Bereidingswijze

  • Schik plakjes tomaat en ui, saladekaas en olijven op een schaal.
  • Meng olijfolie, balsamicoazijn, suiker, zout en peper goed door elkaar en giet de dressing over de salade.
  • Garneer met verse basilicumblaadjes.
Eet smakelijk!
Tips

Omdat het snijden van tomaten een uitdaging kan zijn vanwege de gladde schil en omdat ze veel vocht afgeven zodra ze worden opengesneden, vraag je je misschien af hoe je tomaten voor een salade op de juiste manier snijdt. Het antwoord is met een gekarteld mes. Als je bij het snijden van tomaten voor een salade een gekarteld mes gebruikt, wordt het veel gemakkelijker en minder gevaarlijk omdat het mes dan minder snel wegglijdt.

Tips

Hoewel dit type mes gewoonlijk wordt gebruikt om dingen als brood te snijden, maakt de tandachtige rand van een kartelmes het gemakkelijk om door een tomaat te snijden of te ‘zagen’ zonder dat je in de tomaat hoeft te knijpen terwijl je druk uitoefent om door de schil heen te dringen.

Vragen over tomatensalade

Met ons gemakkelijke recept voor tomatensalade maak je in een handomdraai een kleurrijke en smaakvolle bijsalade met een zelfgemaakte dressing van balsamicoazijn en olijfolie. Voor meer informatie over de heerlijke salade van kaas, olijven, rode ui en tomaat lees je hieronder onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Wat zit er in een tomatensalade?
Hoewel er veel gemakkelijke recepten voor tomatensalade zijn, zit je altijd goed met een klassieke combinatie van tomaten, rode ui, zwarte olijven, saladekaas en basilicum overgoten met een dressing van balsamicoazijn en olijfolie. Hoewel dit type salade misschien niet veel verschillende ingrediënten bevat, maakt de combinatie van zoete, pittige en zoute smaken hem behoorlijk complex.
Hoe maak je een tomatensalade?
Een heerlijke salade met tomaten zoals de onze is heel snel en eenvoudig te bereiden. Schik de ingrediënten van de tomatensalade op een schaal naar keuze en maak de dressing van olijfolie en balsamico. Giet de dressing over de salade en garneer met verse basilicumblaadjes voor een finishing touch. Serveer het frisse, Grieks geïnspireerde gerecht als een heerlijke bijsalade.
Hoe lang blijft tomatensalade goed in de koelkast?
Een zelfgemaakte tomatensalade is in een luchtdicht bakje in de koelkast 2 tot 3 dagen houdbaar. De exacte tijd hangt af van hoe vers de gebruikte ingrediënten zijn. Hoewel de salade een paar dagen houdbaar is, worden de tomaten vrij snel zacht en een beetje klef. Als je de salade van tevoren bereidt, kun je dus een minder frisse salade krijgen qua textuur.
Hoe maak je dressing met balsamicoazijn en olijfolie?
Door gelijke delen balsamicoazijn en olijfolie te mengen met wat suiker, zout en peper, maak je een smakelijke vinaigrettedressing. Dat kost maar een paar minuten, en een zelfgemaakte dressing kun je precies zo maken als je wil. Als je de smaak van de balsamicoazijn in onze versie te uitgesproken vindt, kun je hem gemakkelijk aanpassen door 2 delen olijfolie met 1 deel balsamicoazijn te gebruiken.

Ingrediënten

Tomatensalade
Grote tomaten in plakjes
4
Rode ui in dunne plakjes
1
Blokjes witte kaas
200 g
Zwarte olijven met pit
50 g
Dressing
Olijfolie
1 el
Balsamicoazijn
1 el
Suiker
1 tl
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper
Garnering
Verse blaadjes basilicum

Tomatensalade met ui, olijven en saladekaas

Deze salade met heerlijke verse tomaten, rode ui, zwarte olijven en saladekaas zit boordevol kleur en smaak. Het is een echte klassieker, perfect als bijgerecht bij bijvoorbeeld gegrild vlees of als voorgerecht.

De tomaten hebben een evenwichtige smaak die tegelijkertijd zoet, wrang en scherp is, terwijl de zwarte olijven een decadente rijkdom en een beetje zout toevoegen. De beet van de rauwe rode uien snijdt door deze smaken heen en bindt het hele recept samen tot een samenhangende eetervaring dat op alle punten scoort.

Saladekaas voor een zout accent

De toegevoegde witte saladekaas verheft deze op olijfolie en balsamico geïnspireerde Griekse tomatensalade. Het zoute van de zachte en milde kaas weerspiegelt dat van de zwarte olijven en helpt de zoete en pittige smaak van de verse tomaten tot zijn recht te laten komen. Bovendien voegt de kaas een heerlijke textuur toe als aanvulling op de zachte, sappige tomaten, taaie olijven en knapperige rode uien. Maak deze tomatensalade met kaas om te genieten van deze heerlijke combinatie van smaken.

Maak een smaakvolle dressing van balsamico en olijfolie

De heerlijke dressing met balsamicoazijn en olijfolie, evenals het ontbreken van komkommers en groene paprika's, is wat deze Griekse tomatensalade met kaas onderscheidt van de klassieke Griekse salade.

De vinaigrette op basis van olijfolie en balsamicoazijn is niet weg te denken uit de Griekse keuken, en met reden. Het is een smaakvolle dressing voor tomatensalade die wordt gemaakt met gelijke delen olijfolie en balsamicoazijn en heeft een rijke en complexe smaak met een ingetogen zuurgraad en een houtachtige, rokerige en zoete ondertoon.

Als je je afvraagt wat je bij tomatensalade moet serveren als je die als bijgerecht gebruikt, hebben wij een paar ideeën. Wij stellen voor de frisse en smaakvolle salade te serveren met verschillende gerechten zoals een Italiaanse lasagne of een Franse quiche Lorraine of te combineren met vlees zoals een malse ovengebakken kip die op smaak is gebracht met citroen en knoflook of lamskoteletjes met peterselie en knoflook.

Experimenteer met het recept

Omdat de beste tomatensalade even eenvoudig als lekker is, zul je willen experimenteren met het uiterlijk en het gevoel ervan zonder het algemene smaakprofiel te veel te veranderen.

Je zou kunnen proberen verschillende tomaten qua vorm, grootte en kleur te gebruiken. Een mix van rode en gele tomaten staat bijvoorbeeld prachtig bij de felgroene basilicumblaadjes, en de gele tomaten geven de salade wat meer zoetheid. De meer langwerpige pruimtomaten, ook wel romatomaten genoemd, voegen ook meer zoete tonen toe en maken je salade kauwbaarder omdat ze vleziger van consistentie zijn.

Je kunt ook de eenvoudige vinaigrette wat aanpassen door een beetje Dijonmosterd toe te voegen voor een beetje pit en wat honing voor de zoetheid en het evenwicht. Deze toevoegingen maken de dressing voor de tomatensalade iets complexer en geprononceerder zonder het klassieke smaakprofiel te veel te veranderen.