Scones

Scones

45 min.
Scones zijn een echte Britse klassieker! Ze zijn snel en makkelijk te bereiden, en omdat ze met bakpoeder worden gemaakt, hoef je niet te wachten tot ze rijzen! Serveer ze als ontbijt of ’s middags bij een kopje thee met jam, clotted cream of lemon curd, of smeer er je favoriete spread op.
https://www.arla.nl/recepten/scones/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in een kom.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel in het bloemmengsel – het moet wat lijken op geraspte kaas.
  • Voeg melk toe en meng het deeg losjes met je handen. Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol het voorzichtig uit tot het het grootste deel van het bakpapier bedekt.
  • Vouw ⅓ van het deeg naar binnen toe door aan een kant het bakpapier op te tillen. Vouw dan het laatste ⅓ deel naar binnen zodat het deeg in 3 lagen ligt. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol het opnieuw uit zodat het ongeveer de helft van het bakpapier inneemt.
  • Snijd er ongeveer 16 scones uit (gebruik hiervoor een glas met een doorsnede van ongeveer 7 cm). Leg de 16 scones op een bakplaat. Bestrijk ze met ei en bak ze ongeveer 12-14 minuten in het midden van de oven tot ze er goudbruin uitzien. Laat ze afkoelen op een bakplaat.
Eet smakelijk!
Tips

Om de juiste bladerige en luchtige textuur te krijgen, moet je koude boter gebruiken en erop letten dat je het deeg niet te lang blijft mengen. Als je het sconedeeg te lang mengt, wordt het te vast, waardoor het een taaie textuur krijgt die lang niet zo lekker is om in te bijten. Meng het deeg voorzichtig met je handen en stop zodra het er glad uitziet.

Tips

Koude boter helpt ook om deze heerlijke, kruimelige consistentie te verkrijgen. Het is belangrijk om koude boter te gebruiken, omdat de boter anders al kan gaan smelten nog voor je de scones in de oven plaatst. Als dit gebeurt, zal de scone een stuk minder bladerig en veel vaster en droger zijn. Een truc om de boter makkelijk gelijkmatig door het deeg te mengen, is de boter te raspen in plaats van in stukjes te snijden, of de boter in blokjes te snijden en die voor gebruik ongeveer 10 minuten in de vriezer te leggen.

Vragen over scones

Met ons makkelijke sconerecept en onze tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat de scones de perfecte textuur en consistentie hebben, is het erg eenvoudig om dit heerlijke gebak te bereiden. Kom meer te weten over deze Britse klassieker door hieronder de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze heerlijke gebakjes, zoals hoe je ze het beste kunt bewaren of invriezen als je ze van tevoren wilt bereiden of ze gewoon niet allemaal in één keer kunt opeten.

Wat is een scone?
Een scone is een op tarwe gebaseerd gebak dat niet alleen erg populair is op de Britse eilanden, maar ook in grote delen van de rest van de wereld. Het is een klein broodje, meestal gezoet, en vaak bestreken met eiwit, room of melk om het zijn kenmerkende goudbruine, licht gekarameliseerde bovenkant te geven. Meestal worden scones gegeten met zoete jam en clotted cream, of met een scherper smakende, verfrissende lemon curd.
Hoe maak je scones?
Je kunt deze lekkernij snel en makkelijk maken. Bereid het sconedeeg door alle ingrediënten te mengen en het deeg tot een bal te vormen. Rol het uit en vouw het tweemaal dicht zodat je 3 lagen krijgt. Snijd de scones uit, bestrijk ze met eieren en bak ze goudbruin. Serveer ze warm uit de oven met bijvoorbeeld clotted cream, jam of lemon curd.
Hoe eet je een scone?
Scones worden traditioneel warm gegeten als ontbijt, tijdens de ‘cream tea’ of als tweede gang tijdens een traditionele ‘afternoon tea’ (na de kleine broodjes en vóór de zoetigheden) met clotted cream, jam en lemon curd. Kies voor je favoriete zoete of zure jam en eet ze met een warm kopje thee of bij het ontbijt met een kop hete koffie.
Hoe lang zijn scones houdbaar?
Een scone is het lekkerst als hij vers gebakken is. Ze blijven meestal 1-2 dagen houdbaar als ze correct worden bewaard: in een luchtdichte doos of een hersluitbaar zakje op een koele, donkere plaats. Als je scones langer bewaart, worden ze helaas droog en muf. Als je ze opnieuw opwarmt, kun je voorkomen dat ze uitdrogen door er met je vingers een beetje water op te sprenkelen voordat je ze in de oven plaatst.
Kun je sconedeeg invriezen?
Het is heel goed mogelijk om zowel het sconedeeg als de ongebakken, al gevormde scones in te vriezen. Zo kun je ze van tevoren bereiden en ze bakken wanneer het je uitkomt. Kies je voor de laatste optie, dan moet je de scones gescheiden houden met behulp van bak- of waspapier, zodat ze niet aan elkaar plakken. Ongebakken scones en sconedeeg zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer. Wanneer je de scones wilt bakken, laat je het rauwe deeg volledig ontdooien op kamertemperatuur voordat je ze vormt en in de oven zet. Dit kan enkele uren duren. Als je de scones al gevormd hebt, hoef je niet te wachten tot ze ontdooid zijn voordat je ze in de oven zet. Bak ze in dat geval gewoon minstens 2-3 minuten langer.
Kunnen scones worden ingevroren?
Gebakken scones kunnen goed worden ingevroren. Laat ze na het bakken afkoelen voordat je ze in een luchtdichte doos of hersluitbaar zakje doet. Zoals we hierboven al hebben vermeld, voorkom je dat de scones aan elkaar kleven door er bak- of waspapier tussen te leggen. Als je later de scones wilt opeten, laat ze dan ongeveer 1 uur op kamertemperatuur ontdooien voordat je ze gedurende 5-10 minuten opnieuw opwarmt in de oven op 150 °C (gewone oven). Gebakken scones zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Ingrediënten

