Om de juiste bladerige en luchtige textuur te krijgen, moet je koude boter gebruiken en erop letten dat je het deeg niet te lang blijft mengen. Als je het sconedeeg te lang mengt, wordt het te vast, waardoor het een taaie textuur krijgt die lang niet zo lekker is om in te bijten. Meng het deeg voorzichtig met je handen en stop zodra het er glad uitziet.
Koude boter helpt ook om deze heerlijke, kruimelige consistentie te verkrijgen. Het is belangrijk om koude boter te gebruiken, omdat de boter anders al kan gaan smelten nog voor je de scones in de oven plaatst. Als dit gebeurt, zal de scone een stuk minder bladerig en veel vaster en droger zijn. Een truc om de boter makkelijk gelijkmatig door het deeg te mengen, is de boter te raspen in plaats van in stukjes te snijden, of de boter in blokjes te snijden en die voor gebruik ongeveer 10 minuten in de vriezer te leggen.
Met ons makkelijke sconerecept en onze tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat de scones de perfecte textuur en consistentie hebben, is het erg eenvoudig om dit heerlijke gebak te bereiden. Kom meer te weten over deze Britse klassieker door hieronder de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze heerlijke gebakjes, zoals hoe je ze het beste kunt bewaren of invriezen als je ze van tevoren wilt bereiden of ze gewoon niet allemaal in één keer kunt opeten.
Bloem
|
550 g |
---|---|
Suiker
|
75 g |
Bakpoeder
|
2 el |
Grof zout
|
1 tl |
Koude boter
|
200 g |
Arla Biologische Halfvolle melk
|
350 ml |
Eieren voor bestrijken
|
Mooie, goudbruine scones zijn misschien wel een van de eerste dingen waar mensen aan denken als je ze vraagt naar bakkersproducten van de Britse eilanden. Deze ontbijt- of middaglekkernij, gemaakt van basisproducten uit de voorraadkast, valt bij de meeste mensen erg in de smaak. Voor ons recept voor scones kun je zowel melk als karnemelk gebruiken. Een reden om voor die laatste optie te kiezen, is dat karnemelk een aangename zuurgraad toevoegt aan de anders vrij zoete scone. Welke melk je ook besluit te gebruiken, je krijgt scones met een heerlijke botersmaak die knapperig zijn aan de bovenkant en kruimelig aan de randen. Zin in een andere Britse klassieker? Dan is ons recept voor Eton mess wellicht iets voor jou. Of bekijk ons recept voor zelfgemaakte aardbeienjam of een wat zuurdere bramenjam. Die zijn echt helemaal Brits en heerlijk op je scones samen met wat clotted cream.
Bij een traditionele afternoon tea worden scones geserveerd als tweede gang na een selectie van kleine broodjes. De maaltijd eindigt altijd met gebak, maar niet voordat je een prachtig goudbruine scone doormidden snijdt en belegt met clotted cream en jam of lemon curd. Vul de milde, nootachtige smaak van de clotted cream aan met een fris smakende jam naar keuze, zoals aardbeien- of frambozenjam. Of als je de scherpe smaak van frambozenjam niet intens genoeg vindt, dan is lemon curd voor jou wellicht de juiste keuze.
Als je het een traditionalist vraagt, bevat een sconerecept geen ingrediënten als fruit, bessen of kaas. Daarom hebben we ons recept voor scones op basis van karnemelk eenvoudig gehouden. Maar zelfs de meest klassieke recepten zijn leuk om mee te experimenteren. Hieronder lees je meer over drie verschillende – en populaire – versies van wat misschien wel het gemakkelijkste sconerecept is.
De kaasscone is een hartig alternatief voor de klassieke zoete scone. Net als de originele scones kunnen kaasscones warm worden gegeten bij het ontbijt, bij de afternoon tea of tijdens een picknick. Maar door hun zoutere smaak en nootachtige aroma passen ze ook heel goed als bijgerecht bij soepen zoals onze zoete pompoensoep of wortelsoep, of een klassieke prei- en aardappelsoep of tomatensoep.
Gebruik ons basisrecept om kaasscones te maken door de suiker weg te laten en 240 gram geraspte kaas toe te voegen (bijvoorbeeld belegen cheddar, parmezaan of gruyère). Voeg 200 gram kaas toe aan het deeg nadat je de boter in het bloemmengsel hebt verkruimeld en strooi de resterende 40 gram op de scones nadat je ze met ei hebt bestreken.
Bosbessenscones zijn een zeer populaire, fruitige versie van het klassieke sconerecept. Voeg gewoon ongeveer 200 gram verse bosbessen toe nadat de boter door de bloemmix is gemengd. Net als een traditionele scone kan een bosbessenscone het best warm worden gegeten. Zo vallen de heerlijk smeuïge bessen nog beter op wanneer ze knappen in je mond. Als je de zoetheid van de bosbessenscones wat in evenwicht wilt brengen, kun je de geraspte schil van 1 grote citroen aan de bloemmix toevoegen. De scherpe smaak van de citrusvrucht vult de zoete smaak van de scone perfect aan en zorgt voor een meer afgeronde ervaring.
Door de warme smaak van de toegevoegde kruiden is een pompoenscone perfect voor de herfst. Gebruik ½ theelepel gemalen nootmuskaat, 1 theelepel gember, 1 theelepel kruidnagel, 2 theelepels kaneel en 2 theelepels vanille-extract. Gebruik ook 225 gram gekookte, gepureerde pompoen of pompoenpuree uit blik. Omdat zowel gekookte pompoen als pompoenpuree erg veel vocht bevatten, kun je wat van het vocht verwijderen door keukenpapier in een kom te leggen, het pompoenmengsel erop te doen en zacht op het mengsel te drukken met nog wat keukenpapier. Voeg het vervolgens toe aan het deeg om kruidige pompoenscones te maken.