Rijstepap

Rijstepap

45 min.
Geniet van een heerlijke traditionele rijstepap met kaneelsuiker en een klodder boter. Een echte winterklassieker waar je gemakkelijk het hele jaar door van kunt genieten. Het is een heel gemakkelijk gerecht dat bijna geen voorbereiding vereist, en je hebt alleen een paar basisingrediënten nodig. Geniet van de heerlijke romige textuur en eenvoudige smaken, perfect voor zowel het diner als het dessert.
https://www.arla.nl/recepten/rijstepap/

Bereidingswijze

  • Breng in een pan met zware bodem het water met de paprijst aan de kook. Kook de rijst op middelhoog vuur al roerend ca. 2 minuten.
  • Voeg de melk toe en breng het mengsel aan de kook. Kook de pap al roerend ca. 10 minuten op laag vuur.
  • Doe een deksel op de pan en kook ca. 30 minuten – roer vaak. Als de pap dun lijkt, laat hem dan nog 5-10 minuten koken.
  • Voeg het zout toe en breng op smaak.
  • Meng de suiker en het kaneel.
  • Doe de rijstepap in een warme kom. Serveer met kaneelsuiker en boter erop.
Eet smakelijk!
Tips

Kook de rijst in een pan met een dikke bodem en spoel hem voor gebruik af in koud water, zodat de melk en de rijst minder snel aanbranden. Vergeet niet om de rijst door te roeren om ervoor te zorgen dat de onderkant niet verschroeit. Schraap de pap echter niet van de bodem, anders verpest je de smaak van de pap. Doe de rijst over in een nieuwe pan om de rijst verder te koken. Als de pap aangebrand smaakt, gooi hem dan weg en begin opnieuw. Sla ook het zout niet over. Door slechts een kleine hoeveelheid toe te voegen komen alle smaken van het gerecht beter tot hun recht.

Vragen over rijstepap

Maak een klassiek diner- en dessertgerecht met ons recept voor romige rijstepap. Lees hieronder hoe je de klassieke pap maakt met een klodder boter en een beetje suiker en kaneel.

Wat is rijstepap?
Traditionele rijstepap is, zoals de naam al zegt, een pap op basis van rijst die zowel zoet als hartig kan zijn. De rijst wordt gekookt in melk en water tot de rijst een zachte, dikke en romige textuur heeft. Hij wordt gewoonlijk op smaak gebracht met kaneel en suiker, die met een beetje boter over de pap worden gestrooid. Soms wordt de rijst ook gekookt met vanille om de smaken in de pudding te versterken.
Hoe maak je rijstepap?
Maak een gemakkelijke rijstepap door water en paprijst in een pan met een dikke bodem te gieten. Breng aan de kook en kook de rijst al roerend een paar minuten op matig vuur. Voeg de melk toe en breng het mengsel aan de kook. Kook de pap al roerend ongeveer 10 minuten. Doe een deksel op de pan en kook nog 30 minuten tot het mengsel dikker wordt. Breng op smaak en serveer met boter en kaneelsuiker erop.
Wat is de beste rijst voor rijstepap?
Aangezien dit een pap op basis van rijst is, is het essentieel om de juiste rijstsoort te kiezen. Traditionele rijstepap wordt gemaakt met kortkorrelige paprijst, en wij raden je aan geen langkorrelige rijst te gebruiken als je het beste, romigste resultaat wilt. Je kunt ook risottorijst gebruiken, want die geeft ook een mooie papachtige consistentie.
Kun je rijstepap invriezen?
Je kunt deze heerlijke pap maximaal 3 maanden invriezen. Laat hem afkoelen en schep hem in porties in bakjes of diepvrieszakjes zonder boter en kaneelsuiker erop. Als je diepvrieszakjes gebruikt, knijp er dan zoveel mogelijk lucht uit voordat je de zak afsluit en in de vriezer legt. Ontdooi de pap in de koelkast in een kom gevuld met water. Je kunt rijstepap ook op laag tot middelhoog vermogen in de magnetron zetten. Je kunt de bevroren pap ook in een pan op laag vuur zetten om hem te laten ontdooien.
Hoe lang blijft rijstepap goed in de koelkast?
Zelfgemaakte rijstepap is in de koelkast 3 tot 5 dagen houdbaar, mits goed bewaard. Laat het mengsel afkoelen voordat je de pap in een luchtdichte bak of een met huishoudfolie beklede kom giet. Laat hem niet te lang op kamertemperatuur staan, anders kunnen zich bacteriën vormen die de pap bederven.
Wat doe je met overgebleven rijstepap?
Laat je restjes niet verloren gaan. Voeg bloem, eieren, suiker en vanillesuiker toe aan de afgekoelde rijstepap en maak heerlijk luchtige pannenkoekachtige rijstwafels in een pan. Als je zin hebt in zachte broodjes voeg je de pap toe aan een gewoon gistdeeg voor broodjes, samen met kaneel en kardemom, voor een warme aromatische smaak. De pap geeft de broodjes een lekkere sponsachtige textuur. Of je maakt een klassiek Deens kerstdessert. Klop wat volvette room op met een beetje vanillesuiker, meng dit met de koude rijstepap, voeg grof gehakte geblancheerde amandelen toe en je hebt een klassieke ‘risalamande’.