Bloem
550 g
Suiker
75 g
Bakpoeder
2 el
Grof zout
1 tl
Koude boter
200 g
Arla Biologische Halfvolle melk
350 ml
Eieren voor bestrijken

Scones, een Britse klassieker

Mooie, goudbruine scones zijn misschien wel een van de eerste dingen waar mensen aan denken als je ze vraagt naar bakkersproducten van de Britse eilanden. Deze ontbijt- of middaglekkernij, gemaakt van basisproducten uit de voorraadkast, valt bij de meeste mensen erg in de smaak. Voor ons recept voor scones kun je zowel melk als karnemelk gebruiken. Een reden om voor die laatste optie te kiezen, is dat karnemelk een aangename zuurgraad toevoegt aan de anders vrij zoete scone. Welke melk je ook besluit te gebruiken, je krijgt scones met een heerlijke botersmaak die knapperig zijn aan de bovenkant en kruimelig aan de randen. Zin in een andere Britse klassieker? Dan is ons recept voor Eton mess wellicht iets voor jou. Of bekijk ons recept voor zelfgemaakte aardbeienjam of een wat zuurdere bramenjam. Die zijn echt helemaal Brits en heerlijk op je scones samen met wat clotted cream.

Heerlijk bij een traditionele ‘afternoon tea’

Bij een traditionele afternoon tea worden scones geserveerd als tweede gang na een selectie van kleine broodjes. De maaltijd eindigt altijd met gebak, maar niet voordat je een prachtig goudbruine scone doormidden snijdt en belegt met clotted cream en jam of lemon curd. Vul de milde, nootachtige smaak van de clotted cream aan met een fris smakende jam naar keuze, zoals aardbeien- of frambozenjam. Of als je de scherpe smaak van frambozenjam niet intens genoeg vindt, dan is lemon curd voor jou wellicht de juiste keuze.

Experimenteer met smaken

Als je het een traditionalist vraagt, bevat een sconerecept geen ingrediënten als fruit, bessen of kaas. Daarom hebben we ons recept voor scones op basis van karnemelk eenvoudig gehouden. Maar zelfs de meest klassieke recepten zijn leuk om mee te experimenteren. Hieronder lees je meer over drie verschillende – en populaire – versies van wat misschien wel het gemakkelijkste sconerecept is.

Kaasscones

De kaasscone is een hartig alternatief voor de klassieke zoete scone. Net als de originele scones kunnen kaasscones warm worden gegeten bij het ontbijt, bij de afternoon tea of tijdens een picknick. Maar door hun zoutere smaak en nootachtige aroma passen ze ook heel goed als bijgerecht bij soepen zoals onze zoete pompoensoep of wortelsoep, of een klassieke prei- en aardappelsoep of tomatensoep.

Gebruik ons basisrecept om kaasscones te maken door de suiker weg te laten en 240 gram geraspte kaas toe te voegen (bijvoorbeeld belegen cheddar, parmezaan of gruyère). Voeg 200 gram kaas toe aan het deeg nadat je de boter in het bloemmengsel hebt verkruimeld en strooi de resterende 40 gram op de scones nadat je ze met ei hebt bestreken.

Bosbessenscones

Bosbessenscones zijn een zeer populaire, fruitige versie van het klassieke sconerecept. Voeg gewoon ongeveer 200 gram verse bosbessen toe nadat de boter door de bloemmix is gemengd. Net als een traditionele scone kan een bosbessenscone het best warm worden gegeten. Zo vallen de heerlijk smeuïge bessen nog beter op wanneer ze knappen in je mond. Als je de zoetheid van de bosbessenscones wat in evenwicht wilt brengen, kun je de geraspte schil van 1 grote citroen aan de bloemmix toevoegen. De scherpe smaak van de citrusvrucht vult de zoete smaak van de scone perfect aan en zorgt voor een meer afgeronde ervaring.

Pompoenscones

Door de warme smaak van de toegevoegde kruiden is een pompoenscone perfect voor de herfst. Gebruik ½ theelepel gemalen nootmuskaat, 1 theelepel gember, 1 theelepel kruidnagel, 2 theelepels kaneel en 2 theelepels vanille-extract. Gebruik ook 225 gram gekookte, gepureerde pompoen of pompoenpuree uit blik. Omdat zowel gekookte pompoen als pompoenpuree erg veel vocht bevatten, kun je wat van het vocht verwijderen door keukenpapier in een kom te leggen, het pompoenmengsel erop te doen en zacht op het mengsel te drukken met nog wat keukenpapier. Voeg het vervolgens toe aan het deeg om kruidige pompoenscones te maken.