Spinaziesoep

Spinaziesoep

20 min.
Spinaziesoep, geserveerd op de klassieke manier met gekookte eieren. Serveer met een warm broodje kaas. Een heerlijke en makkelijke alledaagse maaltijd.
https://www.arla.nl/recepten/spinaziesoep/

Bereidingswijze

  • Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Bak ze in boter en koolzaadolie in een grote pan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de spinazie, de room, het water, de bouillonblokjes en de nootmuskaat toe. Laat ongeveer drie minuten koken. Breng op smaak met peper.
  • Pel en snijd de eieren en voeg ze toe aan de soep. Serveer met brood en kaas, bijvoorbeeld een gegratineerd broodje kaas.
Eet smakelijk!

Spinaziesoep

Wanneer moet je spinazie toevoegen aan soep?
Bij dit recept kun je ervoor kiezen om de ontdooide spinazie een paar minuten samen met de ui en knoflook te bakken om de diepere smaken naar boven te halen. Maar de snelste en makkelijkste manier is om de spinazie gewoon samen met de bouillon en room toe te voegen wanneer de ui en knoflook zacht zijn. Maak je geen zorgen als je spinazie nog wat bevroren is, hij wordt snel zacht wanneer de soep kookt.
Hoe laat je spinazie beter smaken?
Spinazie kan zonder iets erbij qua smaak toch een beetje tegenvallen. Spinazie bakken in olijfolie is een veelgebruikte manier om een vollere smaak te krijgen. Meestal wordt er aan de groene bladeren nog wat gesneden knoflook, wat zout en op het eind een beetje citroensap toegevoegd. Zorg er wel voor dat je de spinazie niet te gaar kookt, want dat kan een ongewenste bittere smaak geven.
Hoe maak je spinaziesoep dikker?
Je kunt spinaziesoep indikken met volle room of een plantaardig alternatief. Of je kunt voordat je de soep mixt gepureerde bonen of oud brood toevoegen om een romige textuur te krijgen. De klassieke manier om soep in te dikken is echter met behulp van een roux. Dit is bloem dat samen met boter of olie licht wordt gesauteerd. De roux kan tegen het einde van het koken worden toegevoegd om de soep in te dikken.
Blijft spinazie goed in soep?
Spinazie wordt slap tijdens het koken. Dat betekent niet dat hij bedorven is. Spinaziesoep is ongeveer vier tot vijf dagen houdbaar in een luchtdichte doos in de koelkast of tot twee maanden in de vriezer.
Kan ik soep maken met diepvriesspinazie in plaats van met verse?
Diepvriesspinazie is een uitstekend ingrediƫnt om soep mee te maken. Het is makkelijker te verwerken dan verse spinazie en verandert weinig aan de smaak van de soep.

Ingrediënten

Gehakte ingevroren spinazie, ontdooid
450 g
Gele ui
1
Knoflookteentje
1
Boter en koolzaadolie
2 el
Slagroom
500 ml
Water
100 ml
Groentebouillonblokjes
2
Geraspte nootmuskaat
2 snufje
Zwarte peper
2 snufje
Serveren met
Gekookte eieren
4
Brood
Harde kaas

Spinaziesoep: snel en gemakkelijk

Op zoek naar een snelle lunch of makkelijk diner waar jij en je gezin of vrienden het lekker warm van krijgen? Dan is spinaziesoep het antwoord. De bescheiden spinazie verdient zeker een plekje in je kookrepertoire.

Het geheim van romige spinaziesoep

In dit recept zorgt de volle room voor een fluweelzachte, smaakvolle spinaziesoep. Een andere manier om soep in te dikken is gepureerde cannellinibonen of stukjes oudbakken wit brood toe te voegen terwijl de soep staat te sudderen. Door de soep voorzichtig te pureren krijgt hij ook een romigere textuur. Of je kunt tegen het einde van het koken een roux toevoegen. Roux bestaat uit gelijke delen vet (boter of olie) en bloem die op matig vuur worden opgewarmd in een pan tot het mengsel licht gebruind is en een koekjesachtig aroma heeft. De afgekoelde roux wordt dan aan het einde van het sudderen aan de soep toegevoegd.

De makkelijkste vegetarische spinazieroomsoep

Met dit recept kun je ook snel en makkelijk een romige spinaziesoep maken. Je kunt het eenvoudig aanpassen om heerlijke spinazieroomsoep te bereiden. Door de afgewerkte soep te pureren, krijg je een homogene, romige versie van hetzelfde gerecht dat je bij je volgende etentje als voorgerecht kunt serveren.

Werk af met croutons

Niets tilt een eenvoudige soep naar een hoger niveau als croutons. Ze zorgen voor een knapperige, geroosterde textuur die na verloop van tijd met de soep versmelt. Ook al zien ze er elegant uit, croutons zijn erg eenvoudig te maken. Neem gewoon stukjes oudbakken wit brood, besprenkel ze met olie, strooi er wat zout op en rooster ze in de oven of in een pan tot ze knapperig en goudbruin zijn. Werk vervolgens elke kom soep met een flinke handvol croutons af voor je ze serveert.

Serveersuggesties

Naast croutons kun je een kom romige spinaziesoep ook garneren met een doormidden gesneden gekookt ei. Een beboterde dikke snee knapperig brood belegd met je favoriete kaas past er natuurlijk ook perfect bij. Je kunt ook knoflookbroodjes of kaastosti's in de oven maken en bij de soep serveren als ultiem comfortfood.