Het uit de vorm halen van bevroren desserts kan soms wat lastig zijn. Als je je dessert uit de vorm wilt halen, kunt je de vorm snel in warm water dompelen. Met een mes langs de rand van de vorm gaan is ook een goede truc. Stort de semifreddo van sinaasappel en pure chocolade op een snijplank, leg de schotel erop en draai beide om het ijsdessert op de schotel te krijgen – zo ligt het Italiaanse dessert met de goede kant naar boven en is het klaar om te worden gegarneerd met chocoladeschilfers en verse citroenmelisseblaadjes.
Met ons recept voor semifreddo is het maken van een indrukwekkend en verleidelijk diepvriesdessert met veel verschillende smaken en texturen heel eenvoudig. Kom meer te weten over het dessert door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de Italiaanse klassieker.
Suiker
|
150 g |
---|---|
Gepasteuriseerde eierdooiers
|
4 |
Kwark 0,3%
|
500 g |
Gepasteuriseerde eiwitten
|
3 |
Volvette room
|
250 ml |
Fijngeraspte sinaasappelschil (biologisch)
|
2 el |
Grof gehakte pure chocolade, 70% (ongeveer 70% cacao)
|
75 g |
Grof gehakte amandelen macarons
|
100 g |
Meringue in grote stukken, bijvoorbeeld meringuezoenen
|
50 g |
Grof gehakte pure chocolade, 70%
|
|
---|---|
Vers citroenmelisseblad
|
De naam van dit Italiaanse dessert betekent "half bevroren" of "half koud" en het behoort tot dezelfde categorie ijs als de luchtige Franse parfait. Onze semifreddo op basis van eiwitten heeft de textuur van een bevroren mousse, maar is nog lichter, en het is gewoon heerlijk om te genieten van dit zachte, romige bevroren dessert met chocolade en sinaasappel.
Als je op zoek bent naar meer heerlijke dessertrecepten, raden wij je aan eens te kijken naar het klassieke Italiaanse dessert panna cotta, ons met gember gekruide appelmoesdessert met citroenroom, en ons delicate meringuedessert, pavlova, met verse bessen.
Hoewel de Italiaanse klassieker op talloze manieren op smaak kan worden gebracht, kun je niet misgaan met een klassieke combinatie als sinaasappel en chocolade. De citrusachtige, wrange smaak van de sinaasappelschil vult de milde smaak van het kwarkijs en de intense, bitterzoete smaak van de pure chocolade bijzonder goed aan. Ons semifreddo-dessert met chocolade en sinaasappel doet deze iconische combinatie prachtig eer aan en behoudt de heerlijke textuur die kenmerkend is voor dit Italiaanse diepvriesdessert.
Kwark in een dessertrecept zorgt voor een zachte, romige textuur en een fluweelzacht mondgevoel. Het zuivelproduct heeft een zeer zachte, bescheiden smaak, maar geeft een heerlijke frisheid aan de rijke ijsbasis van eierdooiers en room. Het resultaat is een overvloedig, maar niet zwaar bevroren dessert dat smelt op je tong en barst van de sinaasappelschil en pure chocolade.
Een dessert is perfect als het zowel zachte als knapperige elementen heeft, en deze semifreddo heeft het allemaal. Knapperige stukjes meringue en amandelmacarons zijn een heerlijke toevoeging aan dit zachte en romige dessert. Hoewel ze er bovenop decoratief uitzien, voegen ze ook een verrassend knapperig element toe dat in heerlijke laagjes in het dessert verborgen zit en de fluweelachtige textuur op een heerlijke manier breekt.
Experimenteren met semifreddo-recepten is leuk, want het ijsdessert kan op allerlei manieren op smaak worden gebracht. Je kunt ons recept voor semifreddo dan ook naar eigen hand zetten met je favoriete chocolade en fruit. Voeg eens citroenschil toe aan het sinaasappelmengsel en verschillende soorten chocolade aan het chocolademengsel. Je kunt ook gevriesdroogde frambozen of aardbeien toevoegen, hetzij in de macaron- en meringuelaag, hetzij in het chocolade- of sinaasappelmengsel.
Je kunt de knapperige elementen ook mengen door biscuitjes, koekjes en noten te gebruiken naast of in plaats van de macarons en meringue. Zo kun je zelfs een seizoensgebonden versie van het klassieke Italiaanse gerecht maken door feestdagenfavorieten zoals speculaasjes, sinaasappelschil, gehakte amandelen en muntchocolade te combineren.