Rabarbercrumble

Rabarbercrumble

45 min.
Rabarber luidt het begin van de zomer in, en er is waarschijnlijk geen betere manier om van rabarber te genieten dan in een eenvoudige maar onweerstaanbare crumble gekruid met kaneel. Een gegarandeerd succes voor na het diner!
https://www.arla.nl/recepten/rabarbercrumble/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Snijd de rabarber in plakjes. Meng de rabarber, het aardappelzetmeel, de kaneel en de basterdsuiker in een ovenvaste schaal.
  • Meng voor het deeg de havervlokken, bloem en basterdsuiker in een kom. Snijd de boter in stukjes, voeg deze bij het mengsel en maak er een kruimelig deeg van.
  • Verkruimel het deeg over de rabarber.
  • Bak ongeveer 20 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer met custard en geniet!
Eet smakelijk!

Rabarbercrumble

Hoe maak je perfecte crumble?
Een eerste stap voor het maken van de perfecte crumbletopping is ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed gemengd zijn – je wilt geen stukjes droge, ongebakken haver. Dit lukt het best door de boter met je handen samen met de havervlokken, bloem en suiker te knijpen en wrijven. Als je een keukenmachine gebruikt, loop je het risico het kruimeldeeg te fijn te hakken, waardoor je een vaste laag krijgt in plaats van een kruimelige crumble op de rabarber. Sommigen raden aan de crumbletopping even in te vriezen voordat je hem uitspreidt, om de kruimelige textuur te behouden. Je kunt ook gehakte amandelen of hazelnoten aan je crumbletopping toevoegen voor extra crunch en smaak.
Kun je crumble maken zonder havermout?
Niet iedereen houdt van de smaak en textuur van haver in zijn crumble. Je kunt de haver in dit recept ook prima vervangen door gewone bloem. Als je dat doet, kun je de hoeveelheid boter misschien iets aanpassen en eventueel 25 g weglaten. Als je een glutenvrije crumble wilt maken, kun je het tarwemeel en de haver makkelijk vervangen door glutenvrij meel. Je kunt ook proberen een deel van je glutenvrije bloem te vervangen door amandelmeel of een ander notenmeel.
Waarom aardappelzetmeel gebruiken in rabarbertaart?
Bij crumble draait het vooral om de textuur. Je wilt het contrast tussen de knapperige crumbletopping en het zachte, gekookte fruit. Maar je wilt niet dat het fruit te vloeibaar, sappig of zelfs waterig is. Hier komt het aardappelzetmeel om de hoek kijken (je kunt ook maïszetmeel gebruiken). Aardappelzetmeel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen, sauzen en taarten. Door het zetmeel toe te voegen aan de rabarberstukjes, zorg je ervoor dat de sappen die vrijkomen tijdens het koken worden opgevangen en omgezet in een romige, smaakvolle saus.
Hoe lang kan ik rabarber in de koelkast bewaren?
Zoals bij de meeste fruittaarten, moeten de restjes rabarbercrumble goed afgedekt in de koelkast worden bewaard. De crumble is zo ongeveer 4 dagen houdbaar, maar controleer altijd of hij er goed uitziet en goed ruikt voordat je ervan begint te smullen. Het kan verleidelijk zijn om de crumble direct uit de koelkast te eten met een toefje room of custard. We raden echter aan om hem eerst in de magnetron of oven te verwarmen om de smaken volledig tot hun recht te laten komen.
Kun je rabarbercrumble invriezen?
Wil je de crumble bewaren voor later? Geen probleem. Doe hem gewoon in een vriesbestendige doos en zet hem in de vriezer. Je kunt de crumble ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Laat hem 's nachts in de koelkast ontdooien en warm hem op voor het serveren. Nog even ter herinnering: controleer eerst of de crumble er goed uitziet en goed ruikt voordat je hem opeet.
Waarom is mijn rabarbertaart waterig?
Rabarber heeft van nature een hoog vochtgehalte en dat kan er al snel voor zorgen dat de taart waterig wordt. Onze beste tip is om de suiker toe te voegen aan de in blokjes gesneden rabarber en deze 30 minuten zacht te laten worden. Hierdoor komen de fruitsappen vrij wat helpt om een drassige taart te voorkomen. Het aardappelzetmeel in dit recept werkt ook als een verdikkingsmiddel, waardoor je weer een stap dichter bij het perfecte stuk rabarbertaart komt.

Ingrediënten

Rabarber
500 g
Aardappelzetmeel
½ el
Gemalen kaneelpoeder
1 tl
Bruine suiker
4 el
Deeg:
Havervlokken
50 g
Algemeen bloem
90 g
Bruine suiker
45 g
Boter
125 g
Vanilleroom
500 ml

Een klassieke, traditionele rabarbercrumble

Lente en vroege zomer, de periode bij uitstek om te genieten van rabarber. En wat is een betere manier om te genieten van de friszure smaak van rabarber dan in een makkelijk te maken crumble? Als heerlijk tussendoortje, geserveerd met slagroom, custard of vanille-ijs zal deze crumble zeker zoete herinneringen oproepen aan voorbije zomers. Suiker en kaneel helpen de zachte maar verleidelijke smaak van de rabarber naar boven te halen, terwijl de crumble zorgt voor een boterige, knapperige textuur. De kunst is om het contrast tussen de smaak en textuur te maximaliseren door de knapperige crumble een diepe kleur en smaak te geven terwijl de rabarber heerlijk zacht en smeuïg wordt.

Leer rabarber snijden

Als je zelf je rabarber in de tuin hebt staan die je kunt gebruiken, dan is de eerste stap het verwijderen van de grote bladeren. Het blad zelf is giftig, dus kun je dat deel niet gebruiken. Spoel de rabarber af onder stromend water, snij het onderste uiteinde eraf en gooi het weg. Nu kun je indien gewenst de buitenste laag van de steel verwijderen: maak een klein sneetje in een uiteinde net onder het oppervlak en trek de laag eraf. Herhaal dit proces tot de rabarber geschild is. Deze stap is optioneel, want door het koken worden de vezels van de rabarber zachter. Snijd de rabarber ten slotte in blokjes door kruiselings langs de hele steel te snijden.

Hoe maak je perfecte crumble?

Een eerste stap voor het maken van de perfecte crumbletopping is ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed gemengd zijn – je wilt geen stukjes droge, ongebakken haver. Dit lukt het best door de boter met je handen samen met de havervlokken, bloem en suiker te knijpen en wrijven. Als je een keukenmachine gebruikt, loop je het risico het kruimeldeeg te fijn te hakken, waardoor je een vaste laag krijgt in plaats van een kruimelige crumble op de rabarber. Sommigen raden aan de crumbletopping even in te vriezen voordat je hem uitspreidt, om de kruimelige textuur te behouden. Je kunt ook gehakte amandelen of hazelnoten aan je crumbletopping toevoegen voor extra crunch en smaak.