Om ervoor te zorgen dat je samosavulling een zacht mondgevoel heeft en dat je de samosa's gemakkelijk kunt vouwen, moet je ervoor zorgen dat de gekookte aardappelen goed geprakt zijn - grof. De makkelijkste manier om dat te doen is met een vork. Als de aardappelen koud genoeg zijn om te hanteren, schil ze dan als je dat niet hebt gedaan voor het koken, en doe ze dan in een diepe schaal of mengkom. Druk er nu met de tanden van de vork op om ze grof te prakken. Omdat het fijn is om een beetje textuur in een samosavulling te hebben, moet u ervoor zorgen dat u de aardappelen niet te veel prakt.
Een krokante samosa met doperwten en aardappelen met een verfrissende muntraita is perfect als hartige traktatie of bijgerecht, en met ons gemakkelijke recept voor samosa is het maken ervan ook nog eens eenvoudig. Lees hieronder meer over samosa's, hoe je ze maakt en hoe je een perfecte dipsaus voor erbij maakt.
200 ml | |
Milde mangochutney met stukjes mango
|
2 el |
Klein knoflookteentje geperst
|
1 |
Fijngehakte verse muntblaadjes
|
2 el |
Grof zout
|
¼ tl |
Koolzaadolie
|
1 el |
---|---|
Grof gesnipperde gele ui
|
1 |
Tikka masala kruiden mix
|
3 el |
Gekookte aardappelen grof geprakt
|
4 |
Extra fijne diepvriesdoperwten
|
200 g |
Filodeeg (ca. 30x40 cm)
|
8 vellen |
Koolzaadolie
|
1 el |
Deze samosa's met doperwten en aardappelen hebben een zachte, smaakvolle vulling die in krokant en goudbruin filodeeg is gewikkeld. Doop ze in een verfrissende muntraita voor een hemelse combinatie van smaken en texturen. Hoewel sommige mensen vinden dat samosa's gefrituurd moeten worden, is een in de oven gebakken samosa even goudbruin, krokant en heerlijk. De karakteristieke krokantheid ontstaat door de driehoekjes filodeeg voor het bakken te bestrijken met olie, en in de oven worden de samosa's gemakkelijker gaar. Daarom is het maken van deze hapjes met tikka masala-smaak eenvoudig.
Als je op zoek bent naar meer smaakvolle groentegerechten, bekijk dan onze recepten voor palak paneer, een klassiek Indiaas gerecht met kaas en spinazie, en vegetarische curry, een verwarmend gerecht gemaakt met rode curry, verse gember en al je favoriete groenten.
Een krokante samosa met aardappelen en doperwten smaakt heerlijk als je hem doopt in een koude en verfrissende muntraita met yoghurt. Deze romige dipsaus wordt gegeten als bijgerecht bij veel verschillende gerechten in de Indiase keuken en vult het gelaagde filodeeg van deze aardappelsamosa's heerlijk aan. De verse munt heeft niet alleen een zoete en heldere kruidensmaak die de scherpe rauwe knoflook in evenwicht brengt, maar heeft ook een verkoelend effect dat op je tong blijft hangen. Dit maakt de dip perfect voor gebruik met smaakvolle gerechten zoals samosa's, die voor sommige mensen een beetje pittig kunnen zijn.
Gelukkig is het maken van zelfgemaakte muntraita zowel eenvoudig als snel. Voor ons gemakkelijke recept voor muntraita kun je een in de winkel gekochte chutney gebruiken of je eigen chutney maken met behulp van ons recept voor mangochutney. Zo kunt u het kruidengehalte precies aanpassen aan jouw smaak.
Het moeilijkste aan het maken van samosa's kan het vouwen ervan zijn. Maar laat je niet ontmoedigen door het vouwen van samosa's. Nadat je de vulling hebt bereid, moet je die laten afkoelen, zodat je je vingers niet brandt bij het inpakken. Maak vervolgens de vellen filodeeg klaar en leg een kleine hoeveelheid vulling (ongeveer 1½ eetlepel) in de hoek van een van de uitgesneden rechthoekige stukken. Vouw deze hoek naar beneden zodat je een driehoekige vorm krijgt met vulling erin. Blijf nu deze met vulling gevulde driehoek over de lengte van het filodeeg vouwen. Zo kun je gemakkelijk je samosa's vouwen.
Een snelle zoektocht naar samosa-ingrediënten leert je dat er heel veel verschillende soorten samosa's zijn met allerlei verschillende vullingen. Daarom raden we je aan te experimenteren om je favoriete samosavulling te vinden.
Heerlijke samosavullingen met groenten, anders dan de klassieke combinatie van aardappel, doperwt en ui, zijn bijvoorbeeld wortels, bloemkool, spinazie en kaas, linzen en wortelgroenten. Probeer verschillende groenten te mengen en breng je vegetarische vulling op smaak met specerijen zoals Indiase garam masala, Chinese vijfkruidenmix, kerriepoeder, of verse specerijen als pittige gember of citroenachtige korianderzaadjes.
Samosa's hoeven niet per se gevuld te zijn met alleen groenten. Je kunt ze ook maken met een vulling van lams- of rundergehakt in combinatie met groenten naar keuze. Als je van de smaak van gevogelte houdt, doe dan inspiratie op met ons recept voor tandoori kip om te leren hoe je een mooie rode kip kunt maken die is gemarineerd met tandoori-kruiden, gember en tomatenpuree. In kleine stukjes gesneden zal deze Indiase tandoori kip heerlijk smaken als samosavulling.