Tajine
Bereidingswijze
Tajine
Ingrediënten
Lamsvlees in blokjes (schouder-, poot- of nekfilet)
|
500 g |
---|---|
Knolselderij
|
200 g |
Wortelen
|
150 g |
Gele ui
|
1 |
Knoflookteentjes
|
2 |
Verse rode chili
|
½ |
Boter & koolzaadolie
|
1 el |
Zout
|
1½ tl |
Zwarte peper
|
½ tl |
Kaneelstokjes
|
2 |
Gemalen kardemom
|
½ tl |
Korianderpoeder
|
½ tl |
Tomatenpuree
|
2 el |
Water
|
500 ml |
Abrikozen
|
100 g |
Rozijnen
|
75 g |
Serveren met:
Yoghurt naturel
|
200 ml |
---|---|
Couscous
|
2 dl |
Een verrukkelijke stoofpot boordevol smaak
De tajine, die zijn oorsprong vindt in de achtste eeuw, is een geliefd gerecht dat de tand des tijds heeft doorstaan. Tajine wordt traditioneel bereid in een aardewerken pot, wat resulteert in stoofschotels die perfect zijn voor koude winteravonden, regenachtige dagen en alles daartussenin.
Een warme en smakelijke Noord-Afrikaanse stoofpot
Weinig dingen zijn zo verwarmend als een heerlijk geurende stoofpot, in het bijzonder de versies die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zoals de ooit bescheiden tajine uit Noord-Afrika. Traditioneel wordt een tajine met vlees bereid, maar ondertussen zijn vegetarische versies en versies met vis even populaire alternatieven.
De verschillende soorten tajines
Geglazuurd of niet geglazuurd? Aluminium of gietijzer? Ze zijn er in vele vormen en maten, en hoewel er geen louter goede of foute keuzes zijn, zal je ervaringsniveau waarschijnlijk de doorslag geven.
- Beginners: een gietijzeren model is geweldig om mee te beginnen. Ze barsten niet, branden niet zo gemakkelijk aan als kleivarianten en zijn ook het meest veelzijdig en duurzaam.
- Gevorderden: heb je al wat gerechten in een tajine bereid? Dan is een tajine uit geglazuurde klei een goede keuze. Ze zijn minder gevoelig voor barsten en aanbranden, maar geven je toch dat traditionele gevoel.
- Ervaren: tajines uit niet-geglazuurde klei zijn de lastigste om te gebruiken, maar vanuit smaakperspectief meer dan de moeite waard. Omdat de poreuze klei de smaken van elk gerecht opneemt, wordt de pot al snel zelf een geheim ingrediënt dat onmogelijk te repliceren is.
De magie van koken in een pot van klei
Koken in kleipotten staat bekend om de intense smaak van de gerechten die na verloop van tijd alleen maar beter worden. Omdat het poreuze materiaal een beetje van elk gerecht opneemt, voegt de pot na verloop van tijd aan elke maaltijd een uitgesproken smaakprofiel toe. Neem daarbij dat het een relatief eenvoudige en veelzijdige manier van koken is en het hoeft niet te verbazen dat koken in aardewerk aan een comeback bezig is.