Sinaasappelcake

Sinaasappelcake

1 u
Met zijn delicate vulling van truffels met sinaasappelsmaak op donkere en lichte chocolade is deze smeuïge sinaasappelcake een heerlijk dessert. Serveer hem met licht opgeklopte room. Dit recept is van de hand van Roy Fares, die in 2010 werd uitgeroepen tot Zweedse patissier van het jaar.
https://www.arla.nl/recepten/sinaasappelcake/

Bereidingswijze

Sinaasappelcake
  • Zet de oven op 175 °C.
  • Vet een ronde ovenschaal met een diameter van 20-22 cm in en bebloem deze.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom.
  • Klop de boter en suiker luchtig. Klop er vervolgens één ei per keer door. Meng de droge ingrediënten en de geraspte sinaasappelschil door het beslag.
  • Roer er beetje bij beetje het sinaasappelsap door en meng goed.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig in de vorm en bak de cake 25-30 minuten in het onderste deel van de oven.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem wat afkoelen in de vorm. Keer de vorm om en laat de cake afkoelen.
Sinaasappeltruffels
  • Doe de chocolade in een kom. Meng de suiker en het eigeel in een andere kom.
  • Breng de room en het sinaasappelsap aan de kook en klop het al roerend door de eidooiers. Giet het mengsel terug in de steelpan.
  • Verwarm het mengsel al roerend tot het begint te pruttelen zonder te koken en giet het dan over de chocolade. Laat een paar minuten staan.
  • Voeg de boter toe en mix of klop tot een gladde massa. Laat afkoelen.
  • Giet het sinaasappelconcentraat over de cake en bestrooi met de sinaasappelrasp.
Eet smakelijk!

Sinaasappelcake

Hoe kan ik de sinaasappelsmaak nog versterken?
Voeg meer intens naar sinaasappel smakende ingrediënten toe, zoals sinaasappelrasp (probeer de gevriesdroogde variant voor een nog vollere smaak), puur sinaasappelextract of sinaasappelolie. Je kunt de cake ook serveren met een verfrissende salade van sinaasappelpartjes en wat verse citroenmelisse.
Hoe raak je af van bitterheid in sinaasappelcake?
De belangrijkste boosdoener is hier meestal te veel bakpoeder, dus zorg ervoor dat je het recept nauwkeurig volgt. Als je je vergissing vóór het bakken opmerkt, heb je twee opties: het recept aanpassen aan de hoeveelheid bakpoeder of een neutraliserend zuur toevoegen, zoals wijnsteen of citroensap.
Waarom is mijn sinaasappelcake droog?
Volg altijd het recept: gebruik de juiste ingrediënten, probeer geen dingen te vervangen, meng de ingrediënten precies zoals aangegeven, zet de oven niet hoger dan de aanbevolen temperatuur en houd je aan de baktijd (tenzij de cake natuurlijk te weinig gebakken is en een paar minuten extra nodig heeft).

Ingrediënten

Sinaasappelcake
Algemeen bloem
300 g
Bakpoeder
1 tl
Zout
1 tl
Boter, ongezouten en op kamertemperatuur
175 g
Bruine suiker
270 g
Eieren, kamertemperatuur
4
Sinaasappel (onbehandeld), fijn geraspte schil
1
Geperst sinaasappelsap
125 ml
Sinaasappeltruffel
Melkchocolade
150 g
Gehakte pure chocolade
75 g
Bruine suiker
5 el
Gepasteuriseerde eierdooiers
2
Slagroom
50 ml
Geconcentreerd sinaasappelsap
50 ml
Ongezouten boter
25 g

Het heerlijk decadente resultaat van tegenpolen die elkaar aantrekken

Er wordt vaak gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken en je hoeft niet verder te kijken dan deze sinaasappelcake om te weten dat dat waar is. Door de friszure fruitigheid te combineren met de weelderige smaak van chocoladetruffels heeft elke hap een smaak die moeilijk te beschrijven en bijna onmogelijk te weerstaan is.

Een zachte sinaasappelcake vol pit

Sommige smaken lijken haast letterlijk voor elkaar gemaakt te zijn, en bij deze heerlijk luchtige cake is dat zeker het geval. Met zijn friszure smaak van sinaasappels en volle, fluweelzachte smaak van chocolade garanderen we je dat je van deze cake nooit genoeg zal krijgen.

Probeer dit recept voor sinaasappelcake wanneer je bakt voor Kerstmis of Pasen

Wanneer een vruchtencake of warm kruisbroodje gewoon niet volstaat, kies je met dit heerlijke dessert voor een nieuwe traditie. Deze lekkernij is onweerstaanbaar voor zelfs de meest kieskeurige fijnproevers, en de smaken ervan doen genoeg denken aan Kerstmis en Pasen om makkelijk de nieuwe favoriet voor de feestdagen te worden.

Sinaasappelcake met chocolade, een heerlijke combinatie

De combinatie van sinaasappel en chocolade is niet nieuw. De smaakcombinatie gaat terug tot 1927, toen de eerste Jaffa Cakes werden gebakken, en is de inspiratie geweest voor alles: van ijs en brownies tot chocoladerepen en feestelijke cocktails. Als de hoofdbestanddelen van een cake komen deze twee ingrediënten echter het allermeest tot hun recht.