In dit recept kun je de chocolade smelten en tempereren in de magnetron of au-bain marie. De beste tip voor het maken van rocky road met perfect getempereerde chocolade in de magnetron is om de smeltende chocolade met tussenpozen van 30 seconden te roeren met een droge metalen lepel tot ongeveer ¾ is gesmolten. Doe hetzelfde als je hem au-bain marie smelt. Haal de kom uit het waterbad en roer het chocolademengsel krachtig tot ook de rest van de chocolade gesmolten is. Gebruik je getempereerde chocolade meteen, want die zal snel afkoelen en opstijven.
Met ons eenvoudige recept voor rocky road is het maken van dit verrukkelijke snoepgoed een fluitje van een cent! Hieronder kun je meer te weten komen over de traktatie door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.
Pure chocolade, 55% cacao
|
400 g |
---|---|
Marsepein in kleine blokjes
|
150 g |
Amandelen met isuiker geroosterde amandelen of gesuikerde amandelen (ook verkocht als amandeldragees)
|
50 g |
Minimarshmallows
|
50 g |
Grof gehakte, ongezouten groene pistachenoten
|
25 g |
Gemengde snoepjes zoals minimarshmallows, tumtummetjes, pepermuntjes of fijngestampte harde snoepjes
|
100 g |
Rocky road is extra alles en zal gegarandeerd zelfs de meest veeleisende zoetekauwen tevreden te stellen. Deze lekkernij kun je makkelijk vooraf bereiden en is dus de perfecte oplossing voor verjaardagsfeestjes en andere bijeenkomsten.
Rocky road is stevig snoep op basis van chocolade dat je niet hoeft te bakken en dat bijna net zo snel en makkelijk te maken als te eten is. Deze versie met naast marshmallows ook cornflakes en gezouten pinda's is in een paar minuten klaar. Het moeilijkste aan de bereiding is om het snoepgoed voldoende tijd te geven om af te koelen en hard te worden in de koelkast. Gebruik deze rocky road als een snelle oplossing voor kinderfeestjes, als avondsnack of gewoon als heerlijke lekkernij op een bijeenkomst. Zelfgemaakte rocky road kan ook dienen als leuk cadeau wanneer je vrienden of familie bezoekt.
Een dessert hoeft niet altijd tijdrovend en ingewikkeld te zijn. Rocky road moet niet gebakken worden, vereist geen speciale apparatuur en kan ruim van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard terwijl je je hoofdgerecht bereidt. Vergeet alleen niet je rocky road 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast te halen, zodat de rijke smaken goed tot hun recht komen. Niemand zal eraan kunnen weerstaan na de maaltijd een stukje te nemen.
Rocky road werd in het midden van de 19e eeuw in Australië uitgevonden. Oorspronkelijk was het een mengsel van snoepjes die na transport niet meer goed waren en door plaatselijke zakenlieden samen werden gegooid om zoveel mogelijk winst te maken. De naam rocky road verwijst naar de hobbelige wegen die mijnwerkers gebruikten om de mijnen te bereiken. Het snoepmengsel leek wat op deze wegen, met hun vele rotsen en kuilen. In 1929 creëerde William Dreyer in Oakland, VS, rocky road roomijs en bracht het op de markt als een schepje vreugde in moeilijke financiële tijden. In de VS is 2 juni nationale Rocky Road Day, een gelegenheid die naar onze mening toch wat meer aandacht verdient.
Niemand heeft ooit rocky road laten bederven in de koelkast. Dat kunnen we ons in ieder geval niet voorstellen. Gekoeld is rocky road tot een maand houdbaar. De chocolade wordt wel hard, dus laat het snoepgoed op kamertemperatuur komen voor je het serveert. Zoals altijd moet je het zo goed mogelijk afdekken om te voorkomen dat ongewenste aroma's worden geabsorbeerd. Als je wilt vermijden dat je rocky road te veel vocht aantrekt in de koelkast, doe er dan wat keukenpapier overheen voordat je er een deksel op doet. Als je besluit je rocky road in de vriezer te bewaren, blijft hij daar tot drie maanden goed.
Er zijn geen strikte regels voor het maken van rocky road. De gesmolten chocolade is het enige vereiste ingrediënt. Alle andere kun je weglaten, vervangen of toevoegen. Als pinda's geen optie zijn, kun je ze vervangen door een andere noot: amandel, cashewnoot, pistache, kokos of een notenmix. Je kunt er ook voor kiezen om de noten helemaal weg te laten of ze te vervangen door iets wat een heerlijke crunch toevoegt.