Algemeen bloem
|
120 g |
---|---|
Boter
|
75 g |
Water
|
2 el |
Appels
|
4 |
---|---|
Boter
|
75 g |
Bruine suiker
|
135 g |
Citroen
|
Sap van ½ |
Tarte tatin is een eenvoudig, met fruit gevuld gebak. Dankzij de combinatie van appels, karamel en noten is het een van de populairste desserts in Frankrijk. Probeer het zelf!
Dit ondersteboven gebakken appeldessert valt meteen op met zijn gekarameliseerde appels en boterige korst. Serveer het met custard of ijs, als betoverende afsluiting van een etentje of als tussendoortje bij de thee.
Tarte tatin is een Frans dessert waarvan de geschiedenis teruggaat tot het begin van de 20e eeuw in een klein hotel in het landelijke dorp Lamotte-Beuvron. Het hotel Tatin werd gerund door twee zussen, Caroline en Stéphanie Tatin. Stéphanie, de oudste zus, was beroemd om haar appeltaart. Volgens de legende zette ze op een dag per ongeluk een appeltaart ondersteboven in de oven en besloot ze deze toch te serveren aan een jachtgezelschap. Waar of niet, de Tatin-manier om appeltaart te maken werd uiteindelijk een klassieker in de Franse keuken.
Met zijn smeuïge appels, kleverige karamel en boterige korst is tarte tatin de belichaming van comfortfood. Het is het perfecte gebak voor een gezellige bijeenkomst met vrienden of familie in de herfst, wanneer de appels rijp zijn en een beetje extra warmte en comfort meer dan welkom zijn. Serveer het met warme custard en een kopje thee of koffie voor heerlijk warme herfstmomenten.
Het belangrijkste is dat je appels gebruikt die stevig genoeg zijn om hun vorm te behouden wanneer ze worden opgewarmd in de oven. In de supermarkt geldt dit voor de Granny Smith, Golden Delicious, Braeburn en Honeycrisp. Een groene appel zoals de Granny Smith heeft een friszure smaak die perfect past bij de zoete smaak van de taart. Heb je appels in de tuin of ken je iemand die er heeft? Dan is het zeker de moeite waard om deze eens te proberen in een tarte tatin.