Tabouleh

Tabouleh

30 min.
Tabouleh is een erg smakelijke salade met veel peterselie en munt. Perfect om te serveren bij alles, van lamsbiefstuk en kip tot zalm en falafel. Tabouleh is een voor de hand liggende keuze bij mezze. Bereid de tabouleh een paar uur voor je hem wilt serveren, zodat de smaken goed tot hun recht komen.
https://www.arla.nl/recepten/tabouleh/

Bereidingswijze

  • Kook de bulgur volgens de instructies op de verpakking. Laat afkoelen.
  • Spoel de peterselie en munt af en hak ze fijn. Snijd de tomaatjes in stukjes en de komkommer in kleine blokjes. Snijd de ui fijn en snijd de chilipeper in schijfjes. Verkruimel de kaas.
  • Meng alle ingrediënten door de bulgur. Breng de tabouleh op smaak met een beetje zout en doe er nog wat extra kruiden bovenop voor je de salade serveert.
Eet smakelijk!

Tabouleh

Hoe voorkom je dat tabouleh te vochtig wordt?
Wanneer je tabouleh maakt, is het belangrijk de bulgur niet in te veel water te koken of te weken. De granen moeten droog aanvoelen voordat ze in de salade gaan. Andere mogelijke bronnen van vocht zijn de peterselie en groenten. Droog de peterselie goed na het spoelen, bij voorkeur in een slacentrifuge. Door in een vergiet een beetje zout over de groenten te strooien, kun je wat van het water verwijderen en krijgt je tabouleh meer geconcentreerde groentesmaken.
Waarom is mijn tabouleh bitter?
De meest waarschijnlijke oorzaken hiervan zijn de peterselie en olijfolie. De peterselie moet goed fijngehakt zijn om bittere smaken te voorkomen. Gebruik daarnaast als olie een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit. Proef een paar druppels van de olie voordat je hem in de salade gebruikt. Zo ben je er zeker van dat hij goed samengaat met de andere ingrediƫnten en een diepe, volle smaak zonder al te veel bitterheid toevoegt.
Hoe moet je tabouleh eten?
Je kunt tabouleh serveren als bijgerecht bij vlees-, vis- of groentegerechten. Het is ook een vast onderdeel van mezze. Hier kun je de tabouleh in een grote kom serveren en zo kan elke gast de salade op een kleiner bordje scheppen om er samen met de andere mezze-gerechten van te genieten.
Hoe lang is zelfgemaakte tabouleh houdbaar in de koelkast?
Restjes tabouleh kunnen tot vier dagen in de koelkast worden bewaard. Doe de salade in een doos die je luchtdicht kunt afsluiten of dek de kom af met huishoudfolie om de salade vers te houden en te beschermen tegen ongewenste aroma's. Wees niet verbaasd als je merkt dat de smaken in de tabouleh zich 's nachts hebben vermengd en voller zijn geworden, waardoor de salade nog lekkerder is.

Ingrediënten

Bulgur
40 g
Peterselie
100 g
Verse munt
2 bosje
Kerstomaatjes
250 g
Komkommer
1
Sjalotjes
2
Verse groene chilipeper
1
Witte kaas
150 g
Citroenen (onbehandeld), fijn geraspte schil en sap
2
Olijfolie
3 el
Zout
1 tl

Tabouleh: perfect als verfrissende salade of mezzegerecht

Tabouleh is een veelzijdige salade met frisse, groene smaken die goed past bij heel wat hoofdgerechten. Tabouleh heeft zijn wortels in de Libanese keuken en is een vast onderdeel van mezze, kleine gerechten en fingerfoods uit het Midden-Oosten.

Een must voor de perfecte mezze

Als je van plan bent om heerlijke mezze te maken voor vrienden en familie, vergeet dan zeker de tabouleh niet. Deze kruidige Libanese salade zorgt voor heldere en frisse smaken op tafel, en dankzij de bulgur zijn de kleine mezzegerechten en fingerfoods ook meteen goed voor een heerlijke maaltijd.

Hoe maak je tabouleh zonder bulgur?

Op zoek naar een alternatief voor bulgur in je tabouleh? Probeer eens quinoa, want dit graan voegt textuur toe aan je salade. Je kunt de granen ook gewoon weglaten. De resterende groenten en kruiden zorgen voor een frisse smaak, maar zonder de textuur van de granen.

Probeer deze verschillende varianten

De makkelijkste manier om je tabouleh een andere toets te geven, is door de hoeveelheden in de salade aan te passen, afhankelijk van je voorkeur of stemming. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk meer bulgur en groenten toevoegen. Je kunt ook de smaak van de salade aanpassen door de munt te vervangen door basilicum of andere kruiden. Een andere manier om de smaak van je tabouleh te versterken, is door een vinaigrette met knoflook en eventueel Dijonmosterd te maken en deze over de salade te sprenkelen voor je hem serveert.