Vergeet niet om de houten spiesjes ongeveer 20 minuten in water te laten weken. Op die manier voorkom je dat het hout verbrandt terwijl het op de barbecue ligt. Gebruik indien mogelijk wat dikkere spiesjes, die steviger zijn en minder makkelijk breken. Als alternatief kun je ook voor metalen spiesen kiezen.
Laat wat ruimte over tussen de stukjes vlees, zodat ook de zijkanten gelijkmatig worden geroosterd. Zorg er ook voor dat de stukjes ongeveer even groot zijn. Op die manier zijn ze op hetzelfde moment gaar. Laat de spiesjes niet te lang op de barbecue liggen om te vermijden dat ze uitdrogen.
Gebruik ons recept voor authentieke souvlaki om een heerlijke maaltijd te maken met de intense smaken van knoflook, citroensap en oregano. Lees hieronder alles wat je moet weten om zelf deze populaire Griekse klassieker te bereiden.
Lamsvlees
|
600 g |
---|---|
Gesmolten boter
|
3 el |
Fijn geraspte citroenschil (onbespoten)
|
1 el |
Knoflookteentje geperst
|
1 |
Vers oreganoblad
|
1 tl |
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
|
Houten bamboespiesen, medium
|
10 |
Tomaten gehalveerd
|
500 g |
Souvlaki is het Griekse antwoord op de kebab uit het Midden-Oosten. Met een lekkere marinade zijn deze geroosterde spiesjes een populaire snelle hap in Griekenland. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Griekenland te reizen om deze sappige lekkernij te proeven. Met ons eenvoudige recept kun je er thuis van genieten samen met vrienden en familie. Wij serveren onze spiesjes met geroosterde tomaten voor een lekker licht contrast met de intense gemarineerde smaak van het vlees. Steek dus snel die barbecue aan en ga aan de slag!
De marinade is wat dit gerecht zo verrukkelijk maakt. Met gesmolten boter, citroenrasp, knoflook, oreganoblaadjes en peper en zout biedt deze marinade de perfecte combinatie van Griekse smaken. De heerlijke smaakmaker mengen we met blokjes lams- of varkensvlees, zodat elk stukje vlees alle heerlijke aroma's van de marinade kan opnemen. Zo krijgt het malse vlees een lekker intense smaak met een vleugje citrus dat je smaakpapillen zal prikkelen. Ontdek andere Grieks geïnspireerde recepten, zoals klassieke Griekse salade met tomaat, komkommer en zwarte olijven, warm en zacht zelfgemaakt pitabrood of gezoete ijskoude frappé als dessert.
In de meeste regio's van Griekenland worden de spiesjes traditioneel gemaakt met varkensvlees, hoewel ook kip, lams- en rundvlees ondertussen behoorlijk populair zijn in verschillende streken. Maar welk vlees je ook gebruikt, het wordt altijd gecombineerd met een aromatische marinade voordat de spiesjes op de grill belanden. Kies dus gewoon wat je zelf het liefste lust. Probeer
verschillende soorten en combinaties om je favoriete versie te ontdekken. Maar houd er rekening mee dat de bereidingstijd kan variëren afhankelijk van het gebruikte vlees.
Traditionele souvlaki wordt gemaakt met varkensvlees op spiesjes. Doordat varkensvlees de aroma's van de specerijen en kruiden in de marinade bijzonder goed opneemt, zijn de souvlaki's heerlijk sappig en zitten ze boordevol smaak. In veel recepten voor varkenssouvlaki wordt varkenshaas of varkensnek gebruikt, hoewel dat laatste stuk wat taaier is dan varkenshaas. De marinade voor varkenssouvlaki bezorgt het vlees een onweerstaanbaar zacht, gekarameliseerd laagje dat smelt in je mond.
Als je lamssouvlaki wilt maken, raden we je aan om lamsschouder of lamsbout te gebruiken: vlees dat zacht is en een beetje vet bevat. Meng het lamsvlees met de citroen- en knoflookmarinade en rijg het aan de houten spiesjes. Geniet van het perfect geroosterde vlees in een heerlijk gekarameliseerd en licht krokant jasje. Dat wordt smullen! Dit gerecht wordt ongetwijfeld een van je favorieten.
Voeg een persoonlijk accent toe en experimenteer met de marinade. Gebruik ons basismarinaderecept en voeg er munt aan toe en eventueel 1-2 eetlepels witte- of rodewijnazijn. Je kunt ook 1-2 lepels honing toevoegen om de zurigheid van het citroensap en de azijn in balans te brengen en na het roosteren een nog intenser gekarameliseerd laagje te krijgen.
Heb je wat meer tijd? Laat het gemarineerde vlees dan een paar uur of een nacht in de koelkast staan. Op die manier zullen de aroma's het vlees nog meer smaak geven. Voor een verfrissende smaak met wat pit kun je verse peterselie en wat chilivlokken aan het mengsel toevoegen. Of wissel de vleesblokjes op de spiesjes af met kleine uitjes.