Rosbief

Rosbief

1 u
Rosbief op lage temperatuur is extra sappig. De trostomaten worden samen met het vlees gebakken en krijgen extra kleur in de oven terwijl het vlees rust. Heerlijk met gratin.
https://www.arla.nl/recepten/rosbief/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 125 °C.
  • Doe de boter en koolzaadolie in een koekenpan en bak het vlees bruin. Leg in een ovenschaal. Zout en peper het vlees en breng het op smaak met verse tijm.
  • Steek een vleesthermometer in het midden van het dikste deel van het vlees. Leg de trostomaten en de laurierblaadjes naast het vlees.
  • Braad in het midden van de oven gedurende 45-60 minuten of tot de vleesthermometer 60°C aangeeft voor rood, 65°C voor roze, of 70°C voor doorbakken. Haal het vlees uit de ovenschaal, maar laat de tomaten erin.
  • Dek het vlees af met folie en laat rusten. Verhoog de oventemperatuur tot 250 °C en rooster de tomaten nog 10 minuten.
  • Kook de sperziebonen 3-4 minuten in licht gezouten water. Giet af. Roer de boter en koolzaadolie, de knoflook en de peper erdoor.
  • Serveer het vlees met de tomaten, sperziebonen en, indien gewenst, aardappelgratin.
Eet smakelijk!

Rosbief

Hoe kook ik een braadstuk zonder dat het uitdroogt?
Er zijn drie trucs om te voorkomen dat je braadstuk uitdroogt. Stap één is het vlees voor het braden dichtschroeien om de heerlijke sappen van het begin af aan vast te houden. Gebruik vervolgens altijd een vleesthermometer om te weten wanneer je vlees gaar is en te voorkomen dat je het te lang bakt. En tot slot, laat je braadstuk minstens 10-15 minuten rusten voor je het serveert.
Moet rosbief afgedekt of niet afgedekt worden gebakken?
Rosbief moet altijd onafgedekt worden gebakken om die licht geblakerde buitenlaag en dat sappige malse vlees te krijgen.
Welke kruiden en specerijen passen goed bij rundvlees?
Hoewel zout, peper, tijm en een paar laurierblaadjes een basismix zijn, is het een van onze favoriete combinaties voor rosbief. Als je er nog wat meer aan wilt toevoegen, gebruik dan stevige kruiden zoals rozemarijn, oregano en dragon of specerijen zoals komijn, paprika of cayennepeper voor een extra kick.
Wat gebeurt er als je vlees niet dichtschroeit voordat je het langzaam gaat garen?
Door het vlees bruin of dicht te schroeien worden de sappen ingesloten. Dit zorgt voor een perfecte rosbief waarbij elke druppel vocht vanaf het begin bewaard blijft. Als je deze stap overslaat, krijg je ook die mooie karamellisatie niet, een essentiële smaak die vaak het verschil maakt tussen een goed en een uitstekend braadstuk.
Hoe lang moet je rosbief bakken?
Dat hangt af van het gewicht en hoe je je vlees graag eet. Een algemene vuistregel voor een rare braadstuk is 15-20 minuten per 500 g. Voor medium rare verleng je de kooktijd tot 20-25 minuten en voor doorbakken tot 25-30 minuten per 500 g. De meest betrouwbare manier is om de kerntemperatuur te meten met een vleesthermometer (60 °C voor rare, 65°C voor medium rare of 70 °C voor doorbakken).
Welk stuk rundvlees wordt gebruikt voor rosbief?
Er is niet één specifiek stuk vlees dat wordt gebruikt voor rosbief. Goede opties zijn ribeye (indien mogelijk met bot), bovenbil, silverside of entrecote.

Ingrediënten

Rosbief
Rosbief of vinkenlap
600 g
Boter en koolzaadolie
Zout
¾ tl
Zwarte peper
1 tl
Gehakte verse tijm
1 el
Kerstomaatjes
300 g
Laurierblaadjes
3
Zoutflakes
Sperziebonen met knoflook
Verse sperziebonen
200 g
Boter en koolzaadolie
3 el
Knoflookteentje, geperst
1
Zwarte peper naar smaak

Een braadstuk dat smelt in je mond

Dit recept zal menige jeugdherinnering oproepen aan familie die bij elkaar komt voor een weekendlunch. Langzaam geroosterd en geserveerd met knapperige sperziebonen, is deze combinatie van sappig rundvlees en groenten waar luie zondagen om draaien.

Het geheim van rosbief: lage temperatuur

De malsheid van dit braadstuk is te danken aan een langzaam kookproces op lage temperatuur. Wetenschappelijk gezien verzacht het de taaie bindweefsels en houdt het vlees op zijn sappigst. Onze drie beste tips zijn: schroei het vlees dicht (of bruin) voordat je het braadt, gebruik een vleesthermometer om elke keer de perfecte gaarheid te bereiken en laat het vlees minstens 10-15 minuten rusten voordat je het serveert.

Sauzen die goed passen bij rosbief

Het maken van een jus van de overgebleven kooksappen is de meest voor de hand liggende en traditionele combinatie. Maak een mengsel met maïzena (twee eetlepels maïzena gemengd met twee eetlepels water), voeg indien nodig extra vloeistof toe (water of runderbouillon) en laat op laag vuur indikken. Andere mooie smaakcombinaties zijn een pittige mosterdsaus, peperige mierikswortel of een fruitige chutney voor een zoeter alternatief.

Serveersuggesties en wat je met eventuele restjes kunt doen

Allerlei aardappelgerechten – van geroosterd en gepureerd tot romige gratins en frisse salades – passen hier goed bij. Rijke en hartige Yorkshire pudding is ook een prima bijgerecht, vooral in combinatie met een dikke jus. Je kunt het serveren met een frisse salade, gekarameliseerde spruitjes of geroosterde groenten. Restjes zijn uitstekend voor een broodje rosbief.