Sinaasappelcake

Met zijn delicate vulling van truffels met sinaasappelsmaak op donkere en lichte chocolade is deze smeuïge sinaasappelcake een heerlijk dessert. Serveer hem met licht opgeklopte room. Dit recept is van de hand van Roy Fares, die in 2010 werd uitgeroepen tot Zweedse patissier van het jaar.
Ingrediënten
Sinaasappelcake
Algemeen bloem
|
300 g |
---|---|
Bakpoeder
|
1 tl |
Zout
|
1 tl |
Boter, ongezouten en op kamertemperatuur
|
175 g |
Bruine suiker
|
270 g |
Eieren, kamertemperatuur
|
4 |
Sinaasappel (onbehandeld), fijn geraspte schil
|
1 |
Geperst sinaasappelsap
|
125 ml |
Sinaasappeltruffel
Melkchocolade
|
150 g |
---|---|
Gehakte pure chocolade
|
75 g |
Bruine suiker
|
5 el |
Gepasteuriseerde eierdooiers
|
2 |
Slagroom
|
50 ml |
Geconcentreerd sinaasappelsap
|
50 ml |
Ongezouten boter
|
25 g |
Bereidingswijze
Sinaasappelcake
Sinaasappeltruffels
Sinaasappelcake
Hoe kan ik de sinaasappelsmaak nog versterken?
Voeg meer intens naar sinaasappel smakende ingrediënten toe, zoals sinaasappelrasp (probeer de gevriesdroogde variant voor een nog vollere smaak), puur sinaasappelextract of sinaasappelolie. Je kunt de cake ook serveren met een verfrissende salade van sinaasappelpartjes en wat verse citroenmelisse.
Hoe raak je af van bitterheid in sinaasappelcake?
De belangrijkste boosdoener is hier meestal te veel bakpoeder, dus zorg ervoor dat je het recept nauwkeurig volgt. Als je je vergissing vóór het bakken opmerkt, heb je twee opties: het recept aanpassen aan de hoeveelheid bakpoeder of een neutraliserend zuur toevoegen, zoals wijnsteen of citroensap.
Waarom is mijn sinaasappelcake droog?
Volg altijd het recept: gebruik de juiste ingrediënten, probeer geen dingen te vervangen, meng de ingrediënten precies zoals aangegeven, zet de oven niet hoger dan de aanbevolen temperatuur en houd je aan de baktijd (tenzij de cake natuurlijk te weinig gebakken is en een paar minuten extra nodig heeft).
Het heerlijk decadente resultaat van tegenpolen die elkaar aantrekken
Er wordt vaak gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken en je hoeft niet verder te kijken dan deze sinaasappelcake om te weten dat dat waar is. Door de friszure fruitigheid te combineren met de weelderige smaak van chocoladetruffels heeft elke hap een smaak die moeilijk te beschrijven en bijna onmogelijk te weerstaan is.
Een zachte sinaasappelcake vol pit
Sommige smaken lijken haast letterlijk voor elkaar gemaakt te zijn, en bij deze heerlijk luchtige cake is dat zeker het geval. Met zijn friszure smaak van sinaasappels en volle, fluweelzachte smaak van chocolade garanderen we je dat je van deze cake nooit genoeg zal krijgen.
Probeer dit recept voor sinaasappelcake wanneer je bakt voor Kerstmis of Pasen
Wanneer een vruchtencake of warm kruisbroodje gewoon niet volstaat, kies je met dit heerlijke dessert voor een nieuwe traditie. Deze lekkernij is onweerstaanbaar voor zelfs de meest kieskeurige fijnproevers, en de smaken ervan doen genoeg denken aan Kerstmis en Pasen om makkelijk de nieuwe favoriet voor de feestdagen te worden.
Sinaasappelcake met chocolade, een heerlijke combinatie
De combinatie van sinaasappel en chocolade is niet nieuw. De smaakcombinatie gaat terug tot 1927, toen de eerste Jaffa Cakes werden gebakken, en is de inspiratie geweest voor alles: van ijs en brownies tot chocoladerepen en feestelijke cocktails. Als de hoofdbestanddelen van een cake komen deze twee ingrediënten echter het allermeest tot hun recht.
