Sterke koffie
|
200 ml |
---|---|
Likeur, bijv. Amaretto
|
3 el |
Lange vingers
|
200 g |
Eiwitten
|
4 |
Eidooiers
|
2 |
Poedersuiker
|
90 g |
Volvette room
|
250 ml |
Roomkaas, naturel
|
450 g |
Cacaopoeder
|
2 el |
---|
Dit populaire Italiaanse dessert is smaakvol en elegant, maar toch eenvoudig te maken. Met ingrediënten van goede kwaliteit en wat planning vooraf kun je bij je volgende etentje een tiramisu serveren waarvan je gasten versteld zullen staan.
Tiramisu is Italiaans voor 'maak me blij' en het lijdt geen twijfel dat het in Italië is ontstaan. Maar doordat het dessert zo geliefd is, zijn er herkomstverhalen die elkaar tegenspreken en bestaan er zelfs legendes over de uitvinding ervan. Verschillende Italiaanse steden en regio's hebben ondertussen beweerd dat zij de ware geboorteplaats van tiramisu zijn. Tegenwoordig zijn de meeste kroniekschrijvers het er echter over eens dat het dessert voor het eerst onder deze naam werd geserveerd in de jaren 1960 in Le Beccherie, een restaurant in de Noord-Italiaanse stad Treviso. Tiramisu begon zich meteen te verspreiden en won snel aan populariteit, en in de jaren 1980 was het een wereldwijd culinair fenomeen.
Je kunt het concept achter tiramisu – een overheerlijk dessert dat bestaat uit laagjes van verschillende smaken en texturen – makkelijk aanpassen aan het seizoen, de context of je persoonlijke smaak. Je kunt zelfs tiramisu met aardbeien of frambozen maken, met koekjes die gedrenkt zijn in een mengsel van vruchtenjam en likeur. Voor een citrusvariant op hetzelfde thema kun je voor de verschillende lagen lemon curd met citroensap en -rasp gebruiken. Of kies voor een gezinsvriendelijke versie door de koffie en alcohol weg te laten en gewoon in elke laag zoveel mogelijk chocolade te verwerken.
De klassieke manier om de lagen van een tiramisu aan te brengen is te beginnen met de lange vingers of savoiardi, kort geweekt in koffie en marsalawijn of likeur. Daarna komt de helft van het mengsel van ei, room en kaas. Dan nog een laag geweekte koekjes, gevolgd door een laatste laag van het romige mengsel. Hierop komt als onweerstaanbare finishing touch een flinke laag geraspte pure chocolade of cacaopoeder. Het resultaat is een tiramisu met duidelijk zichtbare lagen die je gasten bij het serveren kunnen bewonderen.
Je kunt tiramisu bereiden in een grote, bij voorkeur vierkante of rechthoekige schaal en dan porties van het dessert op borden of in dessertkopjes serveren. Of je kunt het gerecht bereiden in individuele glazen kopjes die de lagen in het dessert goed laten zien. Hiervoor moet je de koekjes misschien in kleinere stukjes breken. Maar maak de stukjes niet te klein, want dat verhoogt het risico op een klef dessert.