Paddestoelen
|
200 g |
---|---|
Bieslook
|
100 g |
Knoflookteentjes
|
4 |
Boter voor het bakken
|
|
Fijn geraspte verse gember
|
17 g |
Chilivlokken
|
1 tl |
Rietsuiker
|
13 g |
Runderbouillon of 3 bouillonblokjes
|
4 el |
Japanse sojasaus
|
2 el |
Sesamolie
|
2 el |
Zout
|
½ tl |
Knoflookteentjes
|
6 |
---|---|
Kookolie
|
3 el |
Boter
|
100 g |
Zout
|
½ tl |
Entrecote (150 g per stuk)
|
2 |
---|---|
Zout en zwarte peper naar smaak
|
|
Boter
|
29 g |
Ramennoedels
|
200 g |
Taugé
|
72 g |
Verse koriander
|
1 bos |
Geroosterde uien
|
23 g |
Gekookte eieren (optioneel)
|
2 |
Lekker slurpen met noedels en rundvlees in een hartige bouillon. Hoewel het niet bepaald 'instant' is, is dit ramen-recept snel, gemakkelijk en 100% bevredigend.
Japanse noedels in smaakvolle bouillon met vlees, paddenstoelen of groente – ramen is wereldwijd een favoriet streetfood geworden. De diepste wortels van ramen liggen in China en werd begin 20e eeuw populair in zowel Japan als China. Als je eenmaal ramen hebt geprobeerd, begrijp je de aantrekkingskracht ervan: zijdezachte noedels en verwarmende, hartige bouillon, vaak aangevuld met kruiden en specerijen, die samenkomen tot comfortvoedsel in zijn puurste vorm.
Ramennoedels worden vaak geserveerd in kippen- of runderbouillon, met plakjes varkensvlees, rundvlees of kip erop. Maar vlees is geen vereiste voor een overheerlijke kom ramen. Je kunt ook groente- of paddenstoelenbouillon gebruiken, op smaak gebracht met soja en kruiden naar keuze. Voeg gebakken paddenstoelen zoals shiitake of enoki toe aan je noedels, samen met gesneden lente-uitjes en gestoomde paksoi, en geniet van een heerlijke mix van smaken en texturen met je noedels. Je kunt er ook een half zachtgekookt ei erbovenop serveren, dat je een paar uur voor het serveren kunt marineren in sojasaus.
Ramen wordt beschouwd als informeel voedsel. De kom noedels kan op zichzelf worden geserveerd of met een klein bijgerecht zoals edamame boontjes, een salade of gyoza-dumplings. Een gekoeld drankje is ook heerlijk bij de hartige bouillon. De authentieke manier om ramen te eten is met stokjes. Je houdt je gezicht dicht bij de kom, je gebruikt de stokjes om noedels te pakken en slurpt ze in je mond, zonder je zorgen te maken over het geluid. Een lepel en vork zijn natuurlijk handig voor wie niet vertrouwd is met eetstokjes.
De ingrediënten in ramensoep worden apart gehouden totdat de kommen worden opgemaakt. De bouillon en andere ingrediënten kunnen een paar dagen in de koelkast worden bewaard en dan opnieuw worden opgewarmd, maar de noedels moeten echt vers worden bereid vlak voor het serveren. Als je de noedels uren in de bouillon bewaart, zetten ze uit en worden ze klef. Je kunt de bouillon in een luchtdicht bakje ook maximaal een maand invriezen. Laat de bouillon een nacht in de koelkast ontdooien en warm hem zachtjes op het fornuis op.