Saffraanbiscotti

Saffraanbiscotti

Biscotti, Italiaanse koekjes, zijn een wereldwijd fenomeen geworden. In dit recept geven we ze een extra twist door er saffraan aan toe te voegen. Serveer saffraanbiscotti bij glühwein of koffie als een knapperige, kleurrijke lekkernij. Met hun bedwelmende geur, rijke smaak en opvallende kleur bieden saffraanbiscotti een vleugje eenvoudige luxe die je koffiepauze of afternoon tea in één enkele hap van zo-zo naar fantastisch omtovert.
https://www.arla.nl/recepten/saffraanbiscotti/

Bereidingswijze

  • Stel de oven in op 175 °C.
  • Hak de amandelen grof. Meng de boter, suiker en saffraan tot een bleke massa. Roer de eieren er één voor één door.
  • Meng de bloem, het bakpoeder, de vanillesuiker en de amandelen en roer dit mengsel goed door het beslag.
  • Leg het deeg op een met bloem besprenkeld werkvlak en rol het uit tot je twee delen met de lengte van een bakplaat hebt. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ongeveer 30 minuten in het onderste deel van de oven.
  • Verwijder de bakplaat. Verlaag de temperatuur tot 100 °C. Laat de delen wat afkoelen en snijd ze dan in lange, schuine stukken.
  • Leg de koekjes terug op de bakplaat met de gesneden kant naar boven en droog ze ongeveer 30 minuten in de oven of tot je saffraanbiscotti droog zijn.
  • Klaar!
Eet smakelijk!
Tip

Als je dit voor Kerstmis bakt, probeer dan een beetje gemalen kaneel, gember en kardemom toe te voegen. Gebruik uiteraard kleine hoeveelheden, zodat de smaken de saffraan niet overheersen.

Saffraanbiscotti

Met hun bedwelmende geur, rijke smaak en opvallende kleur bieden saffraanbiscotti een vleugje eenvoudige luxe die je koffiepauze of afternoon tea in één enkele hap van zo-zo naar fantastisch omtovert.

Moet je biscottideeg koelen voor je het bakt?
Koelen is niet nodig. Het deeg moet kneedbaar blijven, zodat je er een klassieke biscottivorm mee kunt maken.
Waarom verkruimelen mijn biscotti als ik ze snijd?
Om biscotti goed te kunnen snijden na de eerste keer bakken, moet je het deeg eerst wat laten afkoelen (ongeveer 10 minuten). Besprenkel vervolgens de bovenkant van het deeg lichtjes met lauw water, zodat het makkelijker te snijden is. Snijd tenslotte de biscotti voorzichtig in stukjes van 1-2 centimeter met een gekarteld mes.
Gebruik ik beter olie of boter in biscotti?
Je kunt beter boter kiezen. Boter bevat niet alleen water, dat in de oven in stoom verandert en helpt met het rijzen, maar ook van melk afkomstige droge stoffen en suikers, die bij hoge temperaturen karamelliseren. Omdat oliën voor 100% uit vet bestaan en geen van melk afkomstige droge stoffen of suikers bevatten, karamelliseren ze niet op dezelfde manier. De biscotti zullen nog steeds lekker smaken, maar ze zullen minder knapperig en goudbruin zijn.
Hoe weet ik wanneer de biscotti klaar zijn?
Wanneer de biscotti mooi bruin zijn aan de randen, zijn ze klaar.

Ingrediënten

Amandelen
150 g
Boter, kamertemperatuur
75 g
Bruine suiker
270 g
Eieren
Saffraan
½ g
Bloem
420 g
Bakpoeder
1 tl
Vanillesuiker
2 tl

Met hun bedwelmende geur, rijke smaak en opvallende kleur bieden saffraanbiscotti een vleugje eenvoudige luxe die je koffiepauze of afternoon tea in één enkele hap van zo-zo naar fantastisch omtovert.

Het perfecte kerstkoekje

Niets zegt meer Kerstmis dan saffraan. Bovendien zijn deze knapperige, goudkleurige koekjes bedoeld om te dippen en kun je ze perfect met iedereen delen. Ze passen prima bij warme chocolademelk, koffie, heerlijke, naar citrus geurende, feestelijke glühwein, en vooral bij een goed gesprek met vrienden.

Het mooiste cadeau om te krijgen – en het makkelijkste om te geven!

Een geschenk uit de keuken is een geschenk uit het hart. En in deze gouden lekkernij zit de liefde meteen ingebakken. Als je ze in een luchtdichte doos bewaart, zijn ze op kamertemperatuur makkelijk twee weken houdbaar – invriezen is niet nodig. Dat betekent dat ze klaar zijn om ingepakt te worden als het tijd is om ze cadeau te doen. Zorg dus dat je op tijd klaar bent voor de feestdagen en maak vandaag nog een portie!

Moet je biscottideeg koelen voor je het bakt?

Koelen is niet nodig. Het deeg moet kneedbaar blijven, zodat je er een klassieke biscottivorm mee kunt maken.

Waarom verkruimelen mijn biscotti als ik ze snijd?

Om biscotti goed te kunnen snijden na de eerste keer bakken, moet je het deeg eerst wat laten afkoelen (ongeveer 10 minuten). Besprenkel vervolgens de bovenkant van het deeg lichtjes met lauw water, zodat het makkelijker te snijden is. Snijd tenslotte de biscotti met een gekarteld mes voorzichtig in stukjes van 1 à 2 centimeter.

Gebruik ik beter olie of boter in biscotti?

Je kunt beter boter kiezen. Boter bevat niet alleen water, dat in de oven in stoom verandert en helpt met het rijzen, maar ook van melk afkomstige droge stoffen en suikers, die bij hoge temperaturen karamelliseren. Omdat oliën voor 100% uit vet bestaan en geen van melk afkomstige droge stoffen of suikers bevatten, karamelliseren ze niet op dezelfde manier. De biscotti zullen nog steeds lekker smaken, maar ze zullen minder knapperig en goudbruin zijn.

Hoe weet ik wanneer de biscotti klaar zijn?

Wanneer de biscotti mooi bruin zijn aan de randen, zijn ze klaar.