Als je de hartigheid van het gerecht wilt verhogen, is het een truc om korsten parmezaans toe te voegen terwijl het suddert. Dit voegt wat meer zoutheid toe aan de saus en brengt de umami-ondertonen naar voren. Vergeet niet om de korsten samen met de laurierbladeren te verwijderen om te voorkomen dat je erin bijt tijdens het eten.
Een schepje suiker of een beetje honing compenseert de zuurgraad van de tomaten en wijn als je het gevoel hebt dat je bolognese te zuur is geworden. Hoewel het misschien tegen je intuïtie ingaat om zoete ingrediënten toe te voegen aan een hartig dinergerecht, is het een prachtige kooktip om de smaken in balans te brengen.
De beste manier om deze smaakvolle saus op basis van vlees te eten, is met een soort pasta die er zoveel mogelijk van vasthoudt en al zijn heerlijkheid opneemt. Om deze reden raden we aan om verse pasta zoals spaghetti, fettuccine of tagliatelle te gebruiken.
Met een eenvoudig recept voor spaghetti bolognese als het onze is het helemaal zelf maken van het klassieke Italiaanse gerecht eenvoudig. Lees voor meer informatie over het populaire pastagerecht onze antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.
vezels | 14 gram vezels |
eiwit | 760,9 gram eiwit |
koolhydraten | 728,8 gram koolhydraten |
vet | 434,8 gram vet |
Pancetta (Italiaans, gezouten buikspek), in dunne plakjes gesneden
|
100 g |
---|---|
Olijfolie
|
1 el |
Ui (ca. 75 g), fijngehakt
|
1 |
Wortel (ca. 75 g), in zeer kleine stukjes gesneden
|
1 |
Selderijstengels (ca. 50 g), in zeer kleine stukjes gesneden
|
2 |
Gehakt (ongeveer 12% vet)
|
400 g |
Droge rode wijn of witte wijn
|
100 ml |
Runderbouillon
|
300 ml |
Geconcentreerde tomatenpuree
|
100 ml |
Laurierblaadjes
|
2 takjes |
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
|
Arla Biologische Halfvolle melk
|
100 ml |
Verse kruiden
|
---|
Verse pasta bijvoorbeeld spaghetti of fettuccine
|
500 g |
---|---|
Vers geraspt parmezaan
|
100 g |
De perfecte spaghetti bolognese heeft heerlijk uitgebalanceerde, complexe smaken. Het is een gerecht dat de betekenis duidelijk maakt van het gezegde 'het geheel is groter dan de som der delen'. Het is de combinatie van prachtige ingrediënten zoals tomatenpuree, wortelen, ui, selderij, wijn, pancetta en rundvlees die deze Italiaanse favoriet zo lekker maken.
Het is geweldig voor zowat elke gelegenheid, variërend van diners, date-avonden en familiebijeenkomsten, en omdat het alleen maar lekkerder wordt als je het laat sudderen, kun je het overdag maken wanneer het je uitkomt zonder dat je het op een specifiek tijdstip hoeft te bereiden; Laat het gewoon pruttelen totdat je klaar bent om ervan te gaan genieten. Het kan ook goed worden ingevroren, dus je kunt net zo goed een grote partij maken en wat bewaren voor een regenachtige dag. Op zoek naar meer heerlijke pastadiners? Bekijk onze recepten voor cacio e pepe, spaghetti carbonara of klassieke lasagne om meer Italiaanse favorieten te ontdekken.
Een traditionele spaghetti bolognese met wortelen, ui en selderij, een combinatie die bekend staat als sofrito, zit boordevol smaak. Een smaakvolle, langzaam gestoofde saus heeft tijd nodig om te verdiepen. Laat je bolognesesaus minstens 1 uur garen. Als je echter voldoende tijd hebt, zal het gedurende 2-3 uur of zelfs 4-6 uur laten pruttelen alleen maar alle nuances en facetten van het smaakprofiel meer uitgesproken maken.
Het gehakt, de pancetta en de kaas zorgen voor heerlijke hartige smaken die worden aangevuld en uitgebalanceerd door de zoetheid die in de groenten naar voren wordt gebracht terwijl ze sudderen. De bitterheid en zuurgraad van de tomatenpuree en wijn snijden door de rijkdom van de bouillon en de saus op basis van melk en zorgen voor een goed afgeronde eetervaring.
Maak een decadente, fancy spaghetti bolognese met rode wijn om een zuurtje toe te voegen en zorg voor sappig en mals gehakt. Je kunt er ook voor kiezen om witte wijn te gebruiken; het werkt net zo goed en het is ook wat ooit traditioneel werd gebruikt voor Italiaanse spaghetti bolognese. Het gebruik van wijn helpt de verschillende ingrediënten hun smaken vrij te geven, maar zorgt er op geen enkele manier voor dat het naar alcohol smaakt.
Over het algemeen voegen droge wijnen de meeste diepte toe. Daarom raden we aan om te kiezen voor gedurfde rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône en Zinfandel of frisse witte wijnen zoals Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Vermijd producten die als 'kookwijn' worden verkocht, omdat deze meestal een grote hoeveelheid toegevoegd zout bevatten die het gerecht kunnen gaan overheersen. Een laatste tip is om een wijn te gebruiken die je graag drinkt, omdat dit je een perfecte wijncombinatie geeft om van te genieten bij je decadente maaltijd, waardoor de smaken van de saus prachtig worden geaccentueerd. Als je graag met wijn kookt, raden we je ten zeerste aan om ook ons recept voor coq au vin eens te proberen. We beloven dat deze Franse klassieker je niet zal tegenvallen.
De zoutheid die de Italiaanse pancetta en parmezaan toevoegen, maakt het gerecht echt af. Hun zoute smaak vermindert de eventuele aanhoudende bitterheid van de pittige tomaten en wijn en laat de aroma's van de andere ingrediënten doorkomen, zodat je echt kunt genieten van alle diepte die ze te bieden hebben.
Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, vraag je je misschien af of je de pancetta kunt vervangen door spek. Hoewel dit de spaghetti bolognese niet zal verpesten, raden we het niet aan als je trouw wilt blijven aan de traditionele Italiaanse smaken. Hoewel pancetta en spek worden gemaakt van hetzelfde stuk vlees, het buikspek, brengen ze niet dezelfde smaken in het gerecht aangezien de eerste is gezouten en de laatste wordt gerookt. Het gebruik van spek in plaats van pancetta in spaghetti bolognese zal als zodanig een rokerigheid toevoegen die niet zo goed past bij het algehele smaakprofiel als de mildere pancetta.
Als je van een beetje pit houdt, wil je misschien een pittige spaghetti bolognese proberen met verse chilipeper en scherpe knoflook. Je kunt ook gedroogd chilipoeder of rokerige cayennepeper proberen als je het smaakprofiel grondiger wilt wijzigen of rozemarijn of tijm wilt toevoegen voor diepte en aardsheid.
Een spaghetti bolognese met champignons is misschien ook iets voor jou als je meer umami wilt. Het maken van een klassieke spaghetti bolognese met paddestoelen zoals champignons of portobello geeft de saus meer body en een taaiere textuur.