Je wilt dat er geen twijfel over bestaat dat je een saffraancake serveert. Haal dus zoveel mogelijk van de karakteristieke kleur en smaak eruit door de saffraandraden minstens 10 minuten in ½ theelepel heet water te weken voordat je ze door de andere ingrediënten mengt. Je kunt ze ook weken in 50 ml cognac, want saffraan gaat heel goed samen met alcohol. Het voegt een fantastische diepte toe aan de cake.
Bewaar je versgebakken saffraanroombotercake in een luchtdichte trommel of omwikkel hem met huishoudfolie om de cake smeuïg te houden en te voorkomen dat hij uitdroogt. Mits goed bewaard kun je de cake een paar dagen in de koelkast bewaren zonder de heerlijk smaak te verliezen.
Omdat deze roombotercake gist bevat, is het bij het verwarmen van de melk cruciaal dat die de juiste temperatuur heeft, omdat de gist gedijt bij warme temperaturen. Als de melk te heet is (meer dan 45 °C), gaat de gist dood waardoor hij niet meer werkt. Dat betekent dat het deeg niet zal rijzen of niet de juiste textuur krijgt die typisch is voor roombotercake.
Onze smeuïge en kleverige roombotercake met saffraan is heerlijk zacht en zoet. Met ons eenvoudige recept geniet je in een mum van tijd van een plakje cake. Lees hieronder verder en ontdek hoe je deze lekkernij met saffraansmaak maakt, en andere nuttige informatie over deze cake.
Melk
|
¼ L |
---|---|
Gist
|
25 g |
Zachte boter
|
75 g |
Saffraan
|
¼ g |
Suiker
|
3 el |
Grof zout
|
¼ tl |
Speciale tarwebloem
|
425 g |
Zachte boter
|
25 g |
---|---|
Geraspte pure, rauwe marsepein
|
100 g |
Eieren voor het bestrijken
|
Roombotercake is smeuïg en zacht met een licht en luchtig kruim, maar we hebben een kleine twist toegevoegd aan een ouderwetse cake. Ontdek de delicate smaak van onze saffraan-roombotercake die heerlijk smelt in je mond en een onweerstaanbare boter-marsepein vulling heeft. Deze lekkernij met saffraansmaak voegt kleur en zoete bloemige tonen toe aan de boterige cake. Een makkelijke lekkernij, perfect voor elke gelegenheid!
Probeer een tijdloze klassieker voor andere boterzachte cakes met ons eenvoudige recept voor een klassieke cake of een heerlijke marmercake waarin chocolade en vanille worden gecombineerd. Maak voor een andere smakelijke klassieker onze zachte en kleverige kaneelbroodjes, geserveerd bij een kopje koffie.
Saffraan wordt ook wel 'het rode goud' genoemd omdat het een van de duurste en fijnste specerijen ter wereld is. Er zijn duizenden krokussen nodig voor 1 kg van deze exotische specerij. Gelukkig is saffraan zuinig in het gebruik, dus je hebt maar een paar draadjes nodig om je saffraancake op smaak te brengen. Met zijn bloemige, subtiel aardse tonen en levendige gele kleur tilt een saffraancake een gewone, eenvoudige roombotercake naar een hoger niveau; het is puur genot. De aromatische saffraansmaak past goed bij de marsepein en voegt zoetheid toe aan de cake.
Als je ooit een traditionele Duitse gistcake (butterkuchen in het Duits) of een ooey gooey butter cake uit St. Louis hebt geprobeerd, zul je merken dat ons recept voor roombotercake daar erg op lijkt. In zekere zin is onze roombotersaffraancake een lichte mix van deze twee cakes, waarbij gist is een gemeenschappelijke noemer is. In plaats van kleine klontjes boter aan het deeg toe te voegen, wordt de boter in ons recept echter in een dunne laag op het deeg verspreid, net zoals je zou doen met een kaneelbroodje. Het is ook vermeldenswaard dat de ooey gooey butter cake iets platter en dichter is, bijna brownie-achtig, in vergelijking met een Duitse butterkuchen en onze roombotersaffraancake, die een lichte, boterige, zijdezachte textuur heeft.
Wist je dat gist kan worden gebruikt voor cake? Het rijsmiddel wordt normaal gesproken geassocieerd met het bakken van brood, maar het wordt soms ook gebruikt om heerlijke, speciale soorten cake te maken. Gist speelt een essentiële rol bij het maken van een luchtige cake met een licht kruimelige textuur. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de gist de suiker van de cake omzet in koolstofdioxide. Dat zet uit, waardoor de cake rijst. Daarnaast voegt fermentatie wat smaak toe aan de cake die je niet zou krijgen van bijvoorbeeld bakpoeder of baking soda. Net zoals bij het bakken van gegist brood moet een gistcake ook rijzen op kamertemperatuur.
Je kunt de saffraan weglaten en het versgeperste sap en de schil van een citroen of sinaasappel toevoegen om de roombotercake een citrusaccent te geven. Garneer de cake met een glazuur van poedersuiker en voeg citroen- of sinaasappelsap toe aan het glazuur als tegenwicht voor de zoetheid. Garneer voor een finishing touch met citroen- of sinaasappelschil.
Saffraan wordt vaak gezien als een kerstspecerij. Van deze cake kan dus ook een fantastische kerstcake maken door er andere traditionele kerstsmaken aan toe te voegen. Voeg gewoon 1 eetlepel kaneel, kardemom en gember toe aan het beslag voordat je gaat bakken.
Als je geen saffraan hebt om deze heerlijke saffraancake te maken, en omdat het ingrediënt vrij duur kan zijn, kun je het vervangen door saffloer of kurkuma. Saffloer is echter relatief mild van smaak in vergelijking met saffraan en verschilt enigszins in kleur. Hoewel kurkuma en saffraan qua kleur vergelijkbaar zijn, verschillen ze in smaak omdat kurkuma een meer bittere smaak heeft. Dus als je saffraan vervangt, moet je misschien de hoeveelheid kruiden die aan het deeg wordt toegevoegd, aanpassen.