Roombotercake

Roombotercake

1 u 5 min.
Geniet van met saffraan doordrenkte roombotercake die zo zacht en smeuïg is dat hij in je mond smelt. De aromatische saffraan voegt kleur en een zoete smaak toe aan de smeuïge en delicate roombotercake. Een heerlijke en onweerstaanbare lekkernij. Ons recept is eenvoudig en je hebt maar een paar zorgvuldig gekozen ingrediënten nodig. De goudkleurige saffraancake zal indruk maken op familie en vrienden met zijn prachtige uiterlijk, opgerold met een laag boter en marsepein, in kleinere rolletjes gesneden en gebakken in een springvorm zodat alles op een mooie, zwierige manier samenkomt tijdens het bakken. Geniet van de cake met een kopje sterke koffie om de zoete, boterachtige smaak aan te vullen.
https://www.arla.nl/recepten/roombotercake/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C – gewone oven.
  • Verwarm de melk tot ca. 37°C. Giet de melk in een kom en verkruimel de gist erin.
  • Voeg de boter, de saffraan, de suiker, het zout en de bloem toe.
  • Kneed het deeg goed tot het elastisch is. Laat het afgedekt gedurende ca. 15 minuten rijzen. Rol het deeg uit tot ca. 30x30 cm – 1-1½ cm dik.
  • Verdeel de boter over de lap deeg en bestrooi hem met marsepein.
  • Rol het deeg op tot een boomstam en snijd er plakken van 3-4 cm dik uit.
  • Leg ze (ca. 8 plakken) in een ingevette springvorm (ca. 22 cm in diameter).
  • Laat de cake afgedekt ca. 30 minuten rijzen.
  • Bestrijk de cake met ei en bak hem ongeveer 25-30 minuten onder in de oven.
Eet smakelijk!
Tip

Je wilt dat er geen twijfel over bestaat dat je een saffraancake serveert. Haal dus zoveel mogelijk van de karakteristieke kleur en smaak eruit door de saffraandraden minstens 10 minuten in ½ theelepel heet water te weken voordat je ze door de andere ingrediënten mengt. Je kunt ze ook weken in 50 ml cognac, want saffraan gaat heel goed samen met alcohol. Het voegt een fantastische diepte toe aan de cake.

Tip

Bewaar je versgebakken saffraanroombotercake in een luchtdichte trommel of omwikkel hem met huishoudfolie om de cake smeuïg te houden en te voorkomen dat hij uitdroogt. Mits goed bewaard kun je de cake een paar dagen in de koelkast bewaren zonder de heerlijk smaak te verliezen.

Tip

Omdat deze roombotercake gist bevat, is het bij het verwarmen van de melk cruciaal dat die de juiste temperatuur heeft, omdat de gist gedijt bij warme temperaturen. Als de melk te heet is (meer dan 45 °C), gaat de gist dood waardoor hij niet meer werkt. Dat betekent dat het deeg niet zal rijzen of niet de juiste textuur krijgt die typisch is voor roombotercake.

Vragen over roombotercake

Onze smeuïge en kleverige roombotercake met saffraan is heerlijk zacht en zoet. Met ons eenvoudige recept geniet je in een mum van tijd van een plakje cake. Lees hieronder verder en ontdek hoe je deze lekkernij met saffraansmaak maakt, en andere nuttige informatie over deze cake.

Wat is roombotercake?
Een roombotercake is een eenvoudige cake die wordt gemaakt met basisingrediënten zoals suiker, eieren, bloem en natuurlijk boter. De traditionele roombotercake is ontstaan uit de klassieke cake, waarvoor veel van dezelfde ingrediënten worden gebruikt. Ze zijn enigszins vergelijkbaar in textuur. In ons recept voor roombotercake gebruiken we gist als rijsmiddel, waardoor de cake meer smaak en een lichtere, luchtige textuur krijgt met een smeuïg en luchtig kruim, en dankzij de toegevoegde saffraan heeft de cake ook heerlijke subtiele bloemige tonen.
Hoe maak je roombotercake met saffraan?
Het maken van roombotercake met saffraan is vrij eenvoudig en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Verwarm de melk en verkruimel de gist erin. Voeg alle droge ingrediënten toe, inclusief de saffraan, en kneed het deeg goed door. Laat het deeg ca. 15 minuten rijzen en rol het uit, smeer boter over het deeg en bestrooi het met marsepein. Rol het deeg op tot een boomstam en snijd het in plakken. Leg ten slotte de plakken in een springvorm en laat de cake nog 30 minuten rijzen voordat je hem 25-30 minuten op 200 °C bakt. Om meer uit 'het rode goud' te halen, laat je de saffraan minstens 10 minuten weken om de maximale smaak en kleur eruit te halen voordat je de draden aan de andere ingrediënten toevoegt. Vergeet bovendien niet om het deeg te laten rijzen zoals aanbevolen, omdat onze roombotersaffraancake daar zijn karakteristieke kruim en textuur van krijgt.
Wat is een gistcake?
Een gistcake bevat gist die zorgt voor smaak en een ander, nog beter, kruim. De gist zet de suiker van de cake om in koolstofdioxide, waardoor de cake uitzet en groter wordt wanneer je hem laat rijzen. Dit proces geeft de cake een zachte en sponsachtige textuur, een heerlijke kruim en extra smaak in vergelijking met wanneer je bakpoeder of baking soda gebruikt.
Kun je roombotercake invriezen?
Ja, je kunt roombotercake invriezen, in zijn geheel of in plakken – of rollen als je de cake, die in rollen wordt gebakken, uit elkaar scheurt voor het serveren. Als je de cake goed bewaart, behoudt hij zijn smeuïge en kleverige textuur. Zorg er bij het invriezen van de roombotercake voor dat deze helemaal is afgekoeld voordat je hem stevig in huishoudfolie en een dubbele laag aluminiumfolie wikkelt. Doe de ingepakte cake in een luchtdichte bak of afsluitbare diepvrieszak en leg hem in de vriezer. Als je van de restjes wilt genieten, laat die dan een nacht ontdooien in de koelkast. Als je ze warm wilt serveren, verwarm ze dan maximaal 10 minuten in de oven op 150-160 °C. De cake moet niet heet zijn, maar warm, dus zorg ervoor dat je hem niet te lang in de oven laat staan.