Ingrediënten

Water
300 ml
Pap rijst (ca. 2¼ dl)
180 g
Arla Biologische volle melk
1 L
Grof zout
¼ tl
Suiker
4 el
Kaneelpoeder
2 tl
Boter
50 g

Rijstepap met kaneel en boter

Een kom warme zoete traditionele rijstepap is de perfecte troost op een koude dag. Dit dikke, romige gerecht, gemaakt met basisingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, is heel eenvoudig te maken. Het is een oude klassieker die onweerstaanbaar is voor kinderen en volwassenen. Wij hebben het beste recept voor rijstepap om je te helpen een heerlijke romige textuur met een subtiele zoete smaak te krijgen. Eet hem op de traditionele manier met kaneelsuiker en een klodder boter erop. Bekijk voor meer heerlijke papachtige recepten eens onze overnight oats met skyr en vers fruit en bessen, heerlijke baked oats met bosbessen, of een klassieke vanillepudding die wordt geserveerd met een warme kersensaus.

Geniet ervan als diner of dessert

Het klassieke gerecht kan het hele jaar door worden gegeten als lunch, diner of dessert. Hoewel het zoet is, maken de textuur en de smaak van de pap hem perfect voor verschillende maaltijden; een zoete, heerlijke maaltijd of een kleine portie als dessert, perfect afgerond door de zoete kaneelsuiker.

Als je een gemakkelijk en eenvoudig recept zoekt, is dit gerecht een goede keuze. Geniet van de rijke, romige textuur met een subtiel zoete toets. Het is de lekkerste en snelste rijstepap die je kunt maken. Het lijkt een heel eenvoudig gerecht, maar als het goed wordt gemaakt, is dit het meest fantastische gerecht om te delen met je familie en vrienden. Beheers de kunst van een eenvoudige klassieker met ons gemakkelijke recept.

Kies de perfecte rijst voor rijstepap

Het kiezen van de juiste rijst voor dit gerecht is de sleutel tot een romige consistentie. Voor het klassieke gerecht wordt vaak witte kortkorrelige rijst gebruikt, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld risottorijst te gebruiken. Langkorrelige rijst geeft geen goed resultaat. Voor ons recept gebruiken we kortkorrelige paprijst, die zetmeel bevat dat vrijkomt wanneer warmte en vloeistof worden toegepast, waardoor het gerecht zijn kenmerkende romige textuur krijgt. De dikke rijstkorrels koken perfect in de melk en zorgen voor een heerlijke dikke pap.

Maak rijstwafels met de restjes

Gebruik je restjes om lekkere rijstwafels te maken. We hebben het niet over witte gepofte rijstwafels, maar eerder over kleine luchtige platte koeken die in een pan worden gebakken. Deze pannenkoekachtige schoonheden zijn perfect voor de brunch of een alledaags dessert. Klop eieren en suiker met tarwebloem en meng het met restjes rijstepap en een beetje vanillesuiker. Laat het mengsel rusten in de koelkast voordat je de wafels in een pan op middelhoog vuur goudbruin bakt. Serveer de rijstwafels warm met een flinke scheut ahornsiroop, suiker of een zoete jam. Ze smaken hemels en zijn de perfecte manier om restjes rijstepap te gebruiken!