In dit recept worden zwarte olijven gebruikt, maar met zoveel verschillende soorten vraag je je misschien af welke je moet kiezen voor je salade. Zwarte olijven zijn vaak zachter, rijker en vleziger dan groene olijven. Voor een authentieke ervaring kies je Franse Niçoise-olijven met een kruidige geur en zwakke toetsen van zoethout. Als je de voorkeur geeft aan een fruitig accent, kies dan voor zwarte Amfissa-olijven. Deze stevige en knapperige olijven worden geteeld in regio's in Midden-Griekenland en hebben een vettige smaak met een vleugje citrus.
Je kunt veel verschillende soorten cherrytomaten krijgen, elk met zijn eigen uitgesproken zoete smaak. Welke soort je ook kiest, zorg ervoor dat ze stevig zijn met een strakke huid, zodat ze hun vorm behouden in de salade, en dat ze een diepe kleur hebben.
Maak hem vooruit en bespaar tijd! Zodra je de eieren, aardappelen, boterbonen en sperziebonen hebt voorbereid, kun je ze afzonderlijk in luchtdichte bakjes tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Als je de salade wilt gaan serveren, snijd je de eieren en aardappelen in plakjes en schep je ze door de rest van de salade.
Dit recept voor salade Niçoise is de ideale maaltijdoptie voor een lunch of een snel diner. Lees verder voor onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de klassieke Franse salade, zodat je je geliefden kunt trakteren op een heerlijke maaltijd.
Eieren
|
4 |
---|---|
Boterbonen en sperziebonen
|
250 g |
Tonijn in olie
|
2 blikjes |
Gekookte aardappelen
|
300 g |
Cherrytomaten met steeltje
|
225 g |
Rode ui
|
1 |
Gemengde blaadjes babyspinazie
|
75 g |
Zwarte olijven met pit
|
1 dl |
Kappertjes
|
1 el |
Citroen in partjes gesneden (onbespoten)
|
1 |
Zure room, 9%, biologisch
|
100 ml |
---|---|
Mayonaise
|
100 ml |
Knoflookteentje fijngehakt
|
1 |
Peterselie fijngehakt
|
1 el |
Bieslook fijngehakt
|
1 el |
Schil en sap van citroen
|
1 |
Grof zout
|
½ tl |
Versgemalen peper
|
Geniet van een klassieke Franse salade Niçoise waarmee je je aan de Franse Rivièra waant. Deze salade komt oorspronkelijk uit Nice in Zuid-Frankrijk en is een populair zomergerecht geworden. Maar als je het bij seizoensproducten houdt, kun je er het hele jaar door van genieten. In de stijl van Nice wordt dit klassieke gerecht gemaakt met hardgekookte eieren, boterbonen en sperziebonen,
tonijn, aardappelen, tomaten en olijven en aangemaakt met een romige dressing van zure room en mayonaise. Met ons recept voor salade Niçoise maak je dit klassieke gerecht als een pro.
Slechts een paar gerechten hebben het verbazingwekkende vermogen om tegelijkertijd fris en licht en een complete maaltijd te zijn. Met zijn stevige en heerlijke ingrediënten kan deze salade gemakkelijk doorgaan voor een hoofdgerecht voor lunch of diner. Salade Niçoise biedt een breed scala aan smaken en texturen die elke trek zullen stillen. Hij is eenvoudig en verfrissend, maar je kunt er uren mee vooruit. De combinatie van vis en groente maakt dit gerecht uitstekend geschikt voor een familiediner of een lunch met vrienden. Probeer een paar van onze andere saladerecepten en houd het klassiek met een groene caesarsalade met kaaschips en croutons of geniet van de heerlijke combinatie van spek en zonnebloempitten in een zelfgemaakte broccolisalade. Kijk voor een zoetere variant met extra knapperigheid eens naar deze klassieke waldorfsalade met appel, druiven, walnoten en selderij.
We houden het lekker makkelijk met een heerlijk romige dressing van zure room, mayonaise, knoflook, kruiden, specerijen en het sap en de rasp van een verse citroen. Omdat deze salade veel verschillende aroma's bevat, heeft hij een finishing touch nodig die elk van deze smaaknuances afmaakt.
Onze dressing voor salade Niçoise bindt de contrasterende smaken van de ingrediënten samen en geeft de salade wat fris. De combinatie van zure room en mayonaise zorgt voor een rijk en romig genot met een pittige en zure smaak die uitstekend samengaat met de tonijn en de groenten. Doe wat van de rijke dressing over de salade en geniet.
Alle heerlijke ingrediënten van de salade Niçoise zorgen voor zachte en knapperige texturen en een heldere en smaakvolle ervaring. De knapperige slabladeren vormen de basis van de salade en worden belegd met aardappelschijfjes, boterbonen en sperziebonen, tonijn, rijpe tomaten, uien, hardgekookte eieren, zwarte olijven en kappertjes. De salade wordt geserveerd met partjes citroen en een beetje peterselie. Het is een perfecte harmonie van zoete, zilte en pittige smaken die je smaakpapillen strelen.
De klassieke salade Niçoise heeft zich ontwikkeld tot een flexibel gerecht waarmee je creatief kunt zijn door de ingrediënten te veranderen. Voor meer knapperigheid meng je er dun gesneden radijs
en komkommer door. De radijsjes geven de salade een peperige, licht pittige smaak en vormen een passend contrast met de milde en licht zoete komkommer.
Hoewel tonijn een klassieker is in deze salade, kun je de zaken eens een eigen draai geven door in plaats daarvan zalm toe te voegen. Een zalm Niçoise is heerlijk met de combinatie van zachte roze vis, zoute kappertjes en alle andere smaakvolle uitgebalanceerde ingrediënten. Als je geen fan bent van vis, maak dan een nieuwe gezinsfavoriet met een kip Niçoise met gegrilde kipfilet in reepjes en misschien wat saladekaas erop.