Je kunt shakshukasaus gemakkelijk wat dikker maken door de verse tomaten na het in blokjes snijden te laten uitlekken of door een verdikkingsmiddel toe te voegen aan de saus. Voor dat laatste kunt je bloem, maïzena met koud water, een losgeklopt ei of roomkaas gebruiken, of een beurre manié maken van gelijke delen zachte boter en bloem. Roer goed en geef het verdikkingsmiddel van je keuze een paar minuten om zijn werk te doen. De laatste drie opties maken de tomatensaus echt rijker en smaakvoller. Roomkaas en losgeklopt ei zorgen voor de meest vullende, verrijkte saus. Dat is mooi als je je familie een suhoormaaltijd wilt serveren waarvan ze urenlang vol en verzadigd zijn.
Met ons snelle en makkelijke recept voor shakshuka in je repertoire is het maken van een vroeg ochtendontbijt tijdens de ramadan heerlijk eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over dit gerecht.
Roomkaas
|
6 tl |
---|---|
Ui (middelgroot)
|
1 |
Knoflook
|
2 teentjes |
Groene paprika's
|
150 g |
Tomaten, in blokjes
|
200 g |
Tomatenpuree
|
1 tl |
Komijnpoeder
|
1 tl |
Paprikapoeder
|
1 tl |
Chilivlokken
|
1 tl |
Zout en peper naar smaak
|
|
Eieren
|
5 |
Franse baguettes om te serveren
|
|
---|---|
Verse koriander en plakjes groene chilipeper voor de garnering
|
Hoewel het oorspronkelijk uit de Maghreb komt, het meest noordwestelijke deel van de Arabisch sprekende wereld, is romige shakshuka met kaas populair in veel verschillende landen en keukens. Tegenover de rode tomatensaus en de groene garnering steken de witte eieren en de roomkaas prachtig af. Beide verrijken het gerecht en maken het romig en vullend. Bovendien heeft deze zachte, romige kaas een milde maar rijke smaak die de pittige shakshuka-saus in evenwicht brengt en verzacht, zodat iedereen ervan kan genieten.
Geen authentiek recept voor shakshuka is compleet zonder een heerlijke tomatensaus om de eieren in te pocheren. Deze saus, die wordt gemaakt met ui, knoflook, groene pepers en verse tomaten en een beetje intense tomatenpuree, heeft een levendige rode kleur, een enigszins grove textuur met een beetje bite en een perfect uitgebalanceerde zoet-frisse smaak met een vleugje bitterheid.
Om hem smaakvol en perfect gekruid te maken, wordt de saus gekruid met komijn, paprika en chilivlokken. Deze shakshukakruiden zorgen voor warmte en diepte en geven de smakelijke saus zijn kenmerkende pittige en licht rokerige smaak.
Hoewel het op elk moment van de dag lekker is, is dit gerecht een perfecte suhoormaaltijd. Met zijn rijke groentesaus, prachtig gepocheerde eieren en rijke roomkaas is het behoorlijk vullend. Geserveerd met knapperig stokbrood en roomkaas houdt een shakshuka voor het ontbijt je urenlang vol. En omdat het bereiden niet lang duurt, is het gerecht zeer geschikt voor de vroege ochtenduren voor een vastendag.
Als je op zoek bent naar meer heerlijke en vullende suhoor-ideeën, raden wij je aan onze recepten voor luchtige pannenkoeken met labneh, parathasandwich en omelet met champignons en kaas te bekijken.
Hoewel het zo al lekker is, kun je shakshuka ook prima met vlees maken. Een populaire optie is een shakshuka met lamsgehakt in de saus. Bij een smaakvolle, wildachtige vleessoort als lamsvlees kan een beetje extra zoetigheid ook lekker zijn. Als dit je aanspreekt, kun je een paar in stukjes gesneden wortelen aan de tomatensaus toevoegen.
Als je 's ochtends liever wat milder smakend vlees hebt, is een shakshuka met kip misschien iets voor jou. Je kunt kipgehakt rechtstreeks in de saus doen of de laatste paar minuten van het koken gekookte stukjes kipfilet of gegrilde kip meeverwarmen in de saus.
Shakshuka met rundvlees is ook een lekker ontbijt. Rijk, hartig rundergehakt verdikt en verrijkt de goed gekruide saus van ons originele shakshukarecept aanzienlijk. Een zoute toevoeging zoals verkruimelde feta werkt ook uitstekend.