Stoofpot met ossenstaart

Stoofpot met ossenstaart

1 u
Stoofpot met ossenstaart, chili en zwarte bonen, op smaak gebracht met gerookt buikspek, knoflook en komijn. Best geserveerd met stevig brood en een klodder zure room of yoghurt.
https://www.arla.nl/recepten/stoofpot-met-ossenstaart/

Bereidingswijze

  • Snijd het buikspek in blokjes. Schil de wortel, ui en knoflook en hak grof.
  • Fruit de wortel, ui en knoflook in boter in een pan met een dikke bodem. Voeg de ossenstaart en het buikspek toe en bak deze al roerend bruin.
  • Voeg de geplette tomaten, de bouillon, het water, de azijn en de kruiden toe. Dek af en kook op laag vuur tot het vlees gemakkelijk van het bot valt, ca. twee en een half uur. Roer af en toe.
  • Haal het vlees van het bot en doe het terug in de stoofpot.
  • Snijd de paprika in stukken en voeg deze toe aan de pan met de bonen. Laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de paprika zacht is.
  • Voeg zout, peper en extra chilivlokken naar smaak toe, en vervolgens een schep zure room.
Eet smakelijk!

Stoofpot met ossenstaart

Wat voor vlees is ossenstaart?
Ossenstaart is het staartgedeelte van een koe of kalf dat traditioneel in dikke stukken wordt gesneden. Dit vlees is mals als het langzaam wordt bereid. Het is een van de meest onderschatte delicatessen met een intens diepe en rijke smaak.
Moet ik het vet van ossenstaart verwijderen?
Sommige mensen geven er de voorkeur aan het vet van de ossenstaart te verwijderen zodra het vlees mals is. Je kunt het voor het koken wegsnijden, maar dan loop je het risico dat je de smaak verliest die ontstaat doordat het vet deel uitmaakt van de bouillon.
Kun je ossenstaart rauw eten?
Hoewel het mogelijk is om een vers stuk ossenstaart van hoge kwaliteit rauw te eten – op eigen risico – zouden wij het niet aanraden. Het vlees heeft ook een hoog gehalte aan taai bindweefsel en er is een lang, langzaam kookproces nodig om het vlees de malse, smeltende textuur te geven waar het bekend om staat.
Waarom heet het ossenstaart als het van een koe komt?
Toen dit stuk vlees voor het eerst werd gegeten, was het afkomstig van de staart van mannelijke runderen, die os worden genoemd. Tegenwoordig is er geen regel meer over van welk geslacht het vlees afkomstig moet zijn, maar de naam is gebleven.

Ingrediënten

Stoofpot met ossenstaart
Ossenstaart
1 kg
Gerookt buikspek of bacon
140 g
Wortelen
150 g
Gele uien
300 g
Knoflookteentjes
2
Boter
1 el
Geplette tomaten met chilismaak
375 g
Runderbouillon
1½ el
Water
500 ml
Rodewijnazijn
75 ml
Komijnpoeder
1½ el
Korianderpoeder
2 tl
Gele paprika
1
Zwarte bonen
400 g
Serveren met
Zure room
300 ml

Een rijk en heerlijk gerecht dat goed is voor je portemonnee

Ossenstaart is de laatste jaren weliswaar duurder geworden omdat de vraag ernaar is gestegen, maar het is nog steeds een van de goedkopere stukken rundvlees. Omdat het geschikt is om smakelijke stoofpotten in grotere hoeveelheden te bereiden, kun je dit heerlijke gerecht voordelig maken; je combineert diepe smaken zonder dat je portemonnee eronder lijdt!

De traditionele toepassingen van ossenstaart

Ossenstaart wordt als hoofdingrediënt gebruikt in alles: van stevige stoofpotten en soepen tot smaakvolle bouillons en gestoofde gerechten. Als vetter stuk vlees levert langzaam garen over het algemeen de beste resultaten op, dus heb geduld!

De beste manier om ossenstaart te marineren

Ossenstaart heeft gewoonlijk wat extra’s nodig om tot zijn recht te komen. Eenvoudige combinaties zoals gehakte knoflook en tijm werken goed als basismarinade die een echt verschil maakt. Een meer complexe maar klassieke optie is een marinade in Jamaicaanse stijl, waarin suiker, gember, piment, chili, tijm en zout worden gecombineerd om het vlees een echte kick te geven.

Suggesties voor bijgerechten

Deze stoofpot met ossenstaart is veelzijdig en past goed bij allerlei bijgerechten. Klassieke opties zijn rijst, gestoomde groente, een eenvoudige salade of sperziebonen. Een flinke portie romige aardappelpuree is ook een populair bijgerecht, vooral bij stoofschotels met saus, omdat het elk beetje smaak dat het gerecht te bieden heeft, opzuigt.