Roomkaasglazuur
Bereidingswijze
Tip
Geen nood als je een restje roomkaasglazuur over hebt. Bak bijvoorbeeld onze klassieke dunne pannenkoeken en smeer het glazuur erop voordat je ze opvouwt; dit zorgt voor een leuke en lekkere verrassing. Je kunt het overgebleven glazuur maximaal 2 weken in de koelkast of maximaal 2 maanden in de vriezer bewaren.
Tip
Ga als volgt te werk om het roomkaasglazuur perfect zijdezacht te krijgen. Gebruik zachte boter en roomkaas, want koude ingrediënten kunnen het glazuur klonterig maken. Haal de ingrediënten dus 1-2 uur van tevoren uit de koelkast. Als je nog steeds klonterig glazuur krijgt, controleer dan de poedersuiker op klonters. Om klonten te voorkomen, zeef je de suiker voordat je deze toevoegt aan het glazuur.
Vragen over glazuur
Glazuur is een heerlijke, leuke manier om gebak van een topping te voorzien, en met ons recept voor roomkaasglazuur is dit vrij eenvoudig. Hieronder lees je meer over deze romige topping, hoe je hem bewaart en hoe je de textuur van het glazuur kunt veranderen.
Ingrediënten
Poedersuiker (ca. 4 dl)
|
200 g |
---|---|
Zachte boter
|
100 g |
Roomkaas, naturel
|
200 g |
Vers geperst citroensap en citroenschil
|
1 tl |
Zijdezachte citroentopping met roomkaas
Deze citroentopping met roomkaas tovert gegarandeerd een glimlach op je gezicht. De topping is de perfecte combinatie van zoet, zuur en een frisse citrussmaak. Door vers geperst citroensap te gebruiken, krijgt de topping een frisse smaak die prima past bij desserts en ander lekkers.
De zure citrussmaak helpt ook de intense zoetheid van de poedersuiker en boter te compenseren. Zo ontstaat een pittig, zijdezacht roomkaasglazuur met precies de juiste hoeveelheid zoet. Haal je citroenen uit de koelkast en probeer het zelf eens!
Taarten en muffins versieren met een leuke topping
De topping is de kers op elke taart of muffin en is de perfecte keuze als afwerking. Gebruik verschillende spuitmonden en -technieken om je gebak prachtig af te werken met sterren, stippen, schelpen of bloemen. Versieren met een mooie topping zorgt er niet alleen voor dat je gebak of muffins er prachtig uitzien, de topping zorgt ook voor een intensere beleving en vormt met zijn zoete, frisse smaak een heerlijke aanvulling op het gebak of de muffin.
Inspiratie nodig voor wat je allemaal met roomkaasglazuur kunt doen? Bekijk dan ook eens onze verschillende recepten voor taarten en muffins. Gebruik je vers gemaakt roomkaasglazuur bijvoorbeeld voor bananenmuffins, een klassieke chocoladetaart of een stevige, romige koffietaart.
Botercrème vs roomkaasglazuur
Botercrème en roomkaasglazuur zijn populaire toppings voor desserts en gebak, vandaar dat er zoveel verschillende smaken en soorten zijn. Ze zijn beide nagenoeg identiek, maar roomkaasglazuur heeft, zoals de naam al doet vermoeden, roomkaas als hoofdingrediënt. Botercrème heeft de twee hoofdingrediënten: boter en poedersuiker. Er zijn verschillende variaties voor beide soorten glazuur: je kunt bijvoorbeeld citroen of vanille toevoegen. Maar het basisrecept voor botercrème bestaat uit boter en poedersuiker, terwijl ons recept voor roomkaasglazuur boter, poedersuiker en roomkaas bevat.
Roomkaasglazuur met boter en citroenschil
Versier je gebak en cupcakes met een glazuur met citroen. Ons recept voor roomkaasglazuur is snel en makkelijk en laat je watertanden. Combineer zachte boter en roomkaas voor een mooi gladde consistentie. Voeg wat vers geperst citroensap en citroenschil toe voor een heerlijke citrussmaak. Dit hartige glazuur is zoet, scherp en zit barstensvol citroensmaak, waardoor het perfect is voor zoete, overheerlijke taarten.
Experimenteer met glazuursmaken
Tijd om creatief aan de slag te gaan! Voeg verschillende smaken toe aan het glazuur om je gebak dat ietsje extra geven. Voeg bijvoorbeeld 1 theelepel vanillepasta en 2 eetlepels gladde pindakaas toe aan het glazuur voor een romige en luchtige pindakaasglazuur. Het resultaat is een pure pindakaas, maar met een veel romigere en zijdezachte textuur. De perfecte topping voor een smeuïge brownie.
Zin in een zoete bessensmaak? Mix de bosbessen tot een puree en voeg deze samen met een theelepel vanillepoeder toe aan het roomkaasmengsel . Dit sappige bosbessenglazuur is heerlijk op een vanillecake of op onze heerlijke vier-vierdencake.
Je kunt ook het basisrecept voor roomkaasglazuur gebruiken en er voedingskleurstof aan toevoegen om je taart of cupcake extra te laten opvallen. Gebruik glazuurkleurstof op gelbasis om de kleuren te laten knallen.