Ingrediënten

Melk
¼ L
Gist
25 g
Zachte boter
75 g
Saffraan
¼ g
Suiker
3 el
Grof zout
¼ tl
Speciale tarwebloem
425 g
Vulling
Zachte boter
25 g
Geraspte pure, rauwe marsepein
100 g
Eieren voor het bestrijken

Zachte roombotercake met saffraan

Roombotercake is smeuïg en zacht met een licht en luchtig kruim, maar we hebben een kleine twist toegevoegd aan een ouderwetse cake. Ontdek de delicate smaak van onze saffraan-roombotercake die heerlijk smelt in je mond en een onweerstaanbare boter-marsepein vulling heeft. Deze lekkernij met saffraansmaak voegt kleur en zoete bloemige tonen toe aan de boterige cake. Een makkelijke lekkernij, perfect voor elke gelegenheid!

Probeer een tijdloze klassieker voor andere boterzachte cakes met ons eenvoudige recept voor een klassieke cake of een heerlijke marmercake waarin chocolade en vanille worden gecombineerd. Maak voor een andere smakelijke klassieker onze zachte en kleverige kaneelbroodjes, geserveerd bij een kopje koffie.

Saffraancake – geniet van het bakken met het rode goud

Saffraan wordt ook wel 'het rode goud' genoemd omdat het een van de duurste en fijnste specerijen ter wereld is. Er zijn duizenden krokussen nodig voor 1 kg van deze exotische specerij. Gelukkig is saffraan zuinig in het gebruik, dus je hebt maar een paar draadjes nodig om je saffraancake op smaak te brengen. Met zijn bloemige, subtiel aardse tonen en levendige gele kleur tilt een saffraancake een gewone, eenvoudige roombotercake naar een hoger niveau; het is puur genot. De aromatische saffraansmaak past goed bij de marsepein en voegt zoetheid toe aan de cake.

Ontdek de heerlijke kleverige roombotercake

Als je ooit een traditionele Duitse gistcake (butterkuchen in het Duits) of een ooey gooey butter cake uit St. Louis hebt geprobeerd, zul je merken dat ons recept voor roombotercake daar erg op lijkt. In zekere zin is onze roombotersaffraancake een lichte mix van deze twee cakes, waarbij gist is een gemeenschappelijke noemer is. In plaats van kleine klontjes boter aan het deeg toe te voegen, wordt de boter in ons recept echter in een dunne laag op het deeg verspreid, net zoals je zou doen met een kaneelbroodje. Het is ook vermeldenswaard dat de ooey gooey butter cake iets platter en dichter is, bijna brownie-achtig, in vergelijking met een Duitse butterkuchen en onze roombotersaffraancake, die een lichte, boterige, zijdezachte textuur heeft.

Gist gebruiken in cake

Wist je dat gist kan worden gebruikt voor cake? Het rijsmiddel wordt normaal gesproken geassocieerd met het bakken van brood, maar het wordt soms ook gebruikt om heerlijke, speciale soorten cake te maken. Gist speelt een essentiële rol bij het maken van een luchtige cake met een licht kruimelige textuur. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de gist de suiker van de cake omzet in koolstofdioxide. Dat zet uit, waardoor de cake rijst. Daarnaast voegt fermentatie wat smaak toe aan de cake die je niet zou krijgen van bijvoorbeeld bakpoeder of baking soda. Net zoals bij het bakken van gegist brood moet een gistcake ook rijzen op kamertemperatuur.

Geef er je eigen draai aan

Je kunt de saffraan weglaten en het versgeperste sap en de schil van een citroen of sinaasappel toevoegen om de roombotercake een citrusaccent te geven. Garneer de cake met een glazuur van poedersuiker en voeg citroen- of sinaasappelsap toe aan het glazuur als tegenwicht voor de zoetheid. Garneer voor een finishing touch met citroen- of sinaasappelschil.

Saffraan wordt vaak gezien als een kerstspecerij. Van deze cake kan dus ook een fantastische kerstcake maken door er andere traditionele kerstsmaken aan toe te voegen. Voeg gewoon 1 eetlepel kaneel, kardemom en gember toe aan het beslag voordat je gaat bakken.

Als je geen saffraan hebt om deze heerlijke saffraancake te maken, en omdat het ingrediënt vrij duur kan zijn, kun je het vervangen door saffloer of kurkuma. Saffloer is echter relatief mild van smaak in vergelijking met saffraan en verschilt enigszins in kleur. Hoewel kurkuma en saffraan qua kleur vergelijkbaar zijn, verschillen ze in smaak omdat kurkuma een meer bittere smaak heeft. Dus als je saffraan vervangt, moet je misschien de hoeveelheid kruiden die aan het deeg wordt toegevoegd, aanpassen.