Stoofpot met ossenstaart

Stoofpot met ossenstaart, chili en zwarte bonen, op smaak gebracht met gerookt buikspek, knoflook en komijn. Best geserveerd met stevig brood en een klodder zure room of yoghurt.
Ingrediënten
Stoofpot met ossenstaart
Ossenstaart
|
1 kg |
---|---|
Gerookt buikspek of bacon
|
140 g |
Wortelen
|
150 g |
Gele uien
|
300 g |
Knoflookteentjes
|
2 |
Boter
|
1 el |
Geplette tomaten met chilismaak
|
375 g |
Runderbouillon
|
1½ el |
Water
|
500 ml |
Rodewijnazijn
|
75 ml |
Komijnpoeder
|
1½ el |
Korianderpoeder
|
2 tl |
Gele paprika
|
1 |
Zwarte bonen
|
400 g |
Serveren met
Zure room
|
300 ml |
---|
Bereidingswijze
Stoofpot met ossenstaart
Wat voor vlees is ossenstaart?
Ossenstaart is het staartgedeelte van een koe of kalf dat traditioneel in dikke stukken wordt gesneden. Dit vlees is mals als het langzaam wordt bereid. Het is een van de meest onderschatte delicatessen met een intens diepe en rijke smaak.
Moet ik het vet van ossenstaart verwijderen?
Sommige mensen geven er de voorkeur aan het vet van de ossenstaart te verwijderen zodra het vlees mals is. Je kunt het voor het koken wegsnijden, maar dan loop je het risico dat je de smaak verliest die ontstaat doordat het vet deel uitmaakt van de bouillon.
Kun je ossenstaart rauw eten?
Hoewel het mogelijk is om een vers stuk ossenstaart van hoge kwaliteit rauw te eten – op eigen risico – zouden wij het niet aanraden. Het vlees heeft ook een hoog gehalte aan taai bindweefsel en er is een lang, langzaam kookproces nodig om het vlees de malse, smeltende textuur te geven waar het bekend om staat.
Waarom heet het ossenstaart als het van een koe komt?
Toen dit stuk vlees voor het eerst werd gegeten, was het afkomstig van de staart van mannelijke runderen, die os worden genoemd. Tegenwoordig is er geen regel meer over van welk geslacht het vlees afkomstig moet zijn, maar de naam is gebleven.
Een rijk en heerlijk gerecht dat goed is voor je portemonnee
Ossenstaart is de laatste jaren weliswaar duurder geworden omdat de vraag ernaar is gestegen, maar het is nog steeds een van de goedkopere stukken rundvlees. Omdat het geschikt is om smakelijke stoofpotten in grotere hoeveelheden te bereiden, kun je dit heerlijke gerecht voordelig maken; je combineert diepe smaken zonder dat je portemonnee eronder lijdt!
De traditionele toepassingen van ossenstaart
Ossenstaart wordt als hoofdingrediënt gebruikt in alles: van stevige stoofpotten en soepen tot smaakvolle bouillons en gestoofde gerechten. Als vetter stuk vlees levert langzaam garen over het algemeen de beste resultaten op, dus heb geduld!
De beste manier om ossenstaart te marineren
Ossenstaart heeft gewoonlijk wat extra’s nodig om tot zijn recht te komen. Eenvoudige combinaties zoals gehakte knoflook en tijm werken goed als basismarinade die een echt verschil maakt. Een meer complexe maar klassieke optie is een marinade in Jamaicaanse stijl, waarin suiker, gember, piment, chili, tijm en zout worden gecombineerd om het vlees een echte kick te geven.
Suggesties voor bijgerechten
Deze stoofpot met ossenstaart is veelzijdig en past goed bij allerlei bijgerechten. Klassieke opties zijn rijst, gestoomde groente, een eenvoudige salade of sperziebonen. Een flinke portie romige aardappelpuree is ook een populair bijgerecht, vooral bij stoofschotels met saus, omdat het elk beetje smaak dat het gerecht te bieden heeft, opzuigt.
