Simnelcake

Simnelcake

1 u
Met een onweerstaanbare smaak en diepe wortels in de traditie, is onze paassimnelcake een must-try dit seizoen. Met zijn rijke laag marsepein en feestelijke paaseieren bovenop, is het perfect voor paasvieringen, waarbij de zoetheid van marsepein wordt gecombineerd met de frisse zuurheid van sinaasappel, rozijnen en cranberry's, wat zorgt voor een gebalanceerde en feestelijke cake.
https://www.arla.nl/recepten/simnelcake/

Bereidingswijze

Cake
  • Verwarm de oven voor op 150°C (conventionele oven).
  • Klop de boter, suiker, bloem, eieren, kaneel, zout en sinaasappelrasp.
  • Spatel de rozijnen/cranberry's en sinaasappelschil erdoorheen.
  • Rol de marsepein uit tussen twee stukken bakpapier.
  • Snijd of steek een cirkel uit met een diameter van 18 cm.
  • Vet een hoge springvorm (18 cm in diameter) in en giet de helft van het beslag erin.
  • Leg de marsepeincirkel op het beslag en giet het resterende beslag eroverheen.
  • Bak de cake ongeveer 2 uur tot deze goudkleurig en gaar is. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat de cake volledig afkoelen en verwijder hem dan uit de vorm.
Topping
  • Smeer een dunne laag abrikozenjam op de bovenkant van de cake.
  • Rol de marsepein uit tussen twee stukken bakpapier en snijd een cirkel uit (18 cm in diameter).
  • Plaats het marsepeindeksel op de abrikozenjam.
  • Plaats de cake op een serveerschaal en leg de paaseieren rond de rand van het marsepeindeksel. Druk de eieren zachtjes in het marsepeindeksel.
Eet smakelijk!
Tips

Dit type cake vereist een lange, langzame baktijd. Om te voorkomen dat de bovenkant te bruin wordt, moet je deze misschien halverwege het bakken losjes bedekken met folie. Vanwege zijn dichte aard, gebruik een prikker of cakentester die in het midden van de cake wordt gestoken om te controleren op gaarheid. Als het er schoon uitkomt, is de cake volledig gebakken.

Tips

Simnelcake is een uitstekende keuze om van tevoren te maken, aangezien de smaken zich verdiepen en rijpen na verloop van tijd. Je kunt het 2-4 weken voor Pasen maken om de smaken en textuur te laten ontwikkelen, wat je ook in staat stelt om je paasvoorbereidingen te spreiden. Als je weinig tijd hebt, zal zelfs het maken van de cake 1 week van tevoren nog steeds ten goede komen aan de algehele smaak en textuur. Voeg echter eventuele verse decoraties pas toe vlak voor het serveren.

Vragen over simnelcake

Wil je meer weten over deze traditionele paascake? Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over simnelcake, zodat je alles weet voordat je begint met bakken.

Wat is een simnelcake?
Simnelcake is een traditionele cake uit het VK en Ierland, bekend om zijn mix van gedroogde vruchten en lagen marsepein binnenin en bovenop. Het is versierd met 11 marsepeinballetjes die de apostelen vertegenwoordigen, met uitzondering van Judas. Hoewel het oorspronkelijk werd gemaakt voor de middelste zondag van de vastentijd, wordt het vandaag de dag nauw geassocieerd met paas tradities in bredere zin. Het is heerlijk zoet en gekruid van gedroogde vruchten, marsepein, warme specerijen en citruszest.
Hoe lang blijft simnelcake goed?
Simnelcake kan tot twee weken goed blijven als deze op de juiste manier wordt bewaard in een luchtdichte bak op kamertemperatuur. Bewaar het op een koele, droge plaats. Overweeg om de cake 2-4 weken van tevoren te maken om de specerijen en vruchten te laten versmelten. Voeg marsepein en decoraties een paar dagen voor het serveren toe om de versheid te behouden.
Kun je simnelcake invriezen?
Ja, je kunt simnelcake invriezen. Wikkel het strak in huishoudfolie en folie en vries het in voor maximaal drie maanden. Ontdooi het op kamertemperatuur gedurende enkele uren of een nacht voor het serveren. Het is het beste om de cake zonder het marsepeindeksel en de balletjes in te vriezen en deze en eventuele extra decoraties toe te voegen na het ontdooien.
Hoe decoreer je simnelcake?
Na het bakken en afkoelen, bestrijk je de bovenkant met abrikozenjam en bedek je deze met een uitgerolde laag marsepein. Plaats 11 of 12 paaseieren of marsepeinballetjes bovenop. Je kunt de marsepein roosteren met een keukenbrander om het een gouden uiterlijk te geven. Je kunt ook decoreren met eetbare bloemen of een bestuiving van poedersuiker.
Hoeveel balletjes leg je op een simnelcake?
Traditioneel zijn er 11 marsepeinballetjes bovenop. Ze vertegenwoordigen de apostelen, met uitzondering van Judas. Sommige varianten bevatten een 12e marsepeinballetje om Jezus Christus te vertegenwoordigen.
Wanneer eet je simnelcake?
Simnelcake wordt traditioneel gegeten op de dagen rond Pasen. Het werd oorspronkelijk gemaakt voor de middelste zondag van de vastentijd, die halverwege de vastentijd ligt, maar het is meer specifiek geassocieerd met paaszondag zelf en de omliggende vieringen.

Ingrediënten

Cake
Zachte boter of smeerbaar
180 g
Suiker
180 g
Tarwemeel
180 g
Eieren
3
Kaneelpoeder
1 tl
Zout
½ tl
Sinaasappel (onbespoten), fijn geraspte schil
1
Rozijnen en/of cranberry's
175 g
Gekonfijte sinaasappelschillen in kleine stukjes
100 g
Marsepein
150 g
Topping
Abrikozen jam
100 ml
Marsepein
150 g
Paas eieren
11

Vier Pasen met een traditionele simnelcake

Pasen is een tijd voor tradities, dus waarom zou je niet alles uit de kast halen? Deze simnelcake gaat ver terug en is de essentie van Pasen met zijn traditionele decoraties en frisse, fruitige lentearoma's. Maak dit voor je paasvieringen en maak indruk op je gasten met een vochtige en smaakvolle cake die diep geworteld is in de geschiedenis van Pasen. Van boven naar beneden zit het vol smaken van zoete, nootachtige marsepein, zuurzoete abrikozenjam en diverse gedroogde, verse en gekonfijte vruchten en bessen.

Een vochtige paascake met sinaasappelsmaak

De simnelcake voor Pasen valt op door zijn levendige sinaasappelsmaak, verkregen door fijn geraspte schil en gekonfijte schil. Deze geven de cake een verfrissend citrusaroma en smaak. Rozijnen en/of cranberry's vullen de sinaasappeltonen aan, met uitbarstingen van zoetheid en zuurheid die de vochtigheid en complexiteit van de cake versterken. Dit creëert een rijk, fruitig profiel, waardoor elke plak onweerstaanbaar vochtig is en doordrenkt met een subtiele, maar duidelijke sinaasappelessentie.

Een laag marsepein in het midden

Een laag marsepein is in het fruitige cakebeslag gebakken. Het verrijkt de cake met een vochtige, amandelgeflavourde zoetheid die elke plak doordringt, waardoor het algehele smaakprofiel wordt versterkt met zijn rijke, nootachtige essentie. De marsepeinlaag introduceert een zachte, licht kauwbare tegenstelling tot de dichte, met fruit beladen cake. De laag versmelt met de andere ingrediënten tijdens het bakken, waardoor de amandelsmaak subtiel in de cake infuseert, de zoetheid van de vruchten en de diepte van de specerijen in balans brengt.

Afgerond met abrikozenjam en een marsepeindeksel

De cake heeft een afwerkende zoete en fruitige smaak om het gedroogde fruit en de gebakken marsepeinlaag te complementeren. De jam verhoogt de vochtigheid van de cake en introduceert een subtiele, fruitige zoetheid om de rijkdom van de marsepein en de dichte, gekruide fruitcake eronder in balans te brengen. Het marsepeindeksel introduceert een rijke amandelzoetheid en een luxueuze textuur, waardoor de complexe smaken van de gekruide fruitcake en de zuurheid van de abrikozenjam in evenwicht zijn. En natuurlijk creëert het de laag waarop de klassieke paaseieren of marsepeinballetjes komen te liggen.

Een symbolische decoratie – de geschiedenis van simnelcake

Simnelcake is een traditionele fruitcake die gewoonlijk wordt gegeten tijdens Pasen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De lange geschiedenis van simnelcake gaat terug tot de middeleeuwen en staat bekend om zijn lagen marsepein en marsepeinballetjes bovenop. Traditioneel zijn er 11 balletjes die de apostelen vertegenwoordigen, met uitzondering van Judas omdat hij Jezus verraadde. Sommige varianten bevatten een 12e balletje om Jezus Christus te vertegenwoordigen, afhankelijk van de culturele of familietraditie.

De 11 paaseieren in dit recept zijn de finishing touch van de fruitcake. Ze zijn een centraal onderdeel van de symboliek van de cake en dragen ook bij aan het uiterlijk. Je kunt chocolade paaseieren gebruiken of balletjes van marsepein vormen, afhankelijk van je voorkeuren.

Maak een persoonlijke simnelcake voor Pasen

Voor een rijkere smaak kun je overwegen om het gedroogde fruit een nacht in sinaasappelsap of een scheutje brandewijn te weken. Dit zal het fruit laten opzwellen en vocht toevoegen aan de cake. Als je een decoratieve, geroosterde afwerking op de marsepein wilt, gebruik dan een keukenbrander om de marsepein lichtjes te bruinen. Let goed op om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig bruin wordt zonder te verbranden. Het lichte roosteren versterkt de nootachtige amandelsmaak, waardoor diepte en een vleugje karamelisatie wordt toegevoegd.

Het traditionele recept vraagt om kaneel, maar voel je vrij om te experimenteren met andere specerijen zoals nootmuskaat, gemengde kruiden of piment om diepte en warmte aan het smaakprofiel toe te voegen.

Als je andere recepten voor paascakes wilt proberen, bekijk dan deze voor een paashaascake of deze voor een Zwitserse worteltaart, ook bekend als Rüblitorte